TRAL: Kuka maksaa velat ja eläkkeet? 1970 -luvulla syntyneet ja nuoremmat väliinputoajia eläkekeskustelussa
- Jo yksin valtion velka siirtyy tulevien ikäpolvien maksettavaksi, puhumattakaan eläkejärjestelmän maksupaineista. Uudistuksia on tehtävä pikaisesti, sanoo puheenjohtaja Niko Aaltonen TRAL:sta.
- Tradenomeista noin 60 prosenttia on syntynyt vuosien 1972-1982 välillä ja näitä ikäluokkia sekä niitä nuorempia tulevat uudistukset koskevat kaikkein eniten. Keskeisin kysymys kuuluukin, maksetaanko laskut nyt vai tulevaisuudessa, jatkaa Aaltonen.
Kuluvana vuonna valtio velkaantuu lisää lähes 7 miljardia euroa. Jos muutosta ei tapahdu, on nykyisellä tahdilla vuonna 2060 valtion bruttovelan määrä lähes 300 miljardia euroa. Kestävyysvajeen on arvioitu olevan tällä hetkellä noin viisi prosenttia bruttokansantuotteesta. Laskelmat osoittavat, että yksi vuosi lisää työuraa vähentää kestävyysvajetta noin yhdellä prosenttiyksiköllä.
Työikäisten lukumäärä vähenee lähivuosina radikaalisti, kun suuret ikäluokat eläköityvät kaikilta toimialoilta, eikä tulevaisuuden työllisten lukumäärällä kyetä maksamaan aiemmin ansaittuja eläkkeitä. Eläkejärjestelmään on siis nykyisellä mallilla syntymässä kassavirtakriisi; järjestelmästä maksetaan enemmän eläkkeitä ulos kuin mitä järjestelmään tulee rahaa sisälle.
Eläkeuudistuksessa tarkasteltava kaikkia työurien pidentymiseen johtavia keinoja
- Työllisten määrää on lisättävä ja eläkkeelle siirtyvien määrää on vähennettävä. Tätä yhtälöä voidaan ratkoa ainoastaan työurien pidentämisellä, arvioi toiminnanjohtaja Mika Varjonen TRAL:sta. - Työuria pidennetään ensisijaisesti työkykyä ja -halua lisäävien toimenpiteiden välittömällä kehittämisellä, työhyvinvoinnista ja ammatillisen osaamisen ylläpidosta onkin huolehdittava, jatkaa Varjonen - Näiden lisäksi on uskallettava tarkastella avoimesti myös muita työurien pidentymiseen johtavia keinoja, painottaa Varjonen.
Työelämän nuorten osaajien tulevaisuudesta huolehtiminen on keskeisessä roolissa työura- ja eläkeuudistuksissa, mutta myös ikääntyvien työntekijöiden tilanteeseen on kiinnitettävä huomiota. Työnantajilta on löydyttävä tahtoa pitää myös ikääntyviä työelämässä.
- Työurat eivät pitene, ellei myös ikääntyneitä pidetä työelämässä mukana. Ellei tahtoa löydy vapaaehtoisesti, tulee harkita keinoja, joilla se syntyy velvoittavasti, sanoo Varjonen.
- Toistaiseksi olemme nähneet työnantajajärjestöiltä vain nipun heikennysvaatimuksia, odotamme myös avauksia konkreettista työantajien toimista työurien pidentämiseen. Pelkästään palkansaajapuolelle ei vastuuta näistä kysymyksistä voi sysätä, huomauttaa Varjonen.
TRAL:n mielestä uudistuksiin tulee ryhtyä välittömästi ja niitä tehtäessä tulee tarkastella kaikkia keinoja, joilla työurien pidentyminen on mahdollista saavuttaa. Uudistusten tulee kohdella tasa-arvoisesti kaikkia ikäluokkia; mahdollinen työeläkemaksujen uudistaminen ei voi johtaa siihen, että maksumiehiksi joutuvat nuoremmat sukupolvet.
Lisätiedot:
Niko Aaltonen, puheenjohtaja, p. p. 040 - 512 2836
Mika Varjonen, toiminnanjohtaja, 040 - 001 6900
Tradenomiliitto TRAL ry on akavalainen tradenomi-, BBA- ja tradenomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittaneiden ammattijärjestö. TRAL edustaa ja palvelee jäseniään työelämään ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. TRAL toimii tradenomikoulutuksen ja tradenomien urakehityksen edistäjänä. Jäseniä liitossa on jo yli 28 000. TRAL on perustettu vuonna 1996 ja on Akavan viidenneksi suurin liitto. www.tral.fi
Tietoja julkaisijasta

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI
020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi
Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.
Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on yli 33 000 yhteisössämme. tradenomi.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tradenomit
Miksi järjestäytymisestä halutaan rangaista?15.5.2025 14:47:05 EEST | Blogi
Pääministeripuolue kokoomus paljasti viimein todellisen suunnitelmansa koko ay-liikettä vastaan taannoisella hölmöllä kampanjallaan puoliväliriihen päätöksistä. Mediakohua aiheuttaneessa kampanjassa tuotiin esiin esimerkein ansiotuloveron kevennysten vaikutuksia perheisiin. Toisessa kuvassa perheen vanhempi oli liiton jäsen ja toinen puolestaan "ei liiton jäsen". Verohyöty järjestäytyneelle henkilölle oli selkeästi pienempi kuin järjestäytymättömän työntekijän. Epäselväksi jäi, oliko järjestäytymätön kuitenkin työttömyyskassan jäsen. Kassankin voinee arvata.
Osa-aikainen opintovapaa tukemaan osaamisen kehittämistä26.4.2025 11:55:00 EEST | Tiedote
Työikäisten osaamisen kehittämiseen tarvitaan lisää työkaluja muun muassa lakkautetun aikuiskoulutustuen tilalle. Monella asiantuntijalla olisi halua ja tarvetta kehittää omaa osaamistaan, mutta nykyisellään opintovapaa ei mahdollista opiskelua työn ohessa. Tradenomit esittää ratkaisuksi osa-aikaista opintovapaata sekä kouluttautumista henkilöstöeduksi.
Tradenomien palkat nousivat maltillisesti7.3.2025 11:29:21 EET | Tiedote
Työttömyyden kasvu heijastui tradenomien luottamukseen työelämää kohtaan, mutta ansiot kuitenkin nousivat hienoisesti. Vuotuisen jäsentutkimuksemme mukaan tradenomien keskipalkka nousi viime vuonna 1,5 prosenttia verrattuna aiempaan vuoteen. Keskipalkka on nyt 4412 euroa kuukaudessa. Maltillisesta ansiokehityksestä huolimatta tradenomien ostovoima pysyi ennallaan, kun edellisvuonna se laski rajun inflaation vuoksi.
Kunnat eivät kehity ilman osaavaa henkilöstöä18.2.2025 13:36:53 EET | Tiedote
Kunnat ja hyvinvointialueet tarvitsevat osaavaa henkilöstöä tuottaakseen laadukkaita palveluja kuntalaisille. Ne ovat myös kasvavia tradenomien ja muiden amk-tutkinnon suorittaneiden työllistäjiä. Valitettavan usein rekrytointitilanteissa vanhentuneet kelpoisuusvaatimukset rajoittavat osaavan väen hakeutumista avoinna oleviin tehtäviin. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat varsin itsenäisesti päättää virkojen ja työsuhteiden kelpoisuusehdoista, poislukien lailla säädettävät tehtävät, kuten lääkärit ja opettajat.
Ammattikorkeakouluja pääomitettava25.11.2024 14:56:13 EET | Tiedote
Akava esitti tänään korkeakoulujen pääomittamista kahdella miljardilla eurolla osana kasvutoimia. Tradenomit tukee esitystä ja edellyttää, että pääomittamisen on tapahduttava tasavertaisesti korkeakoulusektorin sisällä. Pääomittaminen ei myöskään saa korvata korkeakoulujen perusrahoitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme