Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Suomen ulkomaanedustustojen kokit suomalaisen ruoan lähettiläiksi – villi pohjola ja upeat raaka-aineet innostuksen lähteinä

Jaa
Kuluvalla viikolla Suomessa on koulutettavana 11 Suomen ulkomaanedustustojen kokkia eri puolilta maailmaa. Neljännen kerran järjestettävän koulutusviikon toteuttavat MTK ry:n ruokakulttuuriasiamies, kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi sekä Hanasaaren ravintolatoimen päällikkö, keittiömestari Kim Palhus yhdessä Ulkoministeriön kanssa. Koulutuksen jälkeen 60 lähetystökokkia sadasta on saanut opastuksen suomalaiseen ruokakulttuuriin sekä kotimaisen luonnon ja elintarvikeketjun tuotteisiin.

Koulutusviikon tavoitteena on täydentää kokkien tietämystä suomalaisesta ruoka- ja juomakulttuurista ja siten edistää suomalaista ruokakulttuuria maailmalla. ”Food diplomacy” on yhä tärkeämpi osa edustustojen työtä, joissa lähetystöjen kokeilla on näkyvä rooli. Tämä avaa uusia ulottuvuuksia myös suomalaisille elintarvikeviennille.

-    Neljäs edustustokokkikurssi on tärkeä etappi ruokaosaamisen kehittämisessä. Nyt mietimmekin, miten tavoitamme tehokkaimmin kaikki edustustot tavalla tai toisella, kertoo Kim Palhus, joka on viime vuosina ollut näkyvästi mukana suomalaista ruokaa edistävissä kotimaisissa ja kansainvälisissä hankkeissa.

Lähetystökokit vierailevat maatilalla ja marjametsässä

Viikon aikana kokit ovat osallistuneet ruokaesittelyihin ja luonnollisesti valmistaneet ruokaa myös itse. Viikon aikana on nautittu helsinkiläisten ravintoloiden antimia. Luentojen lisäksi ryhmä on vieraillut kauppatorilla ja -hallissa sekä ruokakaupoissa, kuten Eat&Joy Maatilatorin Kluuvin myymälässä. Torstaina ryhmä tutustuu itä-uusmaalaiseen Aira Sevónin ja Peter Holmbergin maatilaan Gobbas Gårdiin. Tilavierailulla poimitaan metsäsieniä ja marjoja sekä nostetaan perunoita. Tulomatkalla nautitaan lähiruokalounas Malmgårdissa.  

-    Ruoka on nyt toista kertaa hallitusohjelmassa hyvin selkeästi omana ohjelmanaan. Valtiovallan on aika panostaa ruokakulttuurin ja suomalaisen ruoan edistämiseen ulkomailla myös taloudellisesti. Suomalaisen ruoan tulee tulevaisuudessa näkyä myös kansainvälisillä areenoilla. Laadukkaalle suomalaiselle ruoalle on varmasti kysyntää maailmalla, toteaa MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

Koulutusviikko huipentuu kokkien valmistamaan buffetillalliseen perjantaina Hanasaaressa. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita tutustumaan koulutukseen, kurssilaisiin ja kouluttajiin sekä seuraamaan illallisen valmisteluja Hanasaaressa perjantaina 10.8. klo 12 alkaen. Tervetuloa osallistumaan myös buffetillalliselle! Ilmoittautumiset illalliselle suoraan ravintolaan ravintola at hanaholmen.fi 

Lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi, MTK:n ruokakulttuuriasiamies, kotitalousopettaja, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi, +358-50-5118909
Kim Palhus, Hanasaaren ravintolatoimen päällikkö, keittiömestari, kim.palhus@hanaholmen.fi, +358-40-4848123

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote

EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.

MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote

Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.

Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye