Keskuskauppakamari

Kuusi vinkkiä moottoripyöräkaupoille

Jaa
Kun lumenrippeet katoavat asfalttien pinnalta, nousee moottoripyöräkuume alan harrastajien keskuudessa. Tämän kevään tyyli suosii erityisesti retroa, ja scrambler- ja café racer -mallit ovat haluttua tavaraa. Lopputalvi ja alkukevät ovat parasta aikaa uuden ajoneuvon ostoa ajatellen, mutta moottoripyöräkaupoilla on pidettävä pää kylmänä. Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT), Harley-Davidsonin verkostopäällikkö Mikko Summa antaa vinkit, joiden avulla vältät töyssyt ja umpikujat.

1. Määrittele, mitä etsit

Uutta pyörää on helppo metsästää verkosta. Liikkeelle lähdetään siitä, että määritellään minkälainen moottoripyörä halutaan ja mihin käyttötarkoitukseen. “Mieti, teetkö pyörällä matka-ajoa, offroad-ajoa, kaupunkiajoa vai haluatko vain kätevän kulkuvälineen”, luettelee Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT), Harley-Davidsonin verkostopäällikkö Mikko Summa.

2. Tutki tausta rekisteri- tai valmistenumeron avulla

Myynti-ilmoituksista käy yleensä ilmi ainakin pyörän hinta, yleinen kunto, käyttöönottovuosi, huoltohistoria ja ajokilometrit. Myös kuvat auttavat kunnon toteamisessa, mutta Summa itse varmistaa kulkuneuvon taustat rekisterinumeron tai ajoneuvon valmistenumeron avulla. “Moottoripyörien maahantuojilta ja valmistajilta löytyy verkkosivuja, joilla pystyy hakemaan ajoneuvon huoltohistoriaa. Myös mahdolliset ajoneuvon takaisinkutsut tulee tarkistaa valmistajan tai Trafin verkkosivuilta.”

3. Arvioi myyjän luotettavuus

Moottoripyöräkaupassa pätevät samat ajoneuvokaupan säännöt kuin muissakin. Myyntitilanteessa tulee varmistaa kauppakumppanin luotettavuus ja ajoneuvon oikeellisuus. Varsinkin yksityisessä kaupassa pyörä kannattaa ostaa rekisteriin merkityltä omistajalta. Ei-rekisteriin merkittyjen myyjien kohdalla tulee pitää huolta, että henkilöllä on esittää asiallinen valtakirja ja oikeus myydä pyörä.

4. Perehdy huoltokirjaan

Ennen ostopäätöstä ajoneuvon rekisteriote tulee tarkastaa huolellisesti esimerkiksi erityismerkintöjen varalta sekä koeajaa moottoripyörä. Mittarilukemaa tarkemmin kannattaa tuijottaa huoltokirjaa, sillä se kertoo sekä pyörän omistajasta että sen historiasta ajokilometrejä enemmän.

5. Varmista kauppakirjan asianmukaisuus

Kauppakirjaan sisällytetään ainakin maininnat pyörän kunnosta, varustelusta sekä mahdollisista lisävarusteista ja huolloista. Toisinaan kaupan yhteydessä tarjotaan vaihtopyörää, jonka arvo ja hinta määritellään luonnollisesti sopimuksessa. Jos pyörä on tuotu ulkomailta, tulee varmistua siitä, että ajoneuvo on rekisterissä ja autoverot on maksettu. Muuten ostajaa voi odottaa kallis yllätyslasku.

6. Konsultoi asiantuntijaa riitatilanteissa

Valitukset ovat ajoneuvokaupassa melko tavallisia. Parhaiten erimielisyyksiltä vältytään, kun taustatyö ja kauppakirjat tehdään huolella. Jos riitatilanteeseen kuitenkin ajaudutaan, kannattaa apua erimielisyyden selvittämiseen hakea asiantuntijalta. Niin reklamaatiotilanteessa kuin arvonmäärityksessä voi käyttää puolueetonta asiantuntijaa, tavarantarkastajaa. “Tavarantarkastaja voi antaa lausuntoja esimerkiksi kunnosta tai käyvästä arvosta. Erityisesti tapauksessa, jossa vallitsee jonkinlainen erimielisyys ajoneuvon kunnosta tai varustelusta, tavarantarkastaja on hyvä tekninen asiantuntija. Tavarantarkastajaa voi käyttää asiantuntijana myös ennakoivasti ennen kaupantekoa”, Keskuskauppakamarin HTT-järjestelmästä vastaava lakimies Raisa Harju vinkkaa.

Lue Mikko Summan haastattelu kokonaisuudessaan Keskuskauppakamarin uutishuoneesta.

HTT-tavarantarkastajat ovat puolueettomia ja ammattitaitoisia asiantuntijoita, jotka suorittavat palveluiden ja tavaroiden teknisiä tarkastuksia eri asiantuntemusalueilla. HTT-tarkastuksia teetetään esimerkiksi kun tarvitaan puolueetonta arviota siitä, onko auton maalaus asianmukainen, onko kylpyhuoneen vesieristykset tehty normien mukaisesti tai vastaako tuotantolinjan toiminta sovittua. Suomessa toimii noin 200 tarkastajaa, jotka tekevät vuosittain noin 1000 tavarantarkastusta ympäri Suomea. HTT-nimikkeen edellytyksenä on alan koulutus ja pitkä työkokemus sekä HTT-kokeen hyväksytty suorittaminen. HTT-kokeen järjestää ja toimintaa valvoo Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunta.

Lisätietoja:

Mikko Summa, p. 040 142 1993, mikkosumma@aol.com

Keskuskauppakamarin HTT-järjestelmästä vastaava lakimies Raisa Harju, p. 050 554 2683, raisa.harju@chamber.fi

http://kauppakamari.fi/tavarantarkastus/

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kv-kauppakamarilta entistä tiukemmat säännöt ympäristöväittämillä markkinointiin8.7.2025 06:55:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen kauppakamari (ICC) on tiukentanut markkinointisääntöjään koskien ympäristöväittämiä. Jos markkinoija käyttää tavoitteellista väittämää, joka koskee tulevaisuuteen suuntautuvaa pyrkimystä, sen on osoitettava selkeä suunnitelma, jolla se aikoo saavuttaa pyrkimyksensä ilmoittamassaan aikataulussa. Myös esimerkiksi sanojen ympäristöystävällinen ja ekologinen käyttö ilman täsmennystä on lähtökohtaisesti kiellettyä.

Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote

Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.

Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote

Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye