Väitös: Kaunokirjallisuus suomalaiselle yleiselle kirjastolle haasteena, rasitteena ja mahdollisuutena
Aikaisemmissa kirjallisuutta ylläpitäviin organisaatioihin kohdistuneissa tutkimuksissa yleinen kirjasto on nähty ensisijaisesti kirjojen välittäjän tai mahdollisesti jonkinlaisen ”portinvartijan” roolissa. Tässä väitöskirjassa yleinen kirjasto kuitenkin liitetään laajemmin kaunokirjallisen kulttuurin välittämiseen, säilymiseen ja ylläpitämiseen. Väitöskirja huomioi yleisen kirjaston ainutlaatuisena kaunokirjallisena instituutiona, jossa on yhtä aikaa edustettuna esimerkiksi saman kirjailijan teoksia, eri aikakausien kirjailijoita, tyylisuuntia ja genrejä. Siellä on fyysisten kirjojen lisäksi tietoa niistä ja koko kaunokirjallisesta kulttuurista. Kirjastolla on myös erityisammatilliset keinot johdattaa lukija niin lyhyen kuin pitkän hännän kirjallisuuden äärelle.
Väitöskirjan tematiikan näkökulmasta yleinen kirjasto instituutiona muotoutui historiallisesti alun tiedollis-valistuksellisten pyrkimysten jälkeen korostuneesti lukemisen instituutioksi, ja sitä voidaankin pitää ehkä merkittävimpänä lukemiskulttuurin edistäjänä. Kirjastojen käyttäjätutkimusten mukaan kaunokirjallisuuden lainaaminen ja lukemisen edistämiseen liittyvät palvelut koetaan edelleenkin kansalaisten taholta kirjastojen keskeisimmiksi palveluiksi, niiden ”tavaramerkiksi”.
Vuoden 2017 alusta voimaan tullut uusi kirjastolaki asettaa yleisille kirjastoille runsaasti tehtäviä, joista yksi on lukemisen edistäminen. Voidaan kuitenkin kysyä, jääkö tämä itsestään selvänäkin peruspalveluna pidetty tehtävä resursoinnissa mahdollisesti vähemmälle huomiolle juuri oletetun ”itsestään selvyytensä” vuoksi, jos siihen ei erityisesti panosteta kirjastoissa. Väitöskirjassa kysytäänkin, voitaisiinko uusiakin palveluja kehitettäessä katsoa niitä enemmän perinteisestä ja kirjastolle ominaisesta kirjallisuuslähtöisestä näkökulmasta. Toisaalta kysytään, voisiko yleisellä kirjastolla olla tällöin merkityksellisempi rooli myös laajemmin kirjallisen järjestelmän toimijana.
- - -
Filosofian lisensiaatti Pirjo Tuomi väittelee Oulun yliopistossa 5.5.2017. Kirjallisuuden alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Kaunokirjallisuus suomalaiselle yleiselle kirjastolle haasteena, rasitteena ja mahdollisuutena. Historiallis-argumentatiivinen tarkastelu suomalaisen yleisen kirjastolaitoksen suhteesta kaunokirjallisuuteen ja kirjalliseen järjestelmään (Fiction as a challenge, a burden, and a possibility for the Finnish public library. A historical-argumentative investigation about the relationship between the Finnish public library, fiction, and the literary system). Vastaväittäjänä toimii professori Erkki Sevänen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori Kuisma Korhonen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Keckmaninsalissa (HU106) kello 12.
- - -
Oppiarvo ja nimi:
Filosofian lisensiaatti Pirjo Tuomi
Tiedekunta ja yksikkö:
Humanistinen tiedekunta, Kielet ja kirjallisuus
Väittelijän yhteystiedot:
ptuomi09@gmail.com
0500 393 225
Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1538-9
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme