HSY

Pitkät työmatkat arkipäivää metropolialueella

Jaa
Pääkaupunkiseudulla käy töissä reilu 121 000 pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvaa. Seudulle suuntautuva työssäkäynti on säilynyt viime vuosina lähes ennallaan.

Työmatkasukkulointi tarkoittaa kuntarajan ylittävää työmatkaliikennettä. Pääkaupunkiseutu eli Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen tarjoavat maan laajimmat ja erikoistuneimmat työmarkkinat, joten tällä seudulla työmatkasukkulointi on vilkasta. Koska pääkaupunkiseudulla asuminen on kallista, ovat monet ratkaisseet tilanteen siten, että he työskentelevät pääkaupunkiseudulla, mutta asuvat seudun ulkopuolella. Tämän vuoksi työmatkojen pituudet ovat kasvaneet, ja pääkaupunkiseudun työssäkäyntialue ulottuu 150 kilometrin säteelle Helsingin keskustasta. Myös pääkaupunkiseudun sisällä kuljetaan töihin kaupungista toiseen.

Joka viides pääkaupunkiseudulla työskentelevä asuu seudun ulkopuolella

Työvoimatutkimuksen tietojen mukaan työmatkasukkulointi pääkaupunkiseudulle on säilynyt viime vuodet lähes ennallaan. Nykyisin joka viides pääkaupunkiseudulla työskentelevä asuu seudun ulkopuolella. Vuonna 2011 reilu 121 000 pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvaa henkilöä kävi töissä pääkaupunkiseudulla. Tämä on 1,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010.

Helsingin seudun kehyskunnissa (10 kuntaa) asuvien osuus sukkuloivista on 58 prosenttia ja kauempana asuvien osuus 42 prosenttia. Kauempaa tulevien määrä on jatkuvasti kasvanut.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvista kirkkonummelaiset sukkuloivat eniten

Työssäkäyntitilaston mukaan kuntia, joista yli puolet työssäkäyvistä asukkaista on pääkaupunkiseudulla töissä, ovat Kirkkonummi, Nurmijärvi, Kerava, Tuusula ja Sipoo. Lisäksi yli 40 prosenttia Järvenpään, Vihdin, Siuntion ja Pornaisten työllisistä sukkuloi pääkaupunkiseudulle.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien työssäkäyntialueet eroavat selvästi toisistaan. Työpaikkojen painopiste on Helsingissä ja sinne tullaan tasaisesti laajalta alueelta yli sadan kilometrin säteellä. Vantaan ja Espoon työpaikkoihin tullaan pienemmältä alueelta ja niissä painottuvat erityisesti lähikunnat.

Myös pääkaupunkiseudun sisällä kuljetaan töihin kaupungista toiseen. Työssäkäyntitilaston mukaan
vuonna 2009 Helsinkiin sukkuloi päivittäin Espoosta 45 800 ja Vantaalta 40 100 henkilöä. Vastaavasti Helsingistä kulki päivittäin 24 000 työmatkalaista Espooseen ja 23 900 Vantaalle.

Vain kuusi prosenttia pääkaupunkiseudun työssäkäyvistä työskentelee seudun ulkopuolella

Pääkaupunkiseudulla asuvien työssäkäynti seudun ulkopuolella eli niin sanottu vastasukkulointi on paljon vähäisempää kuin pääkaupunkiseudulle suuntautuva sukkulointi. Vuonna 2009 yhteensä 28 900 pääkaupunkiseudun asukasta kävi töissä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tämä on 0,8 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008.

Pääkaupunkiseudulta sukkuloitiin eniten Helsingin seudun kehyskuntiin: Tuusulaan, Kirkkonummelle, Keravalle, Nurmijärvelle, Järvenpäähän, Hyvinkäälle ja Sipooseen. Lisäksi Porvooseen sukkuloi 1 560 pääkaupunkiseutulaista. Kokonaisuudessaan kehyskuntiin suuntautui noin puolet pääkaupunkiseudulla asuvien seudun ulkopuolisesta sukkuloinnista.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut seuraa työmatkasukkuloinnin kehitystä pääkaupunkiseudulla Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen ja työssäkäyntitilaston pohjalta. Tiedot sukkuloinnin tuoreimmasta kehityksestä ja vuosittain päivitettävät sukkulointikartat löytyvät HSY:n verkkosivuilta osoitteesta www.hsy.fi/sukkulointi

Lisätietoja:
Seututietoasiantuntija Anna-Maria Kotala, puh. 09 1561 2449, anna-maria.kotala(at)hsy.fi
Erityisasiantuntija Arja Salmi, puh. 09 1561 2319, arja.salmi(at)hsy.fi

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n kierrätyslähettiläät vieneet lajitteluviestiä yli 23 000 kotiin17.4.2025 09:15:06 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kierrätyslähettiläskampanja syntyi halusta löytää uudenlaisia tapoja parantaa asukkaiden jätteiden lajittelua ja vähentää sekajätteen määrää. Yhdessä pääkaupunkiseudun vuokrakotiyhtiöiden kanssa järjestettyjen kampanjoiden avulla kierrätyslähettiläät ovat vieneet lajitteluviestiä jo yli 23 000 kotiin kannustavin tuloksin.

HSY:n hallituksen päätökset 11.4.202511.4.2025 10:31:10 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä tonttijohtojen saneerausmallin. Mallin tavoitteena on saattaa vesihuoltoverkostojen saneerausalueet kerralla kuntoon. Tällöin HSY:n runkojohtojen uusinnan yhteydessä saneerattaisiin myös liittyjän vastuulle kuuluvat saneeraustarpeessa olevat kiinteistön tonttijohdot. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnan: - Vantaan Länsi-Vapaalan ja Karhunkierroksen vesihuollon saneerausten hankesuunnitelma - Helsingin Sepänmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon vuosisaneerausten hankesuunnitelma - pakkausjätteen monilokeron kiinteistökeräysten urakoitsijaksi koko HSY:n alueelle valittiin Verdis Oy. Hallitus sai tiedoksi HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2024. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella tonttijohtojen saneerausmallista. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää ede

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye