Helsingin yliopisto

Karjala ja raja Suomi ja Venäjä -luentosarjan aiheena 19.4.

Jaa
Helsingin yliopisto ja Aleksanteri-instituutti järjestävät Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi luentosarjan ”100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä”. 19.4. käsitellään Karjalaa osana suomalaista ja venäläistä mielenmaisemaa, kulttuuria, historiaa ja valtiota.

Suomen itsenäistyminen Venäjästä tapahtui osana suurten imperiumien hajoamista. Autonomian aika lukuisine vaiheineen vaihtui kahden uuden itsenäisen valtion naapuruuteen, ja samalla luotiin perusta maiden tuleville suhteille. Näitä ovat määrittäneet maailmansotien välisen ajan viileä kausi, toinen maailmansota, maailmansotien jälkeen luotu uusi maailmanjärjestys, kylmä sota ja Neuvostoliiton hajoamista seurannut muutoksen tila kansainvälisessä järjestelmässä. Euroopan kiristynyt poliittinen ilmapiiri ja kriisit, joiden osapuoli Venäjä on, heijastuvat väistämättä Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Viime vuosien tapahtumat ovat johtaneet erilaisiin arvioihin niin päättäjien, asiantuntijoiden kuin kansalaistenkin keskuudessa.

Tähdäten päiväkohtaista uutisointia syvempiin ja historiallisempiin näkökulmiin naapuruussuhteista luentosarja ”100-vuotiaat naapurit” tarjoaa yhden foorumin keskusteluille Suomesta ja Venäjästä.

Luentosarja jatkuu 19.4. teemalla: Karjala ja raja


Aiheesta alustavat:

  • Historian professori Maria Lähteenmäki:
    Sisäisen ja ulkoisen rajalinjan välissä: elämää Kannaksen Rajamaalla
  • Filosofian tohtori Olga Davydova-Minguet:
    Muistinpolitiikat rajaseudulla: esimerkkinä kansallisjuhlat
  • Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro: 
    Karjala takaisin? Palauttamiskeskustelun symboliset ulottuvuudet

Alustuspuheenvuorojen jälkeen keskustelu avataan yleisölle.

Kaikille avoin luentosarja järjestetään Helsingissä keväällä ja syksyllä 2017 keskiviikkoisin klo 17:00–18:45, Porthania (Yliopistonkatu 3), sali II, 1. krs.

Lisätietoja luentosarjasta ja alustajista

Videoituja puheenvuoroja aiemmilta luennoilta voi katsoa Aleksanteri-instituutin YouTube-kanavalta

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Ira Jänis-Isokangas, ira.janis-isokangas@helsinki.fi, puh. 02941 23646
Roosa Rytkönen, roosa.rytkonen@helsinki.fi, puh. 02941 23618

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Rautio
Viestinnän asiantuntija, Science Communicator


Viestintä ja yhteiskuntasuhteet / Communications and Community Relations
Helsingin yliopisto / University of Helsinki


Puh. / Tel. 02941 24050, 050 415 5531
sähköposti / e-mail: pekka.rautio@helsinki.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye