Terveyskylä kehitti mobiilipelin diabetesta sairastaville lapsille

HuimaHiilari on ensimmäinen peli Terveyskylä.fi -palvelussa. Sen avulla diabetesta sairastavat lapset ja nuoret oppivat ruokien hiilihydraattien laskentaa. Pelin sisältö on kehitetty HUS:n ravitsemusterapiayksikön ja Terveyskylän Lastentalon asiantuntijoiden voimin. Tekninen toteutus puolestaan tehtiin oppilaitosyhteistyönä Metropolia Game Studion opiskelijoiden kanssa.
"Toivomme pelin tavoittavan varsinkin niitä lapsia ja nuoria, joille hiilihydraattien laskennan oppiminen muilla tavoilla on ollut vaikeaa tai on jäänyt kokonaan harjoittelematta", toteaa pelin sisältöjä kehittämässä ollut HUS:n ravitsemusterapeutti Minna Similä.
Pelin avulla tärkeän taidon oppiminen myös innostaa
Terveyskylää rakennetaan osana Suomen yliopistosairaaloiden yhteistä Virtuaalisairaala 2.0 -hanketta. Kun ajatus Terveyskylän ensimmäisestä pelistä syntyi, löytyi kohderyhmä yliopistosairaalasta: Suomessa lasten diabetesta hoidetaan aikuisista poiketen erikoissairaanhoidon puolella.
Testiryhmänä toimineet lapset ovat ottaneet pelin ilolla vastaan. Hiilihydraattien laskennan harjoittelu voi olla innostavaa, jopa koukuttavaa. Juuri diabetekseen sairastunut voi pelin avulla aloittaa harjoittelun, kokeneempi taas testata ja päivittää taitojaan.
Myös ensimmäiset diabeteshoitajat ovat testanneet peliä potilaillaan, ja palaute on ollut rohkaisevaa: "Ideaa on pidetty loistavana. Teknisesti peliä voi vielä kehittää, mutta nykyiselläänkin se antaa lapselle mahdollisuuden oppia hiilihydraattien laskentaa uudella tavalla", Similä kertoo.
Lisätietoja pelistä ja vinkkejä sen käyttöön löydät täältä: https://www.terveyskyla.fi/sovellukset/huimahiilari
HuimaHiilari on ladattavissa ilmaiseksi iOS- (Apple) ja Android (Samsung, Huawei, OnePlus) -mobiililaitteisiin. Pelin voi ladata
- AppStoresta: https://itunes.apple.com/us/app/huimahiilari/id1228074379?l=fi&ls=1&mt=8
- Google Playsta: https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.huimahiilari.app
Mikä on Terveyskylä?
Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden ja erikoissairaanhoidon asiantuntijoiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Terveyskylän talojen tietosisältö on veloituksetta kaikkien käytössä. Potilaille tarkoitettuihin digitaalisiin hoitopolkuihin vaaditaan lääkärin lähete.
Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä tukemaan elämää pitkäaikaisen sairauden kanssa. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa.
Terveyskylään avautui uusia taloja viimeksi toukokuussa: Leikkaukseen tulijan talo, Syöpätalo ja Vertaistalo. Niiden lisäksi kylästä löytyvät Aivotalo, Allergia- ja astmatalo, Harvinaissairauksien talo, Naistalo, Niveltalo, Kuntoutumistalo ja Kivunhallintatalo, Painonhallintatalo, Reumatalo, Sydänsairauksien talo, Verisuonitalo sekä Helsingin Biopankki ja ammattilaisten osio. Myös jo kahdeksan vuotta sitten avattu Mielenterveystalo on osa Terveyskylää. Rakenteilla on muun muassa Lastentalo, Silmätalo, Nuortentalo, Maksatalo, Munuaistalo ja Päivystystalo - vuoden 2018 loppuun mennessä avoinna on yhteensä noin 30 taloa.
Terveyskylää rakennetaan Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihankkeessa, joka on viiden yliopistosairaanhoitopiirin yhteinen projektikokonaisuus. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sirpa Arvonen, hankejohtaja, Virtuaalisairaala 2.0 -hanke, puh 050 407 4544, sirpa.arvonen@hus.fi tai
Liina Hemminki, Terveyskylä.fi & Virtuaalisairaala 2.0 -viestintä, puh 040 182 3573, liina.hemminki@hus.fi
Lisätietoja pelistä: Minna Similä, ravitsemusterapeutti, HUS, puh. 050 428 7823 (klo 15-16), minna.simila@hus.fi
Tutustu meihin:
Terveyskylä: www.terveyskyla.fi, facebook.com/terveyskyla.fi, Twitter @terveyskyla_fi
Virtuaalisairaala 2.0 -hanke: www.virtuaalisairaala2.fi, facebook.com/virtuaalisairaala2.0, Twitter @vsairaala
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS-sammanslutningens styrelse beslutade om förslaget till ram för budgeten 2026 inför sammanslutningens stämma12.5.2025 13:35:48 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse beslutade på sitt möte den 12 maj om HUS ramförslag för budgeten 2026 och om en försäljning av HUS Fastighetstjänster Ab. Sammanslutningens styrelse behandlade också verksamheten och ekonomin i januari–mars 2025 samt färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040.
Yhtymähallitus päätti HUSin vuoden 2026 talousarvion kehysesityksestä yhtymäkokoukselle12.5.2025 13:35:48 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus päätti 12.5. kokouksessaan HUSin talousarvion kehysesityksestä vuodelle 2026 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n myynnistä. Yhtymähallitus käsitteli myös tammi−maaliskuun 2025 toimintaa ja taloutta sekä psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040.
Hyvällä synnytyksenaikaisella hoidolla voidaan vähentää vastasyntyneiden aivovaurioita12.5.2025 08:39:29 EEST | Tiedote
Vastasyntyneen vakava aivovaurio voi syntyä huomaamatta, mutta se ei ole aina väistämätön. Tuore HUSin ja Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että puolessa tapauksista, joissa synnytyksen alussa sikiön sykekäyrärekisteröinti oli normaali, olisi aivovaurio ollut mahdollisesti vältettävissä. Arvion mukaan noin viidesosa kaikista aivovauriotapauksista olisi voinut hyötyä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 12 april9.5.2025 09:39:55 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse sammanträder måndagen den 12 april för att behandla HUS budgetförslag för 2026. På sitt möte behandlar sammanslutningens styrelse också verksamheten och ekonomin i januari–mars, färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040 samt en eventuell försäljning av en del av HUS Fastighetstjänster Ab. HUS Fastighetstjänster Ab är en del av koncernen HUS Fastigheter. Föredragningslistan för mötet finns här. Sammanslutningens styrelse leder HUS verksamhet, förvaltning och ekonomi. Sammanslutningens styrelse har 17 ledamöter och av dem är två företrädare för Helsingfors universitet. Sammanslutningens styrelse sammanträder cirka en gång per månad.
HUSin yhtymähallitus kokoontuu 12.5.9.5.2025 09:39:55 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 12.5. käsittelemään HUSin talousarvioesitystä vuodelle 2026. Yhtymähallitus käsittelee kokouksessaan myös tammi-maaliskuun toimintaa ja taloutta, HUSin Psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n mahdollista liiketoiminnan osan myyntiä. HUS Kiinteistöpalvelut Oy on osa HUS Kiinteistöt -yhtiöryhmää. Kokouksen esityslistan voi lukea täältä. Yhtymähallitus johtaa HUSin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä, joista kaksi on Helsingin yliopiston edustajia. Yhtymähallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme