
Kansainvälisenä työturvallisuuspäivänä 28.4. työpaikkoja herätellään turvallisuustiedon hyödyntämiseen
Tietoa työturvallisuudesta syntyy muun muassa turvallisuusselvityksistä, turvallisuusilmoituksista ja työterveyshuollon työpaikkaselvityksistä. Tietoa voidaan kerätä lisäksi vaikkapa henkilöstölle tehtävien työhyvinvointikyselyjen avulla.
Esimerkiksi velvollisuus selvittää vaaroja perustuu työturvallisuuslakiin ja koskee kaikkia työnantajia toimialasta ja työntekijöiden lukumäärästä riippumatta.
- Kerättyä työturvallisuustietoa pitää hyödyntää järjestelmällisesti, jotta siitä on hyötyä, korostaa Työturvallisuuskeskuksen toimitusjohtaja Rauno Hanhela.
Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään tänä vuonna 22. kerran. Teemana päivän tilaisuuksissa on Tiedosta turvaa.
Kansainvälinen työjärjestö ILO koordinoi päivän viettoa. Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään maailmanlaajuisesti teemalla ”Optimize the Collection and Use of OSH (Occupational Safety and Health) Data”.
Tiedon käsittely on osa yhteistoimintaa
Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että työpaikalla työnantaja ja työntekijät toimivat keskenään yhteistyössä. Työsuojelun yhteistoiminnassa osapuolia ovat johdon ja henkilöstön edustajat.
- Yhdessä kehittämisen tulisi olla pohjana kaikelle työturvallisuustiedon käsittelylle, sanoo Hanhela.
Työpaikkojen kannattaa hyödyntää myös työterveyshuollon, vakuutusyhtiön ja työeläkeyhtiön asiantuntemusta.
- Erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille työterveyshuolto on tärkeä asiantuntija ja tiedon käsittelyn kumppani. Pienillä työpaikoilla ei välttämättä ole henkilöstöä tiedon hyödyntämiseen, sanoo Hanhela.
Viisi alueellista tilaisuutta
Työturvallisuuskeskus järjestää yhdessä aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden kanssa viisi maksutonta Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaaria. Tilaisuuksissa käsitellään asiantuntijoiden puheenvuorojen ja työpaikkaesimerkkien avulla, miten tietoa hyödyntämällä voidaan parantaa turvallisuutta suomalaisilla työpaikoilla.
Seminaarit pidetään Helsingissä, Oulussa, Joensuussa, Naantalissa ja Seinäjoella. Tilaisuuksiin on ilmoittautunut yhteensä yli 700 osallistujaa.
Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan seminaareja ja haastattelemaan niissä esiintyviä asiantuntijoita ja työpaikkojen edustajia. Oulun seminaari on katsottavissa myös webinaarina.
Kansainvälisen työturvallisuuspäivän tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta työtapaturmista ja työperäisistä sairauksista sekä niiden ehkäisystä. Silloin myös muistetaan työssään menehtyneitä ja terveytensä menettäneitä työntekijöitä.
Alueellisten seminaarien ohjelmat:
Seminaarien yhteyshenkilöt:
Helsinki: asiantuntija Pirkko Mäkinen, puh. 040 861 6366
Oulu: kehittämispäällikkö Jarna Savolainen, puh. 040 561 2022
Naantali: asiantuntija Lasse Kammonen, puh. 040 846 6558
Joensuu: asiantuntija Pasi Paukkonen, puh. 050 911 1202
Seinäjoki: asiantuntija Elina Ravantti, puh. 040 736 6693
etunimi.sukunimi@ttk.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
toimitusjohtaja Rauno Hanhela
puh. 0400 72 5723, rauno.hanhela@ttk.fi
asiantuntija Tuuli Vattulainen, viestintä
puh. 050 3028 470, tuuli.vattulainen@ttk.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työturvallisuuskeskus edistää työturvallisuutta työpaikoilla ja tukee työsuojelun yhteistoimintaa. Tarjoamme työpaikoille koulutusta, tietoa ja kehittämispalveluja sekä ylläpidämme työsuojeluhenkilörekisteriä. Työmarkkinakeskusjärjestöt hallinnoivat Työturvallisuuskeskusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työturvallisuuskeskus
Mielenterveyttä voidaan tukea työpaikalla16.9.2020 09:22:43 EEST | Tiedote
Mielenterveyssyyt ovat yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Myös mielenterveyssyiden aiheuttamat sairauspoissaolot ovat yleistyneet viime vuosina selvästi etenkin nuorilla ja varhaiskeski-ikäisillä naisilla.
Työkuormitus ja voimavarat tasapainoon17.8.2020 09:33:04 EEST | Tiedote
Kuormitusvaaka on Työturvallisuuskeskuksen uusi palvelu, joka tuottaa tietoa työntekijän psykososiaalisen kuormituksen kokonaistilanteesta. Se toimii työkuormituksen ennakoinnin ja seurannan välineenä.
Uusi verkkosivusto paremman sisäilman puolesta17.6.2020 09:36:46 EEST | Tiedote
Työturvallisuuskeskuksen sisäilmaryhmä on julkaissut uuden Parempi sisäilma -verkkosivuston työpaikkojen tueksi sisäilma-asioiden käsittelyyn. Sivusto kokoaa hyvät käytännöt ohjeiksi työsuojelun yhteistoimintahenkilöille.
Työsuojelun yhteistoimintaa on hyödynnettävä enemmän koronapandemian aikana1.6.2020 11:37:38 EEST | Tiedote
Työntekijöiden terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset käsitellään työsuojelun yhteistoiminnassa. Kuntatyöpaikat ovat poikkeusoloissa toteuttaneet nopeasti erilaisia työsuojelutoimenpiteitä. Työsuojeluhenkilöstö arvioi, että työyksikkökohtaisessa vaarojen arvioinnissa on silti haasteita. Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmä toteutti huhtikuussa 2020 kunta-alan työsuojelupäälliköille ja työsuojeluvaltuutetuille kyselyn työsuojelun yhteistoiminnan toteutumisesta koronapandemia-aikana.
Työpaikkojen yhteistoiminnan merkitys korostuu muutostilanteissa – kansainvälisen työturvallisuuspäivän webinaari 28.4. klo 9–1224.4.2020 08:05:00 EEST | Kutsu
Yhteistoiminta on Työturvallisuuskeskuksen järjestämän kansainvälisen työturvallisuuspäivän 28.4. webinaarin teemana.