Pk-vientiyritysten merkitys unohtuu elinkeinopoliittisessa keskustelussa
Ulkomaankauppa on Suomelle elintärkeä: työllisyydestä pelkästään tavaravientiä harjoittavien yritysten osuus on lähes 30 prosenttia ja liikevaihdosta yli 50 prosenttia. Vienti on keskittynyt pieneen joukkoon suuria yrityksiä: Tullin tilastojen mukaan viime vuonna 17 suurimman vientiyrityksen osuus maamme tavaraviennistä oli noin 40 prosenttia.
Vaikka pienten ja keskisuurten yritysten osuus tavaraviennistä oli vain 14 prosenttia, Suomessa toimii kuitenkin yli 18 200 tavaravientiä harjoittavaa pk-yritystä.
-Tämä pienviejien joukko olisi identifioitava, sillä yksi tärkeä elinkeinopoliittinen kysymyksemme on, miten pienistä ja satunnaisista viejäyrityksistä saadaan isompia ja kasvavia, muistuttaa Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Marko Silen.
Suomi poikkeaa radikaalisti esimerkiksi Saksasta, jossa neljästä miljoonasta yrityksestä yli 95 prosenttia on perheyrityspohjalta toimivia pk-yrityksiä, joista 300 000-400 000 toimii myös kansainvälisillä markkinoilla. Siellä pk-yritykset ovat pystyneet kehittämään tuotteita, palveluja ja teknologioita, joilla on ulkomaista kysyntää.
Pk-vientiyritys tarvitsee yrityskohtaisen kehitysohjelman
Julkisessa keskustelussa puhutaan usein Suomen tavaraviennin keskittymisestä muutamiin suuriin yrityksiin. Pk-vientiyritysten määrää ja merkitystä ei saisi unohtaa.
-Olennaista on, että useat tuhannet pienviejät saavat säännöllisesti vientiä aikaiseksi. Heidän tuotteilla on kysyntää ulkomailla, ja yritykset ovat löytäneet asiakkaita sekä vientikanavia. Jotain siis on jo tehty oikein, Silen sanoo.
Tekemistä on edelleen paljon. Olisi selvitettävä, miksi pk-yritysten vienti jää vähäiseksi ja miten yrityspolitiikalla voidaan tilannetta parantaa.
-Jos kohderyhmäksi otetaan viennin arvoltaan 100 000 euroa lähestyvät yritykset, löytyy näistä tilastosta noin 1 300 kappaletta. Tälle joukolle olisi hyvinkin räätälöitävissä yrityskohtaisia kehitysohjelmia, Silen uskoo.
Kauppakamarin kyselytutkimuksessa viennin edistämisessä pk-yritykset painottavat julkista rahoitustukea. Toiseksi tärkeimpänä pidetään yritysten verkottumisen ja yritysyhteistyön kehittämistä.
Kansainvälistymisen julkisten neuvonta- ja konsulttipalvelujen tai koulutuksen merkitystä ei koettu kovin tärkeäksi. Julkinen vienninedistämiskenttä koettiin sekavaksi tai jopa tarpeettomaksi.
Lisätietoja:
Marko Silen, johtaja, Helsingin seudun kauppakamari
p. 050 5484 217, marko.silen@chamber.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt8.5.2025 08:05:00 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt6.5.2025 08:48:37 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Kutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt29.4.2025 13:31:16 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Osaajien löytäminen yhä ongelma Uudenmaan yrityksissä29.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin seudun yrityksistä 35 prosenttia kokee pulaa osaavasta työvoimasta, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä. 46 prosenttia yrityksistä kokee, että työvoiman saatavuus on tasapainossa ja 20 prosenttia, että osaavasta työvoimasta on ylitarjontaa. ”Vaikka työttömyys on todella korkealla, on osaavista tekijöistä pulaa kokevien yritysten osuus silti yllättävän suuri. Kohtaanto-ongelma vaatii välittömiä ratkaisuja”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija Riikka Vataja. Uudenmaan työttömyysprosentti on jo yli 10 ja se on korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 30 prosenttia kertoo rekrytointitarpeensa kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. 57 prosentilla rekrytointitarve pysyy samalla tasolla kuin nyt ja 12 prosentilla vähenee.
Helsingin seudun kauppakamari kysyi yrityksiltä: Espoo erottuu edukseen yritysmyönteisyydessä, kuntien työvoimapalveluille arvostelua12.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Yritykset Helsingin seudulla arvioivat Uudenmaan kuntien yritysmyönteisyyden varsin hyväksi. Suurista kaupungeista edukseen erottuu erityisesti Espoo. Helsinki puolestaan jää selkeästi jälkeen, erityisesti asenteissa yritystoimintaa kohtaan, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin kyselystä Uudellamaalla sijaitseville yrityksille. Kunnan yritysmyönteisyyttä arvioitiin kolmella kysymyksellä: asenne yritystoimintaa kohtaan, yritys- ja työnantajapalvelujen toimivuus, kunnan houkuttelevuus yritykselle. Yritykset arvioivat vain omaa sijaintikuntaansa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme