Sodankylän geofysiikan observatorion vaiheista juhlakirja

Alkusysäys observatorion perustamiseen tuli kansainväliseltä tiedeyhteisöltä. Aivan 1900-luvun alussa vireillä oli koko maapallon kattava geomagneettinen kartoitus. Suomalaisen tiedeakatemian aktiivinen jäsen professori Gustaf Melander oli keskeinen henkilö observatorion perustamisvaiheissa. Observatorion tehtäviin kuuluivat geomagneettiset ja ilmatieteelliset mittaukset ja tutkimukset. Henkilökunnan määrä oli aluksi vaatimattomat kolme työntekijää. Nykyisin työntekijöitä observatoriossa on 30.
Jatkosodan jälkeen observatorion toiminta jaettiin kahteen osaan. Suomalaiselle Tiedeakatemialle jäivät geomagneettiset mittaukset ja Ilmatieteen laitokselle aerologisilla havainnoilla laajennettu meteorologinen observatorio, nykyisin Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus ja Arktinen avaruuskeskus. Kansainvälinen geofysiikan vuosi 1957–1958 merkitsi observatoriolle uutta toiminnallista nousukautta. Silloin aloitettiin ionosfäärin luotaukset, seismiset havainnot ja revontulikuvaukset. Nykyisin tutkimusyhteistyötä tehdään yli 200 kansainvälisen tutkimuslaitoksen kanssa.
Seuraava edistysaskel oli EISCAT-järjestön tutka-aseman perustaminen Sodankylään 1980-luvun alussa. SGO:n tutkijat ovat toimineet EISCAT:in johtotehtävissä ja paitsi EISCAT-järjestö, myös kaikki maailman suurtehotutkat ovat ottaneet käyttöönsä Sodankylässä kehitettyjä uusia tutkamittausmenetelmiä ja parannettuja tutkasignaalien analyysimenetelmiä. Tutkimustyötä tällä alalla jatkaa SGO:n matemaattisten inversiomenetelmien huippuyksikkö.
Sodankylän geofysiikan observatorion päätehtäviin kuuluvat erilaisten geofysikaalisten ilmiöiden jatkuvat mittaukset, joista pitkäkestoisimmat magneettikentän rekisteröinnit ovat yltäneet jo yli 100 vuoden ikään. Havaintoja tehdään yli 20 paikkakunnalla, joista merkittävä osa on sijoitettu yhteistöinä ulkomaisten laitosten kanssa Suomen pituuspiirillä Huippuvuorilta Pohjois-Skandinavian ja koko Suomen kautta Etiopiaan ja Etelämantereelle.
Observatorion painoaloina ovat maapallon lähiavaruusympäristön tutkimukset, avaruussää, radiotiede, kosminen säteily ja seismologia. Observatorion tutkijat julkaisevat vuosittain lähes 100 tieteellistä kansainvälisen tason tutkimusta.
Sodankylän geofysiikan observatorio siirtyi Suomalaiselta Tiedeakatemialta Oulun yliopiston alaisuuteen ja rahoitukseen vuonna 1997. Se merkitsi aikaisempaan verrattuna parempia kehitysmahdollisuuksia sekä toiminnallisesti että taloudellisesti. Observatoriosta on 103 vuoden aikana kehittynyt kansainvälisesti merkittävä ja arvostettu ja laajaa havaintotoimintaa ylläpitävä tutkimuslaitos. Se on Oulun yliopiston merkittävin tieteellinen toimija Lapissa ja Lapin vanhin tutkimuslaitos.
Kirjaa saa tilaamalla SGO:sta / Pirkko Kaukonen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, dosentti Esa Turunen, Oulun yliopisto, puh. 0294 480 813
Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme