Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Suomen Embla-ehdokkaat valittu: vahvoja suomalaisia ruokatoimijoita ehdolla ensimmäisessä pohjoismaalaisessa ruokakisassa

Jaa
Kuka on Pohjoismaiden paras ruoka-artesaani? Mikä on Pohjoismaiden paras ruokayritys? Nyt on valittu eri Pohjoismaiden ehdokkaat Emblan seitsemään kilpailuluokkaan, ja niistä valitaan lopulliset Embla-voittajat elokuussa. Embla-kilpailun seitsemään kilpailuluokkaan ilmoittautui Suomessa parisenkymmentä. Yhteensä kilpailuun ilmoittautuneita oli peräti 185.

Suomen ehdokkaat Embla- kilpailuun ovat:

  • Ruoka-artesaani 2017: Järki särki ja yrittäjä Marja Komppa, kalasäilykkeitä valmistava kalanjalostusyritys Korpilahdella.
  • Raaka-ainetuottaja 2017: Malmgård Egendom ja maanviljelijä Henrik Creutz, mm. luomuviljaa tuottava ja jalostava sekä ruokamatkailuun keskittynyt maatilayritys Loviisassa.
  • Joukkoruokailupalkinto 2017: Mikkelin kaupunki, ruoka- ja puhtauspalvelut, jotka tarjoavat päivittäin ruokapalveluita päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa ja henkilöstöravintoloissa Mikkelin alueella.
  • Ruokaviestijä 2017: Saa Syödä! ruokahävikkinettisivut sekä ruokahävikkitapahtumat, Motiva Oy.
  • Ruokamatkailukohde 2017: Majatalosta majataloon -retket, viiden majatalon yhteinen tuoteperhe Pohjois-Karjalassa.
  • Ruokayritys 2017: Thomas Snellman, REKO-lähiruokamallin kehittäjä ja primus motor REKO-mallin levittämisessä.
  • Lapset ja ruoka 2017: Ammattikeittiöosaajat ry:n kehittämät ja myöntämät Kouluruokadiplomi- ja Makuaakkoset-diplomi - käytännöt.

Tiedot kaikkien Pohjoismaiden, myös Suomen, seitsemästä ehdokkaasta ja koko Embla-kilpailusta löytyvät osoitteesta emblafoodaward.com.

Suomen ehdokkaat valitsi kilpailuraati, jossa jäseninä olivat Seija Ahonen-Siivola (ylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriön ruokaosasto), Katja Bäcksbacka (ruokatoimittaja, Helsingin Sanomat), Seija Kurunmäki (johtaja, Elo-säätiö) ja Heidi Siivonen (Maaseutunuorten asiamies, MTK) ja jonka sihteereinä toimivat Anni-Mari Syväniemi (ruokakulttuuriasiamies, MTK) sekä Mia Wikström (tiedottaja, SLC).

– Iloitsemme, että saimme Embla-ruokapalkintoon hienoja hakijoita eri puolilta Suomea. Suomalaista osaamista, ruokaa ja tuotteita on jatkossakin syytä nostaa näkyvästi esiin myös Pohjoismaissa ja muutenkin kansainvälisesti, toteavat MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja SLC:n tiedottaja Mia Wikström.

Suomen Embla-raati päätti myös antaa Finlands svenska Marthaförbund rf:lle erityisen kunniamaininnan aktiivisesta osallistumisesta Embla-kilpailuun ja erinomaisesta, innovatiivisesta ja kestävää kehitystä edistävästä toiminnasta ruokakasvatuksen parissa.

Mikä Embla on?

Embla on ensimmäinen pohjoismainen ruokakilpailu. Kilpailun toteuttaa Pohjolan Talonpoikaisneuvoston Keskusjärjestö NBC (Nordiska Bondeorganisationers Centralråd).

Embla-ruokapalkinto kunnioittaa pohjoismaisen keittiön parhaita puolia: upeita raaka-aineita, ruokakulttuuria, kestäviä tuotantotapoja ja kaikkia ruoan tekijöitä. Embla on Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelman priorisoima ja Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittama kilpailu.

Embla-palkinnon avulla jaetaan pohjoismaista osaamista ja kokemusta. Emblan avulla halutaan vahvistaa yhteistä pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja ruokakulttuuria sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan myös Pohjolan ulkopuolella.

Yhteispohjoismainen raati kokoontuu 23.8.2017, jolloin nimetään jokaisen kilpailukategorian Embla-palkinnon pohjoismaiset voittajat. Seitsemän Embla-voittajaa palkitaan Kööpenhaminassa Tanskan ympäristö- ja ruokaministeriön Better food for more people -huippukokouksessa 24.8.2017 Copenhagen Cooking -tapahtuman yhteydessä.

Lisätietoja antavat:
– Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK, 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi
– Mia Wikström, tiedottaja, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, 050 355 3213, mia.wikstrom@slc.fi

Lisätietoja NBC:stä: 
https://www.mtk.fi/mtk/kansainvalinen_toiminta/nbc/fi_FI/nbc/

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote

EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.

MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote

Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.

Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye