UM: Tietovisa ja sata kehitysyhteistyön tulosta juhlistavat Suomen sadan vuoden kehitysmatkaa
ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi
Tiedote 28/2017
8.2.2017
Tietovisa ja sata kehitysyhteistyön tulosta juhlistavat Suomen sadan vuoden kehitysmatkaa
Satavuotias Suomi on puolet itsenäisyyden ajastaan antanut enemmän kehitysapua kuin vastaanottanut sitä. Sen kunniaksi ulkoministeriö on tuottanut #Suomi100 & maailma -tietovisan ja julkistaa merkkivuoden aikana 100 kehitysyhteistyön tulosta.
#Suomi100 & maailma -visa testaa, miten hyvin vastaaja tuntee itsenäisen Suomen roolin globaalina toimijana. Esimerkiksi: ketkä suomalaiset tekivät ensimmäisinä kehitysyhteistyötä? Onko oikea vastaus a) lähetystyöntekijät, b) opiskelijat, c) Martti Ahtisaari ja Jaakko Iloniemi, d) vapaamuurarit?
Tietovisan kysymykset painottuvat Suomen tekemään kehitysyhteistyöhön ja sen aikaansaannoksiin, mutta mukana on myös Suomen muuhun ulkopoliittiseen toimintaan liittyviä kysymyksiä.
Sadasta tietovisakysymyksestä pelaaja pääsee vastaamaan yhdellä kertaa viiteentoista. #Suomi100 ja maailma -tietovisa löytyy ulkoministeriön julkaiseman Kehitys-Utveckling-lehden verkkosivuilta osoitteesta https://kehityslehti.fi/suomi100-peli/. Tietovisa on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Suomen oma kehitys on aiheena kymmenessä kysymyksessä. Taloustutkimuksen kyselytutkimuksen mukaan 57 % suomalaisista osaa arvioida oikein, milloin Suomi alkoi antaa enemmän kehitysapua kuin itse sitä sai. Suomi saavutti tämän taitekohdan vuonna 1968, lähes 50 vuotta sitten.
Sen sijaan selvästi huonommin suomalaiset hahmottavat Suomen oman kehityshistorian. Vain neljä prosenttia Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista arvioi oikein Suomen lapsikuolleisuuden tason itsenäistymisen aikaan: selvästi suurempi kuin Somaliassa nykyään. Suomen lapsikuolleisuus oli sata vuotta sitten korkeampi kuin missään Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaassa nykyään.
100 tulosta kehitysyhteistyöstä
Suomen ja muiden maiden kehitysyhteistyö on tuottanut tuloksia. Yhtä aikaa tietovisan kanssa ulkoministeriö avaa ”100 kehitystulosta” -verkkosivun, jolle kootaan tämän vuoden aikana yhteensä 100 kehitysyhteistyön tulosta.
Ensimmäisinä julkaistut 12 tulosta kertovat muun muassa siitä, että Suomen tuen ansiosta Etiopiassa yli neljä miljoonaa ihmistä on saanut puhtaan veden ja kunnon vessat, Keniassa lääketehdas valmistaa yli kaksi miljardia lääkepilleriä vuodessa ja useissa maissa tytöt säästyvät sukuelinten silpomiselta. Tulokset kertovat myös siitä, että äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus väheni 47 prosentista 14 prosenttiin vuosina 1990-2015.
Lisää kehitysyhteistyön tuloksia julkaistaan jatkossa viikoittain. Tulokset löytyvät osoitteesta https://kehityslehti.fi/100-kehitystulosta/
Sekä tietovisa että tulosaineisto ovat suomenkielisiä.
Lisätietoja: sisältö- ja viestintäasiantuntija Milma Kettunen, kehitysviestinnän yksikkö, puh. 050 406 5533.
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme