Onnettomuustietoinstituutti

50 vuotta liikenneonnettomuustutkintaa – Kalevi Laine on nähnyt satoja kolariautoja

Jaa

Ajoneuvokatsastaja Kalevi Laine on ollut jo puolen vuosisadan ajan mukana liikenneonnettomuuksien tutkinnassa, ja katsonut aitiopaikalta suomalaisen liikenneturvallisuuden kehitystä. Hän on nähnyt, kuinka turvavyöpakko ja autojen parantunut turvatekniikka ovat vähentäneet liikennekuolemia, mutta onnettomuuksien perimmäinen syy on pysynyt samana.

Kalevi Laine on nähnyt, kuinka turvavyöpakko ja autojen parantunut turvatekniikka ovat vähentäneet liikennekuolemia. Kuva: Sami Peltoniemi.
Kalevi Laine on nähnyt, kuinka turvavyöpakko ja autojen parantunut turvatekniikka ovat vähentäneet liikennekuolemia. Kuva: Sami Peltoniemi.

Kalevi Laine nimitettiin Pohjanmaan alueen liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntaan syyskuussa 1972. Tuolloin Suomessa kuoli liikenteessä yli tuhat ihmistä vuosittain. Liikenneturvallisuus on 50 vuodessa parantunut roimasti, mutta Suomen hallituksen tavoitteeseen, nolla liikennekuolemaa vuoteen 2050 mennessä, on vielä matkaa. Nykyään liikenteessä menehtyy reilu 200 ihmistä vuosittain.

Jotta liikenneonnettomuuksia voidaan vähentää, niiden syistä tarvitaan perusteellista tietoa. Siksi tutkijalautakunnat tutkivat joka ikisen kuolemaan johtaneen tie- tai maastoliikenneonnettomuuden Suomessa. Kalevi Laineen tehtävänä on tarkastaa Pohjanmaan alueella tapahtuneissa kolarissa olleet ajoneuvot ja yrittää selvittää, onko onnettomuuden taustalla ollut esimerkiksi tekninen vika tai ajoneuvon huono kunto.

- Ajoneuvoista selvitetään jarrujen kunto sekä se, toimiiko ohjaus. Lisäksi tarkastan rengaspaineet ja urasyvyyden, ja arvioin, onko renkaiden kunto ollut keliin sopiva. Yleisin autoon liittyvä ongelma on renkaissa, eli ne ovat olosuhteisiin nähden huonot. Katson tarkkaan myös valot, sekä selvitän, ovatko turvalaitteet olleet käytössä ja toimineet niin kuin pitää, Laine kertoo.

Eri puolilla Suomea toimii 20 tutkijalautakuntaa, joissa on kaikkiaan noin 250 jäsentä. Niissä on asiantuntijoita ajoneuvotekniikan lisäksi poliisista sekä lääketieteen, tienpidon ja käyttäytymistieteen aloilta. Onnettomuudesta tutkitaan sen kulku, olosuhteet, riskitekijät ja seuraukset, mutta siinä ei oteta kantaa syyllisyys- tai korvauskysymyksiin.

Onnettomuuksien tutkinta ja tuloksien raportointi ovat olleet konkreettisti myötävaikuttamassa liikenneturvallisuuteen. 800 tutkitun onnettomuuden kokemuksella Laineella on hyvä näppituntuma liikenneturvallisuuden ongelmakohtiin.

- 70-luvulla autoihin tuli turvavyöt ja niiden käyttöpakko. Lisäksi talvirenkaat tulivat pakollisiksi, ja se kaikki on parantanut oleellisesti liikenneturvallisuutta. Myös autojen korirakenteeseen on tullut turvallisuutta tuovia muutoksia. Ehdottomasti suurin kehitys onkin tapahtunut autoissa. Jos voisin johonkin asiaan vaikuttaa, niin se olisi autokannan uudistaminen. On selviö, että uudet autot ovat turvallisempia. Mutta aika harvoin autosta löytyy syy onnettomuuteen, suurin syy on selkänojan ja ratin välissä, Laine painottaa.

Uteliaisuus on pitänyt Kalevi Laineen mukana lautakuntatyössä vuosikymmeniä. Salapoliisin tavoin hän yrittää saada selville, mitä onnettomuustilanteessa on tapahtunut.

- Tykkään ratkoa ongelmia, ja onnettomuustutkinnassa kiinnostaa totuuden selvittäminen. Esson baarissa on usein ne suurimmat asiantuntijat, mutta heidän tarinansa eivät aina pidä paikkansa. Sen sijaan lautakunnassa pyritään huomioimaan ja käsittelemään kaikki mahdolliset vaihtoehdot.

Onnettomuustutkinnan keskeisimpänä tavoitteena on liikenneturvallisuuden edistäminen. Tutkinnan pohjalta lautakunta antaa turvallisuutta parantavia ehdotuksia, jotta vastaavanlainen onnettomuus ei enää toistuisi. Tapahtumien syiden selvittäminen on tärkeää myös omaisten vuoksi.

- Erityisen hyvin mieleen on jäänyt tapaus vuosikymmenten takaa, jossa henkilöauto ajautui suoralla tiellä kesäkelillä päiväsaikaan kuorma-auton eteen. Tämäntyyppiset onnettomuudet saattavat olla tahallisia, mutta tässä tapauksessa arveltiin, että tapahtuneelle voisi olla joku muukin selitys. Autoa tutkiessani huomasin, että moottorin kyljestä oli irronnut pala, ja sieltä pilkisti kiertokangen pää. Ei tuntunut loogiselta, että tällainen vika olisi syntynyt kolarissa. Moottorin kyljestä puuttuva pala löytyikin noin 50 metriä ennen onnettomuuspaikkaa. Ilmeisesti kuljettaja oli säikähtänyt kiertokangen pään aiheuttamaa kolinaa ja siksi tehnyt ajovirheen. Uskon, että omaisille oli suuri helpotus tietää, ettei teko ollut tahallinen, Laine muistelee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kalevi Laine on nähnyt, kuinka turvavyöpakko ja autojen parantunut turvatekniikka ovat vähentäneet liikennekuolemia. Kuva: Sami Peltoniemi.
Kalevi Laine on nähnyt, kuinka turvavyöpakko ja autojen parantunut turvatekniikka ovat vähentäneet liikennekuolemia. Kuva: Sami Peltoniemi.
Lataa
Kalevi Laineen tehtävänä on tarkastaa kolarissa olleet ajoneuvot ja yrittää selvittää, onko onnettomuuden taustalla ollut esimerkiksi tekninen vika tai ajoneuvon huono kunto. Kuva: Sami Peltoniemi.
Kalevi Laineen tehtävänä on tarkastaa kolarissa olleet ajoneuvot ja yrittää selvittää, onko onnettomuuden taustalla ollut esimerkiksi tekninen vika tai ajoneuvon huono kunto. Kuva: Sami Peltoniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Onnettomuustietoinstituutti
Onnettomuustietoinstituutti
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä p. 040 450 4700http://www.oti.fi

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) tekee työtä ennaltaehkäistäkseen liikenneonnettomuuksia Suomessa. OTI koordinoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa, mutta ei puutu lautakuntien riippumattomaan työskentelyyn. OTI huolehtii myös lautakuntien koulutuksesta, tutkinnan tulosten käytöstä ja tietopalvelusta.

OTI hallinnoi tutkinnasta kerättyä tietoa. Tilastotiedon määrä ja laatu ovat kansainvälisesti ainutlaatuisia. OTI tarjoaa tärkeää tietoa, jolla voidaan vaikuttaa liikenneturvallisuuteen sekä lainsäädännön että käytännön toimenpiteiden tasolla. Instituutti toimii erillisenä yksikkönä Liikennevakuutuskeskuksessa. www.oti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Onnettomuustietoinstituutti

Ennakkotieto: Liikenneonnettomuuksien määrä laski tammi–elokuussa28.9.2022 07:44:34 EEST | Tiedote

Tammi‒elokuussa 2022 tapahtui yhteensä 127 kuolemaan johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joissa kuoli 138 henkilöä. Onnettomuuksia oli kaikkiaan 16 vähemmän ja kuolleita 20 vähemmän kuin edeltävänä vuonna vastaavana ajanjaksona. Onnettomuustietoinstituutin julkaisemat ennakkotiedot perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tietoihin. Lautakunnat tutkivat kaikki Suomessa tapahtuvat kuolemaan johtaneet tie- ja maastoliikenneonnettomuudet.

Undersökning av trafikolyckor i 50 år – Kalevi Laine har sett hundratals krockskadade bilar14.9.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Besiktningsmannen Kalevi Laine har i hela ett halvt sekel varit med i undersökningen av trafikolyckor och följt utvecklingen av trafiksäkerheten i Finland från första parkett. Han har sett hur bältesplikten och den förbättrade säkerhetstekniken i bilarna har bidragit till att antalet omkomna i trafiken har minskat, men den främsta orsaken till olyckorna är oförändrad.

Työkoneiden liikenneonnettomuuksissa useita kuolemantapauksia vuosittain13.9.2022 07:38:09 EEST | Tiedote

Yhteensä 60 traktoria tai moottorityökonetta oli kymmenen vuoden aikana osallisena kuolemaan johtaneessa tieliikenneonnettomuudessa. Onnettomuuksissa kuoli yhteensä 60 henkilöä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan kuljettajan tai matkustajan putoaminen onnettomuuden aikana traktorin ohjaamosta on keskeinen ongelma, ja se aiheutti kymmenen vuoden aikana 14 henkilön kuoleman.

Varoituslaitteettomat tasoristeykset ovat vaaran paikkoja30.8.2022 07:43:28 EEST | Tiedote

Kymmenen vuoden aikana 2011–2020 rautateiden tasoristeyksissä tapahtui 33 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta. Törmäystä edelsi useimmiten moottoriajoneuvon kuljettajan havaintovirhe. Valtaosa onnettomuuksista tapahtui tasoristeyksissä, joissa ei ollut varoituslaitteita, kuten puomia tai varoitusvaloa, ilmenee Onnettomuustietoinstituutin tekemästä, tasoristeysonnettomuuksia koskevasta selvityksestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme