Uusi hoitovaihtoehto tarjolle Parkinson-potilaille
Parkinsonin taudin varhaisvaiheen oireita hoidetaan mm. levodopalla ja dopamiini-agonisteilla. Kun sairauden edetessä perinteinen lääkehoito ei enää tehoa tarpeeksi, Suomessa on ollut tarjolla syväaivostimulaatiohoito sekä levodopa-infuusiohoito. Näiden rinnalle on HUS:ssa otettu nyt käyttöön apomorfiini-infuusiohoito, kun lääkeaine sai erityiskorvattavavuuden 1.4.2017 alkaen. Potilaalle hoidosta ei tule lisäkustannuksia normaalien sairaalakulujen lisäksi.
- Olemme todella tyytyväisiä, että saimme tämän hoitomuodon vihdoin myös Suomeen. Apomorfiini-infuusiohoito on edennyttä Parkinsonin tautia sairastavan kolmesta hoitovaihtoehdosta vähiten kajoava ja siksi tärkeä lisä hoitovalikoimaan, kertoo HYKS Neurologian osastonylilääkäri Eero Pekkonen.
Apomorfiini on nestemäinen ihon alle annettava dopamiiniagonisti-lääkeaine, joka stimuloi aivojen dopamiinireseptoreita. Nimestään huolimatta apomorfiinilla ei ole mitään tekemistä kipulääkkeiden kanssa.
- Meillä on jo käytössä apomorfiini-kynä, jolla voidaan antaa kerta-annos lääkettä tarvittaessa, mutta nyt infuusiohoidossa on mahdollisuus jatkuvaan lääkitykseen ja oireiden pitkäaikaiseen helpottumiseen.
Apomorfiinihoito soveltuu Parkinson-potilaille, joilla on parhaasta mahdollisesta lääkehoidosta huolimatta vaikeita päivittäisiä motorisia tilanvaihteluja ja yhä edes lyhytkestoinen vaste levodopalle. Dementia on vasta-aihe hoidolle.
Hyksissä apomorfiini-infuusiohoito aloitetaan yleensä neurologisella osastolla, missä ensin testataan hoitovaste apomorfiinille. Jos potilas hyötyy apomorfiinista, potilaalle haetaan osastolla optimaalinen lääkeannostelu. Sen jälkeen potilaalle opetetaan infuusiopumpun käyttö ja neulan kiinnitys iholle vatsan alueelle. Kotona potilaalla on mahdollisuus säätää lääkkeen infuusionopeutta tarvittaessa itse vasteen mukaan. Infuusiopumppua pidetään 16 h päivässä ja se otetaan yleensä yöksi pois. Infuusiopumppu on pieni kooltaan, eikä se erotu vaatteiden alta.
- Jos apomorfiinihoidolla saadaan tilanvaihtelut kuriin, potilaan elämänlaatu korjaantuu olennaisesti. Lääkeaineen hoitovaste pysyy stabiilina varsin hyvin ja kirjallisuuden mukaan hoitovaste säilyy ainakin viisi vuotta.
Potilaan kanssa keskustellaan ensin kolmen hoitovaihtoehdon hyvät ja huonot puolet. Keskustelun ja testien jälkeen neurologi valitsee potilaalle parhaimman hoitomuodon. Apomorfiini-infuusiohoito tulee kyseeseen erityisesti silloin, kun syväaivostimulaatiohoito ei jostakin syystä sovi potilaalle.
-------------------------------------
Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Parkinsonin taudissa aivojen dopaminergiset solut tuhoutuvat tuntemattomasta syystä. Edennyttä Parkinsonin tautia voidaan hoitaa syväaivostimulaatiolla sekä apomorfiini- ja levodopa-infuusiohoidoilla.
Yhteyshenkilöt
Eero Pekkonen
osastonylilääkäri, HYKS Neurologia
p. 050 427 0310
eero.pekkonen@hus.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
BNCT-prövningsbehandlingar för cancerpatienter inleddes16.5.2025 07:55:00 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk västvärldens första neutronproducerande accelerator placerad på ett sjukhusområde. Acceleratorn är avsedd för BNCT-behandling. BNCT (Boron neutron capture therapy), det vill säga borneutroninfångningsterapi, är en strålbehandlingsmetod med vilken man kan behandla cancer och skona den omgivande vävnaden.
BNCT-tutkimushoidot syöpäpotilailla ovat käynnistyneet16.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
HUSissa on otettu käyttöön länsimaiden ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettu BNCT-hoitoon tarkoitettu neutroneja tuottava kiihdytin. BNCT eli boorineutronikaappaushoito on sädehoitomenetelmä, jolla syöpää voidaan hoitaa ympäröivää kudosta säästäen.
BNCT treatments for cancer patients have started as part of a clinical trial16.5.2025 07:55:00 EEST | Press release
HUS has introduced the first in-hospital boron neutron capture therapy accelerator in Western countries. Boron neutron capture therapy, BNCT for short, is a radiation therapy method that can destroy cancer cells while sparing the surrounding tissue.
HUS-sammanslutningens styrelse beslutade om förslaget till ram för budgeten 2026 inför sammanslutningens stämma12.5.2025 13:35:48 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse beslutade på sitt möte den 12 maj om HUS ramförslag för budgeten 2026 och om en försäljning av HUS Fastighetstjänster Ab. Sammanslutningens styrelse behandlade också verksamheten och ekonomin i januari–mars 2025 samt färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040.
Yhtymähallitus päätti HUSin vuoden 2026 talousarvion kehysesityksestä yhtymäkokoukselle12.5.2025 13:35:48 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus päätti 12.5. kokouksessaan HUSin talousarvion kehysesityksestä vuodelle 2026 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n myynnistä. Yhtymähallitus käsitteli myös tammi−maaliskuun 2025 toimintaa ja taloutta sekä psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme