Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ruokaasuomesta.fi pop up viikolla 43: Tuoretta lähilihaa ja käsintehtyä suklaata Forumin Kukontorilta

Jaa
Tällä viikolla MTK:n ruokaasuomesta.fi pop up -kaupassa on tarjolla herkkuja. Keskiviikosta lauantaihin on myynnissä yläsavolaisella pihvikarjatilalla kasvatettua charolais-rotukarjan lihaa ja iittalalaisen Kultasuklaan käsintehtyä suklaata. Pesolan Pihviliha on turvallista ja maukasta lähiruokaa ja Kultasuklaan ihanat suklaatuotteet sopivatkaamosaikaan ja syksyn juhliin. Tule hakemaan herkkuja ja tapaamaan lähiruokayrittäjiä!

Pesolan Pihviliha on Iisalmen Runnilla toimiva naudanlihan tuotantoon keskittynyt maatila, joka kasvattaa laadukasta suomalaista lähiruokaa. Puhtaassa runnilaisessa maisemassa, tilalla syntynyttä ja kasvatettua lähilihaa voi nauttia turvallisin mielin. Tuoreet, lisäaineettomat lihatuotteet ovat maukkaimmillaan suoraan tuottajalta ostettuna. 

– Grillipihvi, jauheliha, grillimakkara ja muut lihatuotteet ovat täyttä tavaraa. Maakasta ja murreeta pittää lähilihan olla, sanoo yrittäjä Antti Niskanen.

Lihantuottajana Niskaselle on tärkeää, että eläimet kasvatetaan puhtaassa ympäristössä luonnollisin menetelmin. Pesolan tilan pelloilla on harjoitettu luomuviljelyä jo pian 20 vuotta.

Suomalainen naudanliha on vastuullisesti tuotettua ja kestävä ruokavalinta

Hyvin hoidetut maatalousmaat – erityisesti nurmet ja laidunmaat – sitovat runsaasti hiiltä ilmakehästä. Nauta on mitä tehokkain biojalostamo, sillä nurmea pääasiallisena rehuna syövät märehtijät käyttävät ravinnokseen kasvillisuutta, jota vain märehtijä pystyy sulattamaan ja muuntamaan arvokkaaksi proteiiniksi.

Suomalaisella naudanlihalla on myös erittäin kestävä vesijalanjälki. Suomeen tuodaan lihaa, joka on tuotettu vesipulasta kärsivillä alueilla. Eläintuotanto kuluttaa globaalisti paljon vettä, mutta se ei ole Suomessa ongelma. Vuosittainen sadanta ylittää täällä haihdunnan ja pohjavettä muodostuu lisää.

– Eläimet ovat perusedellytys toimivalle ravinnekierrolle. Lanta on arvokas lannoitus- ja maanparannusaine pelloille. Sadonkorjuun myötä pellolta lähtee ravinteita ja lannan avulla niitä palautetaan sinne, sanoo asiantuntija Iida Viholainen.

Suomalaisille pelloillenautojen lanta on hyvin tärkeä orgaaninen lannoite. Lannassa on paljon arvokkaita ravinteita (typpeä ja fosforia) ja orgaanista ainesta, mitkä edistävät maaperän kuntoa ja parantavat näin satoja.

– Suomessa nautojen ja muiden eläinten lanta kierrätetään tehokkaasti, jolloin ravinteet kiertävät melko suljetusti. Suomi on eläinten sairauksien ennaltaehkäisemisen ja korkeiden hyvinvointikriteerien mallimaa, minkä takia myös antibioottien käyttömärät ja resistenssitaso ovat hyvin alhaiset.

Suomessa maaperä on hyvin puhdasta verrattuna moniin muihin maihin. Lannoitteita meillä käytetään vastuullisesti, mikä näkyy kadmiumin vähäisenä määränä maaperässämme, sanoo Viholainen.  

Lähiruoka lisännyt suosiotaan 

Kuluttajat arvostavat lähiruoan tuoreutta ja makua. Lähiruoka on löytänyt uusia kanavia ruokajärjestelmissä, esimerkkinä lukuisat ruokapiirit ja nettikaupat. Ruokaasuomesta.fi -verkkokaupassa on jo lähes 100 tuottajaa ja yli 500 lähiruokatuotetta. Käy kurkkaamassa.

MTK:n pop up -myymälä Forumin Kukontorilla tarjoaa myyntipaikan niille yrittäjille, jotka myyvät tuotteitaan Ruokaasuomesta.fi -verkkokaupassa. Myymälä toimii myös verkkokaupan noutopisteenä tuotteille, kun niiden tuottaja on myyntivuorossa myymälässä.   

Myymälä tarjoaa mahdollisuuden tehdä ostoksia suoraan maatila- ja pk-elintarvikeyrittäjiltä ilman välikäsiä, tutustua yrittäjiin ja maistella tuotteita.

Ruokaasuomesta.fi pop up -myymälä sijaitsee Helsingin Forumin 3. kerroksessa Kukontorin sisäänkäynnin läheisyydessä. Myymälä on avoinna 26.10. – 29.10.2016 ke-pe klo 11–18 ja lauantaina klo 10–15.  

Pop up -myymälässä tuotteitaan myyvät
- viikolla 43: Pesolan Pihviliha ja Kultasuklaa 26.10. – 29.10.
- viikolla 44: Laidun Hereford ja Rainingon tila (luomukvinoaa) 2.-4.11.

Lisätietoa pop up -myymälän viikoittain vaihtuvista yrityksistä ja tuotevalikoimista löydät osoitteesta: ruokaasuomesta.fi/popup

Lisätietoja:
Markkinointikoordinaattori Emma Pihkala, MTK, 040 920 9831
Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, 050 511 8909
Asiantuntija Iida Viholainen, MTK, 0408412551
Yrittäjä Antti Niskanen, Pesolan tila, 0500430044
Yrittäjä Tapani Korpi, Kultasuklaa, 05063152

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK: Karhun ihmisarkuutta ei vahvisteta ilman laajaa kannanhoidollista metsästystä21.5.2025 10:02:22 EEST | Tiedote

MTK pitää maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaa karhukannan hoitosuunnitelman luonnosta puutteellisena ja osin ristiriitaisena. Vaikka tavoitteet karhukannan ihmisarkuuden ylläpitämisestä ja alueellisten vaikutusten huomioimisesta ovat kannatettavia, jäävät esitetyt toimenpiteet riittämättömiksi. MTK vaatii suunnitelmaan muutoksia, erityisesti kannanhoidollisen metsästyksen laajentamista.

Suoma ry selvitti: suomalaiset haluavat tänä kesänä helppoa matkailua – maaseutumatkailu tarjoaa juuri sitä, ja enemmän20.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset aikovat viettää kesälomansa kotimaassa. Lomakohteen valintaan vaikuttavat helppouden lisäksi myös turvallisuus, edullisuus, kiinnostavat kohteet ja ilmastosyyt. Maaseutumatkailuyrittäjät eri puolilla Suomea vastaavat kasvavaan kysyntään tarjoamalla kiireettömiä, luonnonläheisiä ja tunnelmallisia lomia, jotka houkuttelevat niin lapsiperheitä kuin aikuisia matkailijoita.

Luontoarvomarkkinat: yhteinen tahtotila on – nyt tarvitaan tekoja15.5.2025 15:04:32 EEST | Tiedote

MTK ja Sitra kokosivat yhteen alan keskeiset asiantuntijat, toimijat ja päättäjät keskustelemaan vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden käynnistämisestä Suomessa. Helsingissä viime viikolla järjestetty Luontoarvofoorumi osoitti, että kiinnostus ja yhteinen tahto luontoarvomarkkinoiden rakentamiselle ovat olemassa – nyt tarvitaan käytännön kokeiluja, selkeitä pelisääntöjä ja alkuvaiheen rahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye