Kohdunpoistoleikkauksen jälkeisen infektion estämiseksi tutkitaan uutta hoitokeinoa
Kohdunpoistoleikkauksiin liittyy monia muita leikkauksia hieman korkeampi tulehdusriski. Toisen ennaltaehkäisevän antibiootin käytön toivotaan vähentävän infektioita.
Kohdunpoistoleikkauksiin liittyy leikkauksen jälkeinen tulehdusriski, minkä vuoksi leikkauksessa käytetään ennaltaehkäisevänä hoitona kefuroksiimi-antibioottia. Nyt Naistenklinikalla selvitetään, voidaanko tulehdusriskiä vähentää lisäämällä hoitoon atsitromysiini-antibiootti.
Kun kohdunpoistoja verrataan moniin muihin leikkauksiin, on niissä hieman suurempi tulehdusriski. Noin 4–5 prosenttia saa tulehduksen kohdunpoistoleikkauksen jälkeen. Infektioiden hoito voi vaatia sairaalahoitoa ja jopa uusintaleikkausta.
“Emättimessä on runsas bakteerikanta. Kun leikkaus tehdään niin, että myös kohdunkaula poistetaan, avautuu emättimen ja puhtaan vatsaontelon välinen reitti hetkellisesti. Siksi käytetään ennaltaehkäisevää antibioottia”, kertoo osastonylilääkäri Päivi Rahkola-Soisalo HUSin Naistenklinikalta.
Pitkään käytössä ollut antibiootti
Naistenklinikalla kiireelliseen sektioon meneville on alettu antaa atsitromysiini-antibioottia. Rahkola-Soisalon mukaan HUSissa huomattiin, että kyseisen antibiootin myötä infektioluvut puolittuivat.
Atsitromysiini on kohdunpoistoleikkauksen jälkeen käytettävänä uusi, mutta muutoin jo pitkään kliinisessä käytössä ollut antibiootti. Sitä käytetään tyypillisesti esimerkiksi lasten korvatulehdusten ja hengitystieinfektioiden hoidossa. Atsitromysiinin käyttöön ei ole liitetty vakavia haittavaikutuksia.
“Atsitromysiini on kerta-annoslääke ja sen vaikutus pysyy kudoksissa pitkään. Kefuroksiimi-antibiootissa puoliintumisaika on vain joitain tunteja”, Rahkola-Soisalo sanoo.
HUSissa tehdään vuosittain hyvänlaatuisesta syystä noin 700 kohdunpoistoleikkausta. Tavallisimpia syitä kohdunpoistolle ovat esimerkiksi myoomat, vuotohäiriöt ja endometrioosiin liittyvä kipu. Leikkaus tehdään useimmiten tähystämällä tai emättimen kautta.
Tutkimukseen osallistuminen on helppoa
Tutkimukseen voivat osallistua kaikki hyvänlaatuisesta syystä kohdunpoistoleikkaukseen tulevat henkilöt, joilla ei ole allergiaa kefuroksiimille tai atsitromysiinille.
Rahkola-Soisalon mukaan tutkimus on potilaan näkökulmasta varsin kevyt.
“Tässä ei tule ylimääräisiä käyntejä tai isoa määrää kaavakkeita täytettäväksi. Potilas täyttää vain esitiedot sähköisesti ja leikkauksen jälkeen lyhyet toipumistiedot."
ProHyst – Kohdunpoistoleikkauksen jälkeinen infektio -tutkimus toteutetaan HUSin Naistenklinikan ja Helsingin yliopiston yhteistyönä. Tutkimukseen osallistuvat myös Hyvinkään sairaala, Jyväskylän Sairaala Nova sekä Oulun, Tampereen, Kuopion ja Turun yliopistolliset sairaalat.
Päätutkijat ovat Ninja Savonius, Päivi Rahkola-Soisalo, Liisu Saavalainen, Seppo Virtanen ja Tomi Mikkola. Lisätietoja annetaan leikkaukseen asettamisen yhteydessä ja tarvittaessa lisätietoja saa tutkimushoitaja Teija Karkkulaiselta, teija.karkkulainen@hus.fi.
Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi Rahkola-SoisaloOsastonylilääkäriNaistentautien osasto 30, Naistenklinikka, HUS
Puh:050 427 0411paivi.rahkola-soisalo@hus.fiTietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Servicen för personer med funktionsnedsättning bör utvecklas genom samarbete22.5.2025 10:08:38 EEST | Pressmeddelande
Revisionsnämnderna för Västra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde samt HUS-sammanslutningen har utvärderat hur servicen för personer med funktionsnedsättning fungerar. Enligt utvärderingarna finns det behov att förbättra informationen om funktionshinderservicen, säkerställa tillräckliga personalresurser och göra vård- och servicekedjorna smidigare. Ett viktigt utvecklingsområde är också att säkerställa tillräcklig och ändamålsenlig boendeservice för personer med funktionsnedsättning.
Vammaisten henkilöiden palveluja kehitettävä yhteistyössä22.5.2025 10:08:38 EEST | Tiedote
Länsi-Uudenmaan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän tarkastuslautakunnat ovat arvioineet vammaispalveluiden toimivuutta. Arviointien mukaan kehittämistarpeita on vammaispalveluita koskevassa tiedottamisessa, riittävien henkilöstöresurssien turvaamisessa sekä hoito- ja palveluketjujen sujuvuudessa. Tärkeä kehittämiskohde on myös riittävien ja tarkoituksenmukaisten asumispalvelujen varmistaminen vammaisille henkilöille.
Ny vårdmetod minskar antalet öppna hjärtoperationer på grund av pulmonalinsufficiens21.5.2025 08:09:35 EEST | Pressmeddelande
På Nya barnsjukhuset har man för första gången i Finland behandlat pulmonalinsufficiens, det vill säga läckage i pulmonalklaffen, via blodkärlen med hjälp en självutvidgande stentklaff. Åtgärden kan ersätta en öppen hjärtoperation.
Uusi hoitomenetelmä vähentää keuhkovaltimoläpän vuodon vuoksi tehtäviä lasten avosydänleikkauksia21.5.2025 08:09:35 EEST | Tiedote
Uudessa lastensairaalassa on hoidettu ensimmäistä kertaa Suomessa keuhkovaltimoläpän vuoto verisuoniteitse itselaajentuvan stenttiläpän avulla. Toimenpiteellä voidaan korvata avosydänleikkaus.
BNCT-prövningsbehandlingar för cancerpatienter inleddes16.5.2025 07:55:00 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk västvärldens första neutronproducerande accelerator placerad på ett sjukhusområde. Acceleratorn är avsedd för BNCT-behandling. BNCT (Boron neutron capture therapy), det vill säga borneutroninfångningsterapi, är en strålbehandlingsmetod med vilken man kan behandla cancer och skona den omgivande vävnaden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme