Espoon kaupunki ja Ramboll Finland voittivat harjoittelupaikkakilpailun

Parhaiden harjoittelupaikkojen valinta perustui työharjoittelijoiden omiin kuvauksiin. Molemmissa työpaikoissa täyttyivät hienosti hyvän harjoittelupaikan kriteerit. Harjoittelijan ohjaus ja perehdytys otettiin tosissaan, palkkaus oli suosituksen mukainen ja harjoittelijaa innostettiin kehittymään ammatillisesti. Molemmissa tapauksissa harjoittelu johti myös työpaikan saamiseen.
Voittajatyönantajia yhdisti lisäksi se, että korkeakouluharjoittelijat otettiin lämpimästi osaksi työyhteisöä. Harjoittelukokemus oli sekä innostava että turvallinen.
Akavan Erityisalojen järjestämässä ”Vuoden harjoittelupaikka” –kilpailussa oli kaksi sarjaa, toinen ammattikorkeakouluopiskelijoille ja toinen yliopisto-opiskelijoille. Opiskelijoita pyydettiin ”ilmiantamaan” hyvä harjoittelupaikka kilpailuun vuoden 2016 aikana. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 35.
– Sain ohjeistusta työtehtävistäni, mutta myös vapautta työskennellä itsenäisesti. Alusta lähtien minulla oli olo, että olen tasa-arvoinen tiimin jäsen, vaikka työskentelin tiimissä viestintäharjoittelijana, kommentoi Rambollilla työskennellyt, Tampereen yliopistossa puheviestintää opiskellut FM Tuulia Paulanto.
– Unelmani toteutui, sain oppia ja kokea. Harjoittelupaikkani myös innosti pyrkimään alalla eteenpäin, kommentoi Espoon kaupungilla harjoitellut kulttuurituottajaksi (AMK) valmistunut Marianne Marttila.
Harjoittelun laatuun huomiota
Akavan Erityisalat järjesti harjoittelupaikkakilpailun korkeakouluharjoittelun laadun parantamiseksi.
– Halusimme tällä palkinnolla nostaa esille niitä eettisesti toimiva työantajia, jotka tarjoavat kunnollisen mahdollisuuden työharjoitteluun. Hyvästä harjoittelusta hyötyvät opiskelijan lisäksi työnantajat ja koko yhteiskunta, sillä työharjoittelu tasoittaa monin tavoin opiskelijan tietä osaksi tuottavaa työelämää, sanoo asiamies Amalia Ojanen Akavan Erityisaloista.
Akavan Erityisalat muistuttaa, että useissa harjoittelupaikoissa toistuvat vuodesta toiseen samat sudenkuopat: on palkatonta ja alaa vastaamatonta harjoittelua sekä ohjauksen puutetta.
– Työharjoittelu on opiskelijoille äärimmäisen tärkeää ja harjoittelu on saatava osaksi kaikkia edustamiemme alojen korkeakouluopintoja. Harjoittelijoista ei kuitenkaan saa muodostua halpatyövoimaa, jonka työehdoista ei tarvitsisi välittää. Työharjoittelusta on saatava palkkaa ja työnohjauksen tulee olla laadukasta.
– Palkaton harjoittelu on välittömien toimeentulo-ongelmien lisäksi monin tavoin ongelmallista. Palkattomassa työharjoittelussa ei synny työsuhdetta, jolloin harjoittelija jää työlainsäädännön sekä mahdollisen työehtosopimuksen tuoman turvan ulkopuolelle. Myös vakuutusturva saattaa jäädä puutteelliseksi, jos korkeakoulu ei ole huolehtinut opiskelijan vakuuttamisesta työharjoittelun ajaksi. Ongelmana on lisäksi, ettei palkaton työharjoittelu kerrytä opiskelijalle työssäoloehtoa eli oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan, Amalia Ojanen muistuttaa.
Lisätietoja: Opiskelija- ja nuorisoasiamies Amalia Ojanen, Akavan Erityisalat, puh. 040 631 0813, amalia.ojanen@akavanerityisalat.fi
Voittaneiden harjoittelupaikkojen yhteystiedot
Yliopisto-opiskelijoiden sarja
Työnantaja: Ramboll Finland Oy, markkinoinnin ja viestinnän yksikkö, yhteyshenkilönä markkinointi- ja viestintäjohtaja Karoliina Lehmusvirta, puh. 040 581 3710, karoliina.lehmusvirta@ramboll.fi
Harjoittelija: Tuulia Paulanto, puh. 040 8243619, tuulia.paulanto@ramboll.fi
AMK-opiskelijoiden sarja
Työnantaja: Espoon kaupungin tapahtuma- ja kulttuuripalvelut, yhteyshenkilönä tuotantopäällikkö Johanna Vepsä, puh. 046 8773251, johanna.vepsa@espoo.fi
Harjoittelija: Marianne Marttila, puh.0438256722, marianne.marttila@espoo.fi
Yhteyshenkilöt
Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, puh. 040 525 8582, anna.joutsenniemi@akavanerityisalat.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 19 jäsenjärjestöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat
Akavan Erityisalat: Asiantuntijalla suuri riski uupua - "Työnkuvaa on rauhoitettava"23.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kuormitus asiantuntijatyössä on noussut hälyttävälle tasolle: 60 prosenttia Akavan Erityisalojen jäsenistä kokee työmääränsä ainakin ajoittain liian suureksi, ja vain harva näkee olevansa täysin turvassa työuupumukselta. Tuore jäsenkysely piirtää huolestuttavan kuvan asiantuntijoista, joita kuormittavat erityisesti usean asian yhtäaikainen tekeminen, kiire ja kasvavat vaatimukset. Ratkaisuna Akavan Erityisalat esittää, että työturvallisuuslainsäädäntöä täsmennetään psykososiaalisen kuormituksen hallitsemiseksi. Liiton jäsenkyselyyn vastasi yli 4 000 asiantuntijaa tai esihenkilöä.
Julkisen sektorin neuvotteluissa korostui ammattiliittojen voima – Akavan Erityisalat tyytyväinen saavutuksiin9.5.2025 11:03:10 EEST | Tiedote
Haastavissa oloissa saavutetut yleisen linjan palkkaratkaisut julkisella sektorilla osoittavat neuvottelujärjestelmän toimivuuden ja ammattiliiton jäsenyyden arvon, arvioi Akavan Erityisalat. Kunnissa ja hyvinvointialueilla myös palkkaohjelman jatkuminen oli keskeinen saavutus jäsenillemme.
Akavan Erityisalat: Kasvutoimia rahoitetaan leikkaamalla palveluista25.4.2025 09:46:47 EEST | Tiedote
Kehysriihen veronkevennyksiä kompensoidaan leikkauksilla, jotka osuvat valtion, kuntien, yliopistojen sekä järjestöjen rahoitukseen. – Suomalaisten tarvitsemista palveluista ja hyvästä hallinnosta leikataan huoletta iloisten verouutisten katveessa. Samalla huoli julkisen talouden tilasta kasvaa, arvioi Akavan Erityisalat.
Olli Kaureesta Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja24.4.2025 12:43:19 EEST | Tiedote
Akavan Erityisalojen toiminnanjohtajaksi on nimitetty Olli Kaure 1.5.2025 alkaen. Kaure on työskennellyt liiton palveluksessa vt. toiminnanjohtajana ja kehitysjohtajana.
Kysely: Joka toinen johdon assistentti kokee epäasiallista kohtelua23.4.2025 09:53:35 EEST | Tiedote
Osaamisen vähättelyä, häirintää, tytöttelyä, arvostuksen puutetta työtehtävien vuoksi. Epäasiallista kohtelua on työurallaan kokenut 52 prosenttia johdon assistenteista, ilmenee Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö Skillan kyselystä. Jopa 28 prosenttia johdon assistenteista raportoi kokeneensa epäasiallista kohtelua viimeisen vuoden aikana. Skilla ry nostaa hallinnon asiantuntijoiden ja assistenttien päivänä 23. huhtikuuta esiin huolen jäsenistönsä työelämässä kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme