Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.

Tutkittavat kuuluvat Pohjois-Suomessa vuonna 1986 syntyneiden kohorttiin, josta 297 henkilöä osallistui polvien kuvantamistutkimukseen. Osallistujille tehtiin kattava terveystarkastus, otettiin verikokeet ja suoritettiin polven magneettikuvaus. Tutkittavien keski-ikä oli 33,7 vuotta.
Yleisimmät löydökset olivat pieniä nivelrustovaurioita, joita havaittiin erityisesti polvilumpion ja reisiluun välisessä nivelpinnassa yli puolella osallistujista. Vaurioita esiintyi myös sääri- ja reisiluun välisessä nivelrakenteessa noin neljänneksellä tutkituista. Lisäksi luupiikkejä eli osteofyyttejä havaittiin yli puolella tutkittavista, mutta ne olivat pääosin pieniä.
Tutkijoiden mukaan korkeampi painoindeksi oli selvästi yleisin tekijä, joka yhdistyi magneettikuvien löydöksiin.
”Erityisesti korkeampi paino näyttää olevan yhteydessä polvinivelen rakenteellisiin muutoksiin, sillä pituuden vaikutus oli vähäisempi kuin painoindeksin. Tulokset korostavat painonhallinnan merkitystä nivelsairauksien ehkäisyssä”, sanoo erikoistuva lääkäri, tutkija Joona Tapio biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnasta.
”Polven magneettikuvantamista tehdään yhä enemmän, usein aivan perustelluista syistä. Modernit kuvantamislaitteet paljastavat jopa vähäiset nivelrikkoa muistuttavat muutokset. Kuten lanneselänkin kohdalla, on polven kuvantamisessa olennaista suhteuttaa löydökset potilaan kokonaiskuvaan ja noudattaa 'käypää kuvantamista'”, toteaa radiologi, tutkija Antti Kemppainen lääketieteellisestä tiedekunnasta.
Vaikka osallistujat olivat pääosin oireettomia, havaintojen perusteella nivelrakenteissa voi tapahtua muutoksia jo ennen selkeiden oireiden ilmaantumista. Tutkijat korostavatkin pitkittäistutkimusten tarvetta, jotta voitaisiin selvittää, mitkä tekijät ennustavat muutosten etenemistä myöhemmällä iällä.
Tutkimus on julkaistu Osteoarthritis and Cartilage -lehdessä huhtikuussa.
Kemppainen A, Tapio J, Nieminen MT, Saarakkala S, Nevalainen MT. Structural knee MRI findings are already frequent in a general population-based birth cohort at 33 years of age. Osteoarthritis Cartilage. 2025 Apr 17:S1063-4584(25)00977-X. doi: 10.1016/j.joca.2025.04.008. Epub ahead of print. PMID: 40252800.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Joona Tapio, Oulun yliopisto, 050 359 3884, joona.tapio@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme