Kunnissa on tarvetta palkata etenkin terveys-, sosiaali- ja opetusalan ammattilaisia
Lisäksi vastaajat arvioivat sekä vuokratyöntekijöiden määrän että ostopalveluiden käytön kasvavan. Kaikkiaan kuntien ja kuntayhtymien henkilöstömäärän arvioidaan kuitenkin laskevan. Tulos tukee KT:n aikaisempia selvityksiä.
Tiedustelussa selvitettiin kuntien ja kuntayhtymien rekrytointitarpeita eri koulutusaloilla ja -tasoilla. Tulosten mukaan kunta-alalla on aiempaa suurempi ylemmän korkeakouluasteen sosiaali- tai terveysalan koulutettujen tarve.
Kaikkiaan eniten aiotaan palkata terveysalan (5 900 henkilöä), kasvatus- ja opetusalan (3 500) sekä sosiaalialan (2 200) koulutuksen suorittaneita. Tarvittavasta henkilöstöstä 57 prosenttia palkataan yli tuhannen työntekijän kuntiin.
Muutokset edellyttävät johdonmukaista henkilöstösuunnittelua
Erittäin suuri osa vastaajista (93 %) arvioi kunta- ja palvelurakennemuutosten vaikuttavan rekrytointitarpeeseen, osaamisen kehittämiseen ja henkilöstömenojen sopeuttamisen sekä tarpeeseen sijoittaa henkilöstöä uudelleen. Uudistuksilla on vaikutusta myös yhtiöittämisiin ja irtisanomisiin.
Muutokset edellyttävät johdonmukaista henkilöstösuunnittelua. Suunnittelua helpottaa se, että kunnat ja kuntayhtymät ovat hyvin perillä siitä, kuinka paljon henkilöstöä on siirtymässä eläkkeelle.
Tiedusteluun vastanneista valtaosa ilmoitti käyttävänsä ennakoivan henkilöstösuunnittelun tukena osaamistarpeen kartoitusta ja arviointia (89 %), osaamistarpeen ennakointia (85 %) ja eläkepoistuman ennustetta (94 %).
Lähes kaikki vastanneista käyttivät henkilöstön kehittämiseen lisä- ja täydennyskoulutusta, kehityskeskusteluja ja palautetta sekä perehdyttämistä ja työhönopastusta. Yli tuhannen työntekijän kunnissa käytettiin yleisesti myös valmennusta (94 %) ja urapolkuja (75 %).
Tulevaisuuden osaamistarpeissa korostuvat muutos- ja henkilöstöjohtaminen sekä kehittämis- ja talousosaaminen. Uusina nousivat esiin palveluosaaminen sekä teknologia-, ICT- ja digiosaaminen.
Tuloksia hyödynnetään edunvalvonnassa
KT hyödyntää helmi–maaliskuussa 2016 tehdyn tiedustelun tuloksia edunvalvonnassa, jonka avulla edistetään pätevän työvoiman saamista kunta-alalle. Niukkenevia koulutusresursseja kohdennettaessa on oleellista saada kuuluviin kunta-alan ammattilaisten näkemys työvoiman tulevasta tarpeesta.
Osaamis- ja työvoimatarpeen ennakointi sote- ja maakuntauudistuksen edellä on äärimmäisen hankalaa. Tarkin tieto tulevasta henkilöstötarpeesta on kuitenkin paikallisilla kuntatyönantajilla.
Tiedustelun vastasi 116 kuntaa ja 55 kuntayhtymää. Niiden palveluksessa on kaksi kolmasosaa kunta-alan henkilöstöstä.
Lisätietoja:
KT Kuntatyönantajat
kehittämispäällikkö Sirpa Sivonen, puh. 050 571 8001
työmarkkinatutkija Niina Paakkonen, puh. 050 384 9286
Julkaisu ”Osaamis- ja työvoimatarvetiedustelu, Selvitys kuntien ja kuntayhtymien osaamis- ja työvoimatarpeista 2016” on ladattavissa pdf-julkaisuna http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/ajankohtaista/julkaisut/Sivut/julkaisu.aspx?product=2016-008
Kehittämispäällikkö Sirpa Sivosen ja työmarkkinatutkija Niina Paakkosen haastattelu https://youtu.be/tWwmKwfXAus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
kehittämispäällikkö Sirpa Sivonen, puh. 050 571 8001
työmarkkinatutkija Niina Paakkonen, puh. 050 384 9286
Tietoja julkaisijasta
KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä työnantajina. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 422 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 21 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialalle lähes kolmen vuoden työrauha5.5.2025 23:30:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan kaikki neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Ratkaisun yleisen linjan mukaiset sopimuskorotukset ovat yhteensä 7,37 prosenttia lähes kolmelle vuodelle. Lisäksi on sovittu kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman jatkosta vuosille 2026–2028.
Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksista. Lopullinen tulos vaatii vielä kaikkien sopimusalojen neuvottelutulokset ja osapuolten hallintojen hyväksynnän.
Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.
Hyvinvointialueilla on täyttämättä yli tuhat lääkärintehtävää27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Terveyskeskusten lääkäripula ei ole helpottanut, vaikka vakanssien määrää on lisätty. Toisaalta hyvinvointialueet ovat saaneet vähennettyä vuokralääkärien käyttöä.
Kunnat ja hyvinvointialueet ennakoivat tälle vuodelle poikkeuksellisia lomautuksia ja irtisanomisia: ”Puhutaan lama-ajan lukemista”20.3.2025 14:15:00 EET | Tiedote
Rahapulan lisäksi palvelujen järjestämistä vaikeuttaa hyvinvointialueilla eniten ministeriöiden tiukka ohjaus. Myös palveluverkkoa joudutaan karsimaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme