Lapsen diabetes valvottaa vanhempia
Diabetesdiagnoosi mullistaa lapsiperheen muutoinkin haastavan arjen. Ruokavalio joutuu syyniin, sillä aterioiden hiilihydraattipitoisuuksia pitää alkaa tarkkailla päivittäin. Insuliinipistokset ja verensokerimittaukset tulevat osaksi päivärutiineja, ja niistä on huolehdittava myös lomilla ja matkoilla.
Hypoglykemian eli liian matalan verensokerin oireita voivat olla mm. nälkä, käsien tärinä ja heikotus. Sen voi aiheuttaa tavallista kuluttavampi liikunta, liian vähäinen syöminen tai liian suuri insuliiniannos. Pahimmillaan tila voi johtaa insuliinisokkiin eli kouristuksiin ja tajuttomuuteen. Yöllä tilanne voi kehittyä salakavalasti, sillä lapsi ei välttämättä herää oireisiin. Yöllisen hypoglykemian pelko voi valvottaa niin lasta kuin vanhempiakin. Toistuessaan yölliset hypoglykemiat saattavat aiheuttaa lapselle painajaisia ja pelkotiloja, ja joskus vanhemmat heräävät öisinkin verensokeria mittaamaan tai syöttämään lasta, jotta tämän verensokeri pysyisi aamuöisinkin kyllin korkealla.
Pitemmän päälle pelkääminen ja valvominen käyvät kaikille raskaaksi, ja hypoglykemian syyt täytyykin selvittää lääkärissä. Myös vertaistuesta on apua.
”Vertaisryhmät, joita löytyy esimerkiksi diabetesperheiden leireiltä ja nykyisin paljon myös verkosta, ovat vanhemmille hyvä tapa käsitellä lapsen sairautta. On tärkeä muistaa, että diabetesdiagnoosi ei vaikuta lapsen tulevaisuuteen: esimerkiksi ammattiurheilijoista löytyy monia ykköstyypin diabetesta sairastavia”, kertoo Novo Nordiskin diabeteslääkäri Tero Saukkonen.
Tyypin 1 diabeteksen puhkeamiselle ei ole tyypillistä ikää; sairaus voi puhjeta lapsella niin vauvana, kouluiässä kuin nuorena aikuisenakin. Usein se havaitaan klassisista diabeteksenoireista, joita ovat runsas juominen ja pissaaminen, väsyminen ja laihtuminen.
Vanhemmat saattavat viedä lapsen lääkäriin vasta, kun oireilua on jatkunut jonkin aikaa, sillä oireet ovat usein melko epämääräisiä ja ilmaantuvat hiljalleen ajan myötä.
”Vaikka diagnoosin saaminen kestäisi, vanhempien ei pitäisi tuntea syyllisyyttä lapsen ykköstyypin diabetesdiagnoosista. Monesti vanhemmat miettivät, olisivatko he voineet tehdä jotain estääkseen sairastumisen. Vastaus on yksiselitteisesti, että eivät olisi. Ruokavaliolla tai muilla elämäntavoilla ei voi vaikuttaa sairauden puhkeamiseen”, kertoo Saukkonen.
Diagnoosin saamisen jälkeen lapsi viettää yleensä ensimmäiset päivät sairaalassa. Sen jälkeen klinikkakäynneistä tulee säännöllisiä. Diagnoosia seuraavina viikkoina vanhempien on hyvä sulatella asiaa, hankkia tietoa sairaudesta ja opetella hyväksymään se, että lapsen sairaudesta tulee pysyvä osa perhe-elämää. Töistä on hyvä ottaa ensimmäisinä viikkoina mahdollisuuksien mukaan vapaata, jotta koko perhe saa opeteltua sairauden hoidon käytännön tasolla.
”Turhaa murhetta ei kuitenkaan tarvitse tuntea, sillä diabeteksen kanssa pystyy nykyään elämään varsin normaalia elämää”, Tero Saukkonen muistuttaa.
Kirjoitus on toinen osa Novo Nordiskin tyypin 1 diabetesta käsittelevää artikkelisarjaa. Ensimmäisessä osassa sairautta käsiteltiin lapsen näkökulmasta, kolmannessa näkökulma on lapsen muun lähipiirin.
FAKTAT
Onko lapsella tyypin 1 diabetes – mistä oireista kannattaa huolestua?
- Klassiset oireet ovat runsas juominen ja virtsaaminen.
- Myös laihtuminen ja lisääntynyt väsymys voivat viitata diabetekseen
- Oireet voivat ilmaantua joko nopeasti tai hiljalleen ajan myötä.
- Tyypillistä ikää oireiden ilmaantumiselle ei ole. Ykköstyypin diabetes voi puhjeta kaikenikäisillä puolivuotiaista aikuisiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tero SaukkonenLääketieteellinen johtaja
Puh:040 843 3339tskk@novonordisk.comLinkit
Tietoja julkaisijasta
Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.
Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy
Terveellisempien kasvuympäristöjen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä12.3.2025 13:02:40 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten elinympäristöillä on merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Cities for Better Health -verkosto kokoontui jakamaan tietoa nykytilanteesta ja ideoimaan terveellisemmän tulevaisuuden suuntaviivoja maailman lihavuuspäivänä 4. maaliskuuta.
Cities for Better Health –ohjelma mukana Tanskan kuningasparin valtiovierailussa4.3.2025 15:34:39 EET | Tiedote
Helsinki, 4. maaliskuuta 2025 – Turun ja Kuopion kaupungit sekä Cities for Better Health -yhteistyö olivat mukana valtiovierailun ohjelmassa, kun Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary vierailivat Merihaassa.
Miten kaupungit voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen?3.3.2025 16:57:52 EET | Tiedote
Maailman lihavuuspäivänä pohditaan, millainen on terveellisempi kaupunkiympäristö ja kuinka se rakennetaan. 4. Maaliskuuta, 2025 Maailman lihavuuspäivänä Cities for Better Health - kumppanuusverkosto kokoontuu keskustelemaan lasten ja nuorten terveellisemmästä tulevaisuudesta ja lihavuuden ennaltaehkäisyistä.
Turku on Suomen ensimmäinen Cities Changing Diabetes -kaupunki14.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Maailman diabetespäivänä 14.11. Turku liittyy osaksi Cities Changing Diabetes -verkostoa, johon kuuluu yli 40 kaupunkia sekä yli 150 kumppaniorganisaatiota. Cities Changing Diabetes -ohjelma sitoutuu ajamaan toimia tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden nujertamiseksi kaupungeissa ympäri maailmaa.
Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme