HY: Kekkonen ei ollut kirkon ihannepresidentti
EMBARGO: julkaistavissa 9.11.2011 klo 15.00
Helsingin yliopisto
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
9.11.2011
Kekkonen ei ollut kirkon ihannepresidentti
Urho Kekkonen ei ollut kirkon näkökulmasta ihannepresidentti, käy ilmi Helsingin yliopistossa tänään julkistettavasta Suomen kirkkohistoriallisen seuran kustantamasta teoksesta Kirkko, Kekkonen ja politiikka 1962–1982
. Teologian tohtori Ville Jalovaara on tutkinut, mikä oli evankelis-luterilaisen kirkon suhde politiikkaan Kekkosen presidenttikaudella.
Jalovaaran mukaan vahva kommunisminvastaisuus leimasi kirkon julkisuuskuvaa aina 1970-luvulle asti. 1950-luvun lopun ulkopoliittiset kriisivuodet olivat vakuuttaneet kirkon siitä, että Kekkonen oli suomalaisen yhteiskunnan turva Neuvostoliiton ja kotimaisen äärivasemmiston uhkaa vastaan. Melko pian alkoi kuitenkin valjeta, ettei kirkon luottomiehen viitta täysin sopinutkaan Kekkosen harteille. Kekkonen provosoi kirkkoa kärkevillä mielipiteillään, mutta piti samalla tiukasti kiinni valtaoikeuksistaan piispojen nimitysten kohdalla.
"Vuoteen 1964 asti virassa toiminut Ilmari Salomies näyttää olleen arkkipiispoista ainoa, joka kävi Kekkosen kanssa tasavertaisia keskusteluja poliittisista kysymyksistä. Martti Simojoen ja Mikko Juvan kanssa ei samanlaista luottosuhdetta syntynyt", Jalovaara kertoo.
Jalovaaran mukaan kulttuuri-ilmapiirin muutos yllätti kirkon johdon 1960-luvun puolivälissä, jolloin kirkon asemaan kohdistunut arvostelu alkoi kuulua äänekkäänä. Kirkko koki haastajikseen kaikki vasemmistopuolueet SDP:tä myöten, eikä presidentti ojentanut auttavaa kättään. Kekkonen halusi integroida äärivasemmiston kannattajat osaksi suomalaista yhteiskuntaa, kun taas kirkon asenne oli lähes päinvastainen.
"Kirkon piirissä nousi selvä pettymys siihen, että tämä jota ensin luultiin kaveriksi, jättikin meidät kamppailemaan yksin radikalismin kanssa", Jalovaara sanoo.
Jalovaaran mukaan kirkko onnistui säilyttämään yhteiskunnallisen asemansa kriisivuosina pitkälti arkkipiispa Martti Simojoen johtamistaitojen ansiosta. Simojoki piti keskusteluyhteyden avoinna kriitikoihin, mutta vastusti kirkon asemaan kaavailtuja konkreettisia muutoksia. Poliittista tukea kirkko haki lähinnä kokoomuksesta, sillä liittoutuminen radikalismin vastavoimana esiintyneen Suomen Kristillisen Liiton kanssa ei kirkon johtoa innostanut. Piispat ja Kotimaa-lehti suhtautuivat pitkään avoimen kielteisesti kristilliseen liittoon, jonka tapaa yhdistää politiikka ja uskonto vierastettiin. Taustalla hiersi myös puolueen vaikuttajien kriittinen suhtautuminen kirkon johdon linjauksiin.
Vuoden 1970 eduskuntavaaleissa kirkon ja valtion eroa ajanut kansanrintama jäi kirkon huojennukseksi tappiolle, ja vuosikymmenen lopulla ilmapiiri Suomessa kääntyi konservatiivisemmaksi. Jalovaaran mukaan liennytyksen kirkon ja vasemmiston väleihin toi pikemminkin kommunismin kannatuksen heikentyminen kuin kirkon oma asennemuutos. Etenkin keskustan johtamat hallitukset osoittautuivat ministeriöiksi, joiden kanssa kirkon oli helppo asioida, ja välien uudelleen lämpeneminen SDP:n suuntaan otettiin ilolla vastaan.
Ristiriidoista huolimatta kirkko piti Kekkosta isänmaan ystävänä ja oli valmis myönnytyksiin, joita ulkopolitiikan katsottiin vaativan. Kirkon ja Kotimaa-lehden välille syntyi aiheesta poikkeuksellisen julkinen riita vuonna 1975, kun kirkon johto kielsi Neuvostoliiton uskonnonvainoista puhuneen pastori Richard Wurmbrandin esiintymiset suomalaisissa kirkoissa Suomen Ety-kokouksen alla. Jalovaaran mukaan syynä oli presidentin kansliasta tullut pyyntö, vaikka kirkon johto tämän kielsikin.
Viimeistään vuoden 1978 vaalien alla turhautuminen Kekkosen pitkään valtakauteen oli kasvanut niin, että kirkon piirissä kaivattiin Tamminiemeen vahdinvaihtoa. Tämän johdosta Mauno Koiviston, maan ensimmäisen vasemmistolaisen presidentin valintaan suhtauduttiin keväällä 1982 huomattavan toiveikkaasti.
Lisätietoja:
Tutkijatohtori Ville Jalovaara
Puh. 044 011 4800
ville.jalovaara@helsinki.fi
Kirkko, Kekkonen ja politiikka 1962–1982 -teoksen julkistamistilaisuus järjestetään 9.11.2011 kello 15 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Tilaisuudessa tekijän kanssa keskustelee ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja. Videotallenne tilaisuudesta löytyy myöhemmin Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan internetsivuilta: www.helsinki.fi/teol/tdk.
* * *
Ystävällisin terveisin
Virve Kuusi
tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
PL 33 (Fabianinkatu 18), 00014 Helsingin yliopisto
Puh. (09) 191 22363, 050 415 0494
sähköposti: virve.kuusi@helsinki.fi
www.helsinki.fi/lehdisto/index.shtml
Liitteet
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme