Sujuvat pyöräreitit lisäävät pyöräilyn suosiota
HSL:n tuore selvitys listaa pyöräilyverkon laatukriteerit ja määrittelee pääpyöräilyverkon Helsingin seudulle. Tavoitteena on saada seudulle yhtenäinen ja laadukas pyörätieverkosto, joka tarjoaa katkeamattomat ja sujuvat yhteydet ja lisää siten pyöräilyn houkuttelevuutta.
Vuonna 2020 pyöräilyn tavoiteverkkoon kuuluu 12 pyöräilyn laatukäytävää, jotka yhdistävät suurimmat asuinalueet ja työpaikkakeskittymät. Laatukäytävät mahdollistavat nopean ja tasavauhtisen pyöräilyn turvallisesti. Ne ulottuvat noin 15-20 kilometrin päähän Helsingin keskustasta, pääradan laatukäytävä aina Keravalle saakka. Laatukäytäviä täydentää seutureittiverkko, joka yhdistää kuntien suurimmat asutus-, työpaikka- ja palvelukeskittymät. Seutureitit myötäilevät pääkatuverkkoa ja pyöräily niitä pitkin on sujuvaa.
Laatukäytäväverkon kokonaispituus on 186 km ja seutureittiverkon 714 km. Verkko muodostuu suurelta osin olemassa olevista pyöräteistä. Suunnitelmassa tunnistettiin puuttuvat osuudet tai tarvittavat parannustoimet ja niistä muodostettiin toimenpideohjelma. Lisäksi laatukäytäväverkkoon pitää rakentaa 22 kilometriä uusia väyliä ja seutureittiverkkoon 65 kilometriä. Rakentamisen kustannusarvio on yhteensä 55 miljoonaa euroa.
Pyöräteiden rakentaminen ratakäytäviin on maankäytön kannalta edullista, sillä ne tarjoavat valmiiksi suoran ja mäettömän väylän pyöräilyn laatukäytäville. Laatukäytävät täytyy kuitenkin pitää suunnittelussa mukana alusta asti, sillä niiden toteuttaminen jälkikäteen radan varteen on vaikeaa ja kallista. Erityisesti asemanympäristöissä vapaata tilaa on hyvin vähän. Olisikin tärkeää, että uusia kaupunkiratoja rakennettaessa pyöräilyn laatukäytävät radan varteen tehtäisiin jo rakennusvaiheessa.
Pääpyöräilyverkon suunnitelma kattaa Helsingin seudun 14 kuntaa, ja siinä on tunnistettu alueiden erilaiset tarpeet. Laatukäytävien ja seutureittien laatutasotavoitteet laadittiin seitsemälle erilaiselle toimintaympäristölle. Työ on jatkoa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmalle HLJ 2011:lle.
Pyöräilyn kulkutapaosuuden kasvattaminen parantaa liikennejärjestelmän toimivuutta ja vähentää liikenteen ympäristöhaittoja. Pyöräily on käytännössä päästötön liikkumistapa ja erinomaista hyötyliikuntaa. Laadukas ja toimiva pyöräilyverkosto on keskeinen edellytys pyöräilyn lisäämiselle. Pääpyöräilyverkon täydentäminen ja nopeuttaminen lisää erityisesti työmatkapyöräilyä. Kun pyöräilystä tulee sujuvampaa, pyörämatkojen keskipituus kasvaa. Tämä yhdessä lisääntyvien pyöräilymatkojen kanssa lisää pyöräilyä seudulla jopa 14 prosenttia.
Raportti Helsingin seudun pääpyöräilyverkon ja laatukäytävien määrittely on ilmestynyt HSL:n julkaisusarjassa ja se on luettavissa verkossa osoitteessa:
http://www.hsl.fi/FI/mikaonhsl/julkaisut/Documents/2012/21_2012_%20HSL%20Pyöräilyverkko%20ja%20laatukäytävien%20määrittely_netti_pienennetty.pdf
Lisätietoja:
toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, puh. 050 565 8884
liikennejärjestelmäosaston johtaja Suoma Sihto, puh. 040 595 0205
Tietoja julkaisijasta
Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2023 HSL:n toimintakulut olivat 830 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 876 miljoonaa euroa. HSL:n liikennevälineiden kyytiin noustiin vuoden 2023 aikana 344 miljoonaa kertaa, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista.
Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne
HSL:n hallituksen päätöksiä 6.5.20257.5.2025 13:21:39 EEST | Tiedote
HSL:n hallitus kokoontui 6. toukokuuta 2025 ja päätti seuraavista asioista.
Pohjois-Espoon bussiliikenteeseen tulee muutoksia elokuussa7.5.2025 13:11:21 EEST | Tiedote
Pohjois-Espoon bussilinjojen reiteissä tapahtuu muutoksia elokuussa. HSL:n hallitus hyväksyi Pohjois-Espoon linjastotarkastelussa esitetyt muutokset bussilinjoihin ohjeellisena noudatettaviksi kokouksessaan tiistaina 6. toukokuuta.
HSL-lippukaupan avaaminen siirtyy, automaatit ja haltijakohtaiset kortit säilyvät käytössä pidempään5.5.2025 13:03:00 EEST | Tiedote
HSL siirtää uuden taustajärjestelmän käyttöönottoa aiemmin ilmoitetusta, alustavasta ajankohdasta kolmella viikolla. Tämä vaikuttaa myös HSL-lippukaupan aukeamisen, isojen automaattien sulkemisen ja yhteiskäyttöisten eli haltijakohtaisten korttien poistumisen aikatauluun. Isot lippuautomaatit suljetaan ja haltijakohtaiset HSL-kortit jäävät pois käytöstä 2.6., kun HSL aloittaa palveluidensa siirron uuteen taustajärjestelmään. HSL-lippukauppa aukeaa siirron jälkeen 4.6.
HSL:n selvitys: Jopa joka toinen voisi tehdä enemmän lähitöitä, jos työmatkaa tuettaisiin – etenkin nuorille hybridityö tärkeää2.5.2025 10:00:02 EEST | Tiedote
Monella työpaikalla keskustellaan nyt työnteon paikoista ja hybridityön sujuvoittamisesta. HSL:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan työmatkaetu voisi ratkaista yhden hybridityön kipukohdista. Kyselyn mukaan jopa yli puolet työntekijöistä voisi olla valmis tulemaan useammin toimistolle, jos työmatkakuluja tuettaisiin. Nuorista lähes 90 prosenttia arvostaa työmatkan tukemista.
HSL:n tavoitteena on avata HSL-kortin nettilataus 14.5. – samassa yhteydessä muitakin muutoksia lippujen ostamiseen16.4.2025 13:10:00 EEST | Tiedote
HSL-lippukaupan on tarkoitus avautua 14.5., minkä jälkeen HSL-korttia voi jälleen ladata netissä. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan HSL alkaa siirtää palveluitaan uuteen taustajärjestelmään maanantaina 12.5., jolloin myös osa lippuautomaateista suljetaan ja yhteiskäyttöisten eli haltijakohtaisten HSL-korttien käyttö päättyy. Aikataulun toteutuminen edellyttää, että järjestelmien testaukset saadaan tehtyä onnistuneesti. Muutokset eivät koske HSL-sovelluksen käyttäjiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme