Nuoret tulkitsevat puutteellisesti valokuvia
Tutkijan mukaan maantieteen kouluopetuksessa ei tule tyytyä vain käyttämään valokuvia, kun kuvilla havainnollistetaan esimerkiksi nuoren ja vanhan poimuvuoriston eroja. Valokuvan tulkinnassa kuvaa pitäisi tarkastella eri näkökulmista, kuten eläytymällä valokuvan esittämään tilanteeseen ja pohtimalla, mitä itse tekisi valokuvan esittämällä alueella, jos olisi siellä lomalla.
- Tällöin valokuvan tulkinnassa ei välttämättä ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta, jonka opiskelijan tulisi tuottaa opettajalle. Oma tulkinta tulee perustella, Markus Hilander sanoo.
Maisemaa paikannetaan
maantieteen avulla
Väitöstutkimuksen mukaan valokuvan esittämää maisemaa voidaan yrittää paikantaa maantieteellisten vihjeiden avulla. Näitä valokuvissa näkyviä vihjeitä ovat esimerkiksi julkisen liikenteet opasteet, tienviitat ja tunnetut rakennukset, kuten Helsingin päärautatieasema ja New Yorkin Empire State Building.
- Nämä vihjeet mahdollistavat nuoren hallitseman maantieteellisen tiedon ja osaamisen soveltamisen kuvan tulkintaan, Hilander kertoo.
Hilanderin tutkimuksessa valokuvan maantieteellisten vihjeiden huomioimista lisäsi valokuvan ympärille piirtäminen. Valokuvan esittämää maisemaa ikään kuin jatkettiin piirtäen. Tällöin Manhattanilla otetun valokuvan laidassa puoliksi näkyvän Broadway-tiekyltin huomioi useampi lukiolainen.
Maantieteellinen medialukutaito
tärkeää
Väitöstyön mukaan opetuksen tulisi tarjota nuorille mahdollisuuksia nauttia erilaisista teksteistä. Yhden mahdollisuuden tähän tarjoavat opetussuunnitelmien geomediataidot, jotka Hilander mieltää maantieteellisiksi medialukutaidoiksi.
- Niiden puitteissa voidaan tulkita esimerkiksi sarjakuvien ja mainosten maantieteellistä sisältöä: miten niiden aiheet linkittyvät ajankohtaisiin ja globaaleihin tapahtumiin ja miten esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksia voidaan esittää niissä väärin.
Hilanderin kyselyyn vastanneiden kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan geomedialla ei tarkoiteta perinteistä kuvatulkintaa, vaan karttojen piirtämistä ja tulkintaa tietokoneella. Esimerkiksi uudistuneessa, sähköisessä maantieteen ylioppilaskokeessa kokelaita ei ole vielä pyydetty piirtämään karttaa tietokoneella, koska se veisi vastausaikaa.
Sähköisen maantieteen ylioppilaskokeen painopiste on siirtynyt aineistojen tulkintaan, ymmärtämiseen, prosessointiin ja soveltamiseen.
- Mainittuja ajattelutaitoja tulee kehittää ja harjoitella myös kuvatulkinnan yhteydessä, Hilander toteaa.
***********************
Filosofian maisteri Markus Hilander väittelee kasvatustieteellisessä tiedekunnassa keskiviikkona 24.5. kello 12 aiheesta Kuvatulkinta ja maantieteellinen tarkkaavaisuus: semioottinen ajattelutapa nuorten visuaalisen lukutaidon osana. Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Päärakennuksen Pienessä juhlasalissa.
Vastaväittäjänä toimii professori Janne Seppänen Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Sirpa Tani.
Lisätiedot:
Markus Hilander
puh. 040 083 5353
markus.hilander@helsinki.fi
Markus Hilander valmistui maantieteen ja biologian aineenopettajaksi Helsingin yliopistosta 2011. Tällä hetkellä hän toimii muun muassa Biologian ja maantieteen opettajien liiton Natura-lehden toimituskunnassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, Puh. 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme