
Räddningslagen reviderades – del 2 - Räddningslagen kräver aktsamhet för att undvika brandfara
Enligt räddningslagen ska var och en efter förmåga och inom ramen för sin bestämmanderätt se till att bestämmelserna om förebyggande av eldsvåda och andra olyckor och om tryggande av människors säkerhet iakttas. Innehavaren av en sommarstuga måste till exempel se till att gästerna är medvetna om säkerhetsföreskrifterna och följer dem.
För vanliga människor innebär förebyggandet av bränder mycket vardagliga saker. Bland de vanligaste brandriskerna hemma är till exempel elapparater som inte underhållits eller används i strid mot anvisningarna. En del av effektivt förebyggande av bränder är att köket hålls så snyggt att det inte kommer något lättantändligt på spisen. Man ska vara mycket försiktig med levande eld som ljus eller eldstäder.
I den nya lagen stadgas också att när heta arbeten eller när en reparation eller ett annat arbete medför avsevärd ökning av brandrisk eller risk för någon annan olycka ska tillräckliga försiktighetsåtgärder vidtas.
Den i lagen stadgade beredskapen att skydda människornas säkerhet, egendom och miljö i farliga situationer innebär till exempel att man ska ha ett tilläckligt antal fungerande brandvarnare hemma. Det är klokt att skydda sådana människors boende som inte kan avlägsna sig tillräckligt snabbt vid brand med en automatisk släckanläggning.
Skydd är också att det finns primärsläckningsredskap hemma. Det finns en släckningsfilt i flera hem. SPEK rekommenderar också att man anskaffar en brandsläckare i bostäderna. Det är klokt att öva sig att använda släckningsredskap, så att släckningen går snabbt och effektivt när elden kommit lös.
Enligt lagen måste man kunna lämna byggnaden så snabbt som möjligt. Det är bra att tänka ut utrymningsvägarna. Det finns skäl att också öva sig att använda dem. Utrymningsvägarna hålls fria från saker och föremål. Detta underlättar också räddningsverksamheten och gör det snabbare.
Antalet branddöda minskade från förra året
39 människor har omkommit i bränder före slutet av juni. Av dem var 18 män och 12 kvinnor. 9 av de omkomnas kön har SPEK inte uppgifter om. Under motsvarande tid förra året omkom 43 personer i bränder. 20 av de branddöda vistades i enfamiljshus i andra småhus. Också i år kan man konstatera att de äldres andel av de branddöda ökar.
Den nya räddningslagen trädde i kraft 1.7.2011. SPEK informerar om innehållet i den nya räddningslagen i sin serie Räddningslagen reviderades under sommaren och hösten. Lagen finns i adressen: http://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2011/20110379
Ytterligare information
Direktör Matti Orrainen, 040 5038 338
Kommunikationschef Helena Grönstrand, 040 482 4495
Uppgifterna baserar sig på SPEK:s mediauppföljning och myndigheternas PRONTO-statistik. SPEK följer upp antalet branddöda i mediernas nyheter. Detta ger organisationen sådan information om enskilda fall som den inte annars skulle ha till sitt förfogande. Statistik har förts från och med år 1999, och den har ofta mycket bra motsvarat myndigheternas PRONTO-statistik.
Om

Ratamestarinkatu 11
00520 Helsinki
09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi
Följ Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland
Antalet branddöda har ökat med 14 sedan förra året1.10.2012 08:37:48 EEST | Pressmeddelande
Enligt förhandsuppgifter har 56 människor omkommit i bränder före slutet av september. 5 av dem omkom under september månad. Uppgifterna baserar sig på den uppföljning som utförs av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland SPEK. 42 av årets branddöda är män. Två av de omkomnas kön framgår inte av mediauppgifterna. I år finns det 14 flera branddöda än under motsvarande tid förra året.
Utnyttjandet av den tredje sektorn i störningssituationer måste utvecklas27.9.2012 07:59:00 EEST | Pressmeddelande
Samarbetet mellan myndigheter och en organisation kräver ett kontinuerligt utvecklande, flexibla verksamhetsmodeller för styrning och stöd samt en stark växelverkan. Detta aktualiseras särskilt i sådana störningssituationer under normala förhållanden då myndighetsresurserna belastas. Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland har som mål en stark tredje sektor inom räddningsbranschen, så att medborgarna kan delta i samhällets säkerhetsarbete i stor utsträckning.
Sjukskötare från Helsingfors vald till Årets brandkårsungdomsarbetare - Rantanen gör ett exemplariskt arbete med brandkårsungdomarna22.9.2012 14:15:00 EEST | Pressmeddelande
Årets brandkårsungdomsarbetare 2012 är ungdomspsykiatrisk sjukskötare Jaana Rantanen från Helsingfors. Hon har överfört sina yrkeskunskaper till brandkårsutbildningen och uppmuntrat utbildare att fortsätta det värdefulla arbetet bland de unga. Rantanens exemplariska frivilligarbete förebygger också utslagning bland de unga. Årets brandkårsungdomsarbetare offentliggjordes på ett seminarium i Tammerfors i anslutning till brandkårsungdomarnas och -kvinnornas 60-årsjubileum.
Räddningschef Tuomo Halmeslahti är Årets Brandman 2012 - Årets brandman behärskar störningssituationer 5.9.2012 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
Räddningschef Tuomo Halmeslahti är Årets Brandman 2012. Ända från början av sin karriär har han gjort exemplariskt utvecklingsarbete för befolkningsskyddet. Dessutom har han intensifierat samarbetet mellan säkerhetsbranschens aktörer. Halmeslahti har bidragit till att Södra Savolax räddningsverks verksamhet i olycksfalls- och störningssituationer har förbättrats. Årets brandman 2012 offentliggjordes i dag på Säkerhetsmässan i Tammerfors.
Sex personer omkom i bränder i augusti3.9.2012 08:58:57 EEST | Pressmeddelande
Enligt förhandsuppgifter har 51 människor omkommit i bränder före slutet av augusti. Av dessa omkom sex under augusti. Uppgifterna baserar sig på den uppföljning som utförs av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland. Av de branddöda är 37 män. Två av de omkomnas kön framgår inte av mediauppgifterna.