Lähes kaksi miljardia ihmistä on tuontiruoan varassa

Maapallon kyky ruokkia kasvavaa väestöään on rajallinen – ja epätasaisesti jakaantunut. Viljelyalan kasvattaminen ja tuotannon tehostaminen teknologiaa hyödyntäen puskuroivat ongelmaa, mutta monilla alueilla se ratkaistaan ruoan tuonnilla. Earth’s Future -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Aalto-yliopiston tutkijat ovat nyt ensimmäistä kertaa pystyneet osoittamaan laajasti yhteyden resurssipulan, väestöpaineen ja ruoan tuonnin välillä.
”Aiheesta on keskusteltu maailmalla pitkään, mutta näin laajaa yhteyttä ei ole aiemmin pystytty osoittamaan. Globaali analyysimme keskittyi alueisiin, joilla vesi on tuotantoa rajoittava tekijä. Tarkastelimme näitä alueita vuodesta 1961 vuoteen 2009 nähdäksemme, missä määrin kasvavaan väestöpaineeseen vastattiin ruoan tuonnin lisäämisellä”, selittää tutkijatohtori Miina Porkka.
Tutkijat yhdistivät työssään mallinnettua dataa ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tilastoja ja huomioivat myös teknologian kehityksestä seuranneen tuotannon tehostamisen. Analyysi osoitti, että 75 prosentissa tarkastelualueista ruoan tuonti lähti nousuun oman tuotantokapasiteetin pienetessä. Myös köyhemmät alueet turvautuivat tuontistrategiaan – mutteivat aina onnistuneesti. Tutkimuksen mukaan noin 1,4 miljardin ihmisen ruokaturva on tuonnin varassa, ja lisäksi 460 miljoonaa ihmistä elää alueilla, joilla tuonnin kasvu ei ole riittänyt kompensoimaan paikallisen tuotantokapasiteetin rajallisuutta.
Kannattavia investointeja
Tutkijatohtori Joseph Guillaumen mukaan olennaista on se, että ihmiset eivät välttämättä aina ole tietoisesti valinneet tuontiriippuvuutta paikalliseen tuotantoon investoimisen tai ruoan tarpeen hillitsemisen sijaan.
"Tuontiruokaan turvautuminen vaikuttaa ilmeiseltä tilanteissa, joissa paikallinen tuotanto ei ole riittävää, ja analyysimme osoittaa selvästi, että näin juuri toimitaan. Valinta voi olla oikea, mutta sitä ei tulisi pitää itsestäänselvyytenä.”
Kansainvälinen ruokamarkkina on herkkä systeemi, jonka hinta- ja tuotantoshokit leviävät alkupisteestä riippumatta laajalle, ja heikentävät ruokaturvaa erityisesti köyhemmissä tuonnista riippuvaisissa maissa. Oman tuotantokapasiteetin nostaminen voisi siksi olla kannattava vaihtoehto, vaikka se vaatiikin investointeja. Erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Intiassa ruoantuotantoa on mahdollisuus tehostaa merkittävästi ja kestävästi esimerkiksi ravinteiden käytön tehostamisella ja paremmilla kastelujärjestelmillä. Miina Porkka korostaa kuitenkin, että viime kädessä ratkaisut löytyvät muualta kuin tuotannon lisäämisestä.
”Ruoan tarpeen kurissa pitäminen on se avainasia. Väestönkasvun hillitseminen on siinä olennaisessa osassa, mutta tärkeää olisi myös tehostaa tuotantoketjuja esimerkiksi ruokajätettä ja lihansyöntiä vähentämällä. Ruokajätteen osuus kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta on neljännes, joten sen määrän vähentäminen on globaalisti todella merkittävä juttu.”
Artikkeli: The use of food imports to overcome local limits to growth. Miina Porkka, Joseph H.A. Guillaume, Stefan Siebert, Sibyll Schaphoff ja Matti Kummu. Earth’s Future, 5, doi 10.1002/2016EF000477.
Linkki artikkeliin (onlinelibrary.wiley.com)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Miina Porkka
p. 050 432 4299
miina.porkka@aalto.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Satelliittikuvat paljastavat ennallistamisen vaikutukset turvemailla9.7.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Yli 20 vuotta kattava satelliittiaineisto osoittaa, että ennallistettujen turvemaiden lämpötila ja heijastavuus alkavat muistuttaa luonnontilaisia soita noin vuosikymmenessä. Kasvillisuuden palautumisessa kestää pidempään, ja erot alueiden välillä ovat suurempia.
Tutkimus: Uusien rakennusten päästöistä 70 prosenttia tulee rakentamisesta – eikä sitä huomioida tarpeeksi30.6.2025 07:53:14 EEST | Tiedote
Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö ovat vähentäneet uudisrakennusten elinkaaripäästöjä, mutta rakentamisen päästöt eivät ole laskeneet. Viheralueiden vaaliminen ja puurakentamisen suosiminen tekisi rakentamisesta kestävämpää, korostavat tutkijat.
Tutkimus: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille myönteiset yritykset ovat selvästi innovatiivisempia18.6.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Yhdysvaltalaisia suuryrityksiä koskenut tutkimus kertoo, että patenttien määrä ja laatu kasvavat merkittävästi, jos yritys saa korkeat pisteet LGBTQ+-yhteisöä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevissa arvioinneissa.
Koneoppiminen tuo vallankumouksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen – uuden tekoälyinstituutin johtajalle merkittävä EU-rahoitus17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi projekti ratkoo koneoppimisen keskeistä pullonkaulaa ja muodostaa myös yhden uuden ELLIS-instituutin tutkimuksen kulmakivistä.
A revolution for R&D with the missing link of machine learning — project envisions human-AI expert teams to solve grand challenges17.6.2025 13:00:00 EEST | Press release
Robust, deployable and collaborative machine learning (ML) methods are needed for artificial intelligence (AI) to become truly useful. This ERC-funded research aims to solve a major ML bottleneck and will form a cornerstone of the newly established ELLIS Institute Finland.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme