HUS luopuu liikelaitosmallista
HUSLAB ja HUS-Kuvantaminen ovat jo siirtyneet hallinnollisesti osaksi Hyksiä tämän vuoden alusta. Ne eivät enää ole liikelaitoksia, vaan tulosyksiköitä. Nyt hallitus päätti esittää valtuustolle, että seuraavat liikelaitokset lakkautettaisiin: HUS-Desiko, Ravioli, HUS-Servis, HUS-Logistiikka ja HUS-Apteekki.
Tavoitteena on, että HUS-Desiko, Ravioli ja HUS-Servis yhdistetään ja uuden tulosalueen nimeksi tulee HUS-Tukipalvelut. Myös HUS-Logistiikasta ja HUS-Apteekista tulee tulosalueita. Liikelaitosmallilla saavutetut toiminnalliset ja taloudelliset hyödyt on mahdollista säilyttää ja hyötyjä voidaan edelleen lisätä myös tulosaluemallissa.
Muutoksen tavoitteena on selkeyttää koko HUS:n organisaatiota tukipalvelujen osalta. Sen tavoitteena on myös parantaa sairaanhoitopalvelujen ja tukipalvelujen välistä yhteistyötä.
Espoon apuvälineyksikkö HUS:iin
Espoon kaupunki päätti jo kesällä 2015, että Espoon apuvälinepalvelut siirtyvät HUS-Apuvälinekeskuksen hoidettavaksi. Nyt on aika toimeenpanna tuo päätös.
Ensimmäinen vaihe toteutuu, kun Espoon uusi sairaala valmistuu maaliskuussa. Silloin vuoden vanhan päivystysrakennuksen ja uuden sairaalan apuvälinepalvelut, niiden kunnossapitopalvelut sekä apuvälineiden puhdistus- ja kuljetuspalvelut keskitetään HUS-Apuvälinekeskukseen.
Ensimmäisen vaiheen kustannusvaikutukset ovat yli kolme miljoonaa euroa vuodessa. HUS laskuttaa Espoon kaupunkia tästä kokonaispalveluna. Samalla myös apuvälineyksikön henkilöstö siirtyy HUS:n palvelukseen.
Myöhemmässä vaiheessa HUS-Apuvälinekeskukseen siirtyy Espoolta pitkäaikaishoidon, vammaispalvelulain ja perusopetuslain mukaisten apuvälineiden järjestäminen. Tämä vaihe on kustannuksiltaan vain 2-3 prosenttia verrattuna ensimmäiseen vaiheeseen.
HUS varoittaa alkoholilainsäädännön liberalisoinnin seurauksista
Hallitus antoi lausunnon Suomen hallituksen esityksestä alkoholilain muuttamiseksi. HUS:n mukaan esityksen läpimeno todennäköisesti lisäisi alkoholin kulutusta ja haittoja.
THL:n arvion mukaan suunnitellut muutokset lakiin johtaisivat kokonaiskulutuksen lisääntymiseen 5-6 prosentilla ja lisäisivät alkoholiperäisiä hoitojaksoja sairaaloissa noin 1500 vuosittain.
Kuolleisuus maksasairauksiin ja kirroosiin on noussut Suomessa nopeammin kuin missään muualla Euroopassa. Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna luku oli lähes nelikertainen. Tärkein syy kirroosikuolleisuuden voimakkaaseen kasvuun on alkoholimaksasairaudet.
Alkoholin aiheuttamien maksasairauskuolemien määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Kuolleisuus korreloi suoraan alkoholin kulutuksen kanssa. Suhteessa juotuun alkoholimäärään nähden kirroosikuolleisuus on Suomessa selkeästi korkeampi kuin esimerkiksi Ranskassa, Espanjassa tai Britanniassa.
Ainoa tehokas tapa puuttua lisääntyviin alkoholihaittoihin on pyrkiä eri keinoin vähentämään alkoholin kulutusta, Tehokkaimmat keinot ovat alkoholin verotus, sen saatavuuden rajoittaminen sekä mainonnan ja markkinoinnin säätely.
Alkoholin aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat noin 1,3 miljardia euroa vuosittain. Terveydenhuollon osuus tästä on merkittävä.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Sällsynt hjärnblödning visade sig vara ett betydande men förebyggningsbart hälsoproblem28.5.2025 08:56:30 EEST | Pressmeddelande
En subaraknoidalblödning, det vill säga en blödning under spindelvävshinnan i hjärnan är en sällsynt, men allvarlig cirkulationsstörning i hjärnan som ofta drabbar unga i arbetsför ålder. Dödligheten är hög och nedsatt funktionsförmåga vanligt. En färsk studie visar också att det medför en omfattande börda för folkhälsan.
Harvinainen aivoverenvuoto paljastui merkittäväksi mutta ennaltaehkäistäväksi terveysongelmaksi28.5.2025 08:56:30 EEST | Tiedote
Lukinkalvonalainen verenvuoto aivoissa on harvinainen, mutta vakava ja usein nuoriin työikäisiin iskevä aivoverenkiertohäiriö. Se johtaa helposti kuolemaan tai vajaaseen toimintakykyyn. Tuore tutkimus osoittaakin, että sen kansanterveydellinen taakka on mittava.
A rare type of stroke turned out to be a significant, but preventable health issue28.5.2025 08:56:30 EEST | Press release
Subarachnoid hemorrhage is a rare but severe type of stroke that often occurs in young people of working age. It usually leads to death or decreased functional capacity. A recent study shows that it is a major burden to public health.
HUSin ilmastotyö tuottaa tulosta – hiilijalanjälki pieneni26.5.2025 09:23:00 EEST | Tiedote
HUS on saavuttanut hyviä tuloksia vuonna 2022 valmistuneen ilmastotiekarttansa käyttöönoton jälkeen. Suomen suurimman terveydenhuoltoalan toimijan kokonaishiilijalanjälki on pienentynyt yli 8 prosenttia vuoden 2020 lähtölukemasta vuoden 2024 uuteen laskentaan.
En ny behandlingsmetod undersöks för att förhindra infektion efter en hysterektomi, det vill säga en operation där livmodern tagits bort23.5.2025 08:45:00 EEST | Pressmeddelande
Hysterektomier är förknippade med en något högre infektionsrisk än många andra operationer. Genom användning av en annan förebyggande antibiotika hoppas man minska antalet infektioner.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme