Mehiläishaukat tulevat taas

Vanhat mehiläishaukat ovat saapumassa näinä päivinä takaisin Suomeen. Ne lähtivät talvehtimisalueiltaan Afrikan keskiosista huhtikuun puolivälin jälkeen ja ensimmäisenä kotikonnuilleen saapui lavialainen Jouko-koiras 16.5. ja kolme päivää myöhemmin palasi jurvalainen Tiina-naaras.
Lähetinlintujen joukossa on kolme nuorta, vuonna 2011 syntynyttä mehiläishaukkaa – Lars, Puff ja Jaana. Tuoreiden paikannustietojen mukaan Puffille ensimmäinen matka kohti synnyinseutuja oli liian raskas, sillä se ilmeisesti menehtyi yrittäessään ylittää vaarallista Saharaa.
Jaana sen sijaan on ehtinyt jo Puolaan saakka, josta satelliitit bongasivat sen aamulla 19.5. Myös Lars on aloittanut kevätmuuton, tosin sen matka on edennyt vasta Mauritaniaan saakka. Onkin mielenkiintoista nähdä, pesisivätkö Jaana ja Lars jo tänä kesänä ja kuinka kauas synnyinseudultaan nuoret asettuvat. Koko porukan kuopus, vuonna 2012 syntynyt Hans, jää – aivan kuten arveltiin – kesäksi Afrikkaan viettämään teinielämää ja keräämään voimia kevään 2014 muuttoon varalle.
Jaanan paluun myötä tutkijoilla on ensimmäistä kertaa mahdollisuus vertailla Jouko-isän ja tämän tyttären kevätmuuttoreittejä. Ero on huikea: Jouko on matkannut kohti Suomea itäistä reittiä Välimeren ja Mustanmeren itäpuolelta, kun taas Jaana-tytär on valinnut läntisen reitin Gibraltarin, Espanjan ja Ranskan kautta. Toukokuun 9. päivä Jaana teki matkaa yli 3000 kilometriä lännempänä kuin Jouko!
Tutkimukseen osallistuu tutkijoita Ammattikorkeakoulu Noviasta, Helsingin yliopistosta ja Estación Biólogica de Doñana, C.S.I.C.:sta Espajasta.
Lisätietoja:
Patrik Byholm, Ammattikorkeakoulu Novia, patrik.byholm@novia.fi, 050-3466865
Jari Valkama, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, jari.valkama@helsinki.fi, 09-191 28849
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedottaja, LUOMUS
Puh:+358 50 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme