


Jokaiselle lapselle oikeus harrastukseen
- Kirjoitus on vapaasti medioiden julkaistavissa
Tutkimuksia ja selvityksiä lasten liikuntaharrastusten kustannuksista on tehty useita. Johtopäätökset ovat samansuuntaisia: eriarvoisuus on lisääntynyt ja jokaisella lapsella ei ole mahdollisuutta harrastaa toivomiaan lajeja.
Koulutuksen kehittämiskeskuksen julkaiseman Oma Linja -selvityksen mukaan oppilaiden väliset erot koulumenestyksessä ovat kasvaneet. Hyvätuloisten ja korkeasti koulutettujen vanhempien lapset menestyvät koulussa kaikissa aineissa selvästi paremmin.
Koulumenestyksen eroa selittää myös koulun ulkopuolinen aika. Kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta harrastaa ja kehittää itseään vapaa-ajalla ohjatussa ympäristössä. Liikuntaa harrastavilla perheillä oli vuonna 2014 keskimäärin 80 000 euron tulot vuodessa. Köyhien perheiden lapset eivät voi harrastaa ja kehittää itseään taloudellisten esteiden vuoksi.
Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön tutkimuksen perusteella on selvinnyt, että harrastaminen auttaa menestymään koulussa. Harrastukset kehittävät sosiaalisia ja tiedollisen oppimisen kykyjä sekä auttavat tunnistamaan omia vahvuuksia. Esimerkiksi jalkapalloharrastus opettaa sosiaalista taitoja ja erilaisten ihmisten kanssa olemista, pitkäjänteisyyttä ja tavoitteiden asettamista, itsensä haastamista ja asennetta elinikäiseen oppimiseen.
Vuoden 2015 liikuntalaki nostaa esille yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisen. Julkisia varoja kohdennettaessa tulisi huolehtia siitä, että harrastaa voi myös edullisesti. Pienituloisten perheiden lasten ja nuorten harrastamista voitaisiin auttaa kohdentamalla toimeentulotukea harrastuskuluihin valtakunnallisesti yhdenmukaisin periaattein.
Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistui viime vuonna Kari Puronahon tutkimus lasten ja nuorten liikuntaharrastusten kustannuksista. Raportti osoittaa, että liikunnan harrastaminen seuroissa on kallistunut. Harrasteliikunta on kallistunut jonkin verran. Sen sijaan niiden lajien kilpaurheilu, joissa harrastuskerrat ovat lisääntyneet selvästi, on kallistunut jopa kaksin- tai kolminkertaiseksi.
Usean liikuntalajin harrastaminen kilpailumielessä on tullut mahdottomaksi jo 11-14-vuotiaille. Jos murrosikäisellä ei ole mahdollisuutta harrastaa lajiaan seuratoiminnassa kahta kertaa viikossa, seurat käytännössä heittävät suuret määrät lajista kiinnostuneita nuoria pois lajin harrastuksesta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö paneutui ongelmaan asettamalla liikuntaharrastamisen kustannusten alentamista selvittäneen työryhmän Leena Harkimon johdolla. Esityksessään työryhmä pitää tärkeänä, että kunnat, koulut, järjestöt ja seurat tekevät entistä läheisempää yhteistyötä ja luovat lapsille monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.
Harrastusten merkitys koulutuksen periytyvyyden ja syrjäytymisen ehkäisyssä on keskeistä. Siksi jokaisella lapsella tulee työryhmän mielestä olla oikeus laadukkaaseen ja ohjattuun harrastukseen riippumatta perheen varallisuudesta. Liikkuminen ja harrastaminen luovat valmiuksia menestyä elämässä ja antavat itsetunnon kannalta tärkeitä myönteisiä kokemuksia.
Tutkimustulokset ovat kiistattomia. Siksi tarvitaan myös tekoja.
HJK:n yhteyteen perustettiin vuonna 2014 Aulis Rytkösen nimeä kantava stipendirahasto. Lahjoitusvaroin toimivan rahaston varat käytetään lyhentämättömänä vähävaraisten junioreiden hyväksi vuosittaisin stipendein. Helsingin NMKY tukee vähävaraisten perheiden harrastustoimintaa mm. Hanno Möttölän rahaston kautta. Rahastoa kartutetaan lahjoitusvarojen lisäksi vuosittain järjestettävällä Helsinki YMCA Golf Challengella. Urheilu- ja liikuntakasvatusta Suomessa tukeva Urheiluopistosäätiö puolestaan on luonut yhteistyössä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa mallin vähävaraisten leiritukeen, jotta joukkueen kaikki pelaajat tulotasosta riippumatta pääsevät yhteiselle leirille.
Yksittäisten toimijoiden avaukset eivät toki ratkaise koko ongelmaa. Toivomme, että muutkin liikunta- ja harrastusjärjestöt sekä kunnat ja valtio parantavat lasten tasa-arvoisia harrastusmahdollisuuksia. Jos jokainen liikunnan parissa työskentelevä organisaatio tekee asian eteen jotakin, vaikutus on jo suuri.
Timo Muurinen
HJK ry
toiminnanjohtaja
Timo Laulaja
Helsingin NMKY
pääsihteeri
Jukka Hako
Urheiluopistosäätiö
toimitusjohtaja
p. 050 465 0399
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Urheiluopistosäätiö
Urheiluopistosäätiöltä apuraha Kaisa Kasevalle - Väitöskirja selvittää lapsuusajan yhteyksiä liikunnalliseen kehitykseen7.4.2015 14:48:29 EEST | Tiedote
Tiedotusvälineille 7.4.2015. Valtiotieteiden maisteri Kaisa Kaseva on saanut Urheiluopistosäätiöltä 6 000 euron suuruisen apurahan väitöskirjatyöhön, jossa tutkitaan fyysistä aktiivisuutta elämänkaarella. Väitöskirjan neljä artikkelia tulevat tuottamaan keskeistä tietoa liikunta- ja terveysalan asiantuntijoille sekä kaikille niille, jotka työskentelevät kansansairauksien ja erityisesti niiden oireiden ennaltaehkäisyn parissa. Tutkimusasetelma on ainutlaatuinen, sillä siinä tarkastellaan lapsuusajan keskeisimpien psyykkisten tekijöiden yhteydet liikunnalliseen kehittymiseen, sekä osoitetaan myös elämänpituisen liikunnan ja terveysvasteiden yhteydet.
Lassi Etelätalolle ja maalipallomaajoukkueelle Urheiluopistosäätiön apuraha5.12.2014 14:56:17 EET | Tiedote
Suomen Vammaisurheilu ja Liikunta VAU ry:n miesten maalipallon maajoukkue on saanut Urheiluopistosäätiöltä vuodeksi 2015 apurahan, jonka turvin joukkue tähtää vuoden 2016 paralympialaisiin Rio de Janeirossa, jossa joukkue puolustaa vuoden 2012 Lontoon kisojen kultamitalia.
Urheiluopistosäätiön apurahat29.11.2013 12:16:30 EET | Tiedote
Tiedotusvälineille 29.11.2013. Suomen Vammaisurheilu ja Liikunta VAU ry:n miesten maalipallon maajoukkue on saanut Urheiluopistosäätiöltä vuodeksi 2014 apurahan, jonka turvin joukkue tähtää vuoden 2016 paralympialaisiin Rio de Janeirossa, jossa joukkue puolustaa vuoden 2012 Lontoon kisojen kultamitalia. Säätiö tukee apurahoin myös Suomen Tennisliiton valmennuskoulutusta sekä Suomen Painiliiton ja Suomen Judoliiton edustusryhmiä. Lisäksi useat muut seurat ja lajiliitot saivat apurahan kotimaassa tapahtuvien leiritysten kuluihin.
Urheiluopistosäätiön valtuuskunta on vuosikokouksessaan valinnut säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi oikeustieteen kandidaatti, valtiotieteen maisteri Perttu Puron25.4.2013 14:00:00 EEST | Tiedote
Urheiluopistosäätiön valtuuskunta on vuosikokouksessaan valinnut säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi oikeustieteen kandidaatti, valtiotieteen maisteri Perttu Puron. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin varatuomari Kari T. Ahonen, valtiotieteen maisteri Laura Andersson, valtiotieteen kandidaatti Ulla Juurola, johtaja Erkki Kokkonen ja varatuomari Jani Salenius. Aiemmin valittuna hallituksessa jatkaa toimitusjohtaja Heikki Nykänen.
Urheiluopistosäätiö käynnisti 60 000 euron apurahahankkeet13.11.2012 11:31:11 EET | Tiedote
Urheiluopistosäätiö on 60-vuotisen toimintansa kunniaksi käynnistänyt kolme apurahahanketta, joiden yhteissumma on 60 000 euroa. Kukin hanke on suuruudeltaan 20 000 euroa ja hankkeet toteutetaan vuosina 2013‒2015.