Ilmastonmuutoksen vaikutus Lapin luontoon -näyttely Viikin ympäristötalossa

Stéphanie C. Lefrèren alun perin Lapin Maakuntamuseolle vuonna 2013 suunnittelema ja Suomen ympäristökeskuksen vuodesta 2016 ylläpitämä näyttely Ilmastonmuutos Lapin luonnossa – Mitä me voimme tehdä? (Climate change in Lapland - What can we do?) esittelee laajasti tutkimustuloksia ilmaston lämpenemisen tämänhetkisistä vaikutuksista eläimiin ja kasveihin. Näyttely on esillä Viikin ympäristötalossa (Viikinkaari 2a) 13.9.2017–31.8.2018, avoinna ma–pe klo 8.15–16.00.
Opetukselliseksi suunnitellun näyttelyn tavoitteena on lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista EU:n arktisimman alueen, Lapin luonnon monimuotoisuuteen. Visuaalinen ja vuorovaikutteinen näyttely perustuu tuoreeseen tutkimustietoon ja antaa myös käytännön esimerkkejä tavoista, joilla jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään.
Pohjoisiin alueisiin liittyvän tiedon lisääminen on tärkeää ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta, sillä eteläisempiä alueita huomattavasti nopeammin lämpenevällä arktisella alueella ilmastonmuutoksen haittavaikutukset ovat jo selvästi nähtävissä.
Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyviä tutkimustietoja selitetään tekstin, kaavioiden ja kuvien avulla. Näyttelyä elävöittävät myös luonnon vuosittaista kiertoa ja revontulia havainnollistava musiikki ja diaesitykset.
Näyttelyyn on kerätty tietoja yli 55 tutkijalta. Näyttelyllä on seitsemän virallista yhteistyökumppania, mukaan lukien Suomen ympäristökeskus. Näyttelyn ensimmäisen version tuottamiseen osallistui lisäksi 12 luomu- ja ekotuotteiden alalla toimivaa yksityistä rahoittajaa. Näyttelyyn on tutustunut tähän mennessä 25 000 ihmistä, pois lukien YK:n ilmastokokousten COP21 ja COP22 aikana käyneet, minkä lisäksi työpajoihin on osallistunut yli 2 000 koululaista.
COP21-sertifioitu näyttely kiertää tällä hetkellä Suomessa, Ranskassa ja Venäjällä. Näyttelystä on suunnitteilla myös useita muihin maihin suunnattuja versioita.
Stéphanie C. Lefrère pitää luentoja ja järjestää opastuksia sekä työpajoja yleisölle. Yhteystiedot: arcticspruce@gmail.com.
Näyttelyn verkkosivut: climatechangeinlapland.org
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Stéphanie C. Lefrère
arcticspruce@gmail.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Byggandet av Rikrokens nya barnhem inleds14.7.2025 10:16:41 EEST | Pressmeddelande
Byggnadsarbetet för Rikrokens nya barnhem inleddes i juni och de nya lokalerna beräknas stå klara i december 2026.
Riihenkulman uuden lastenkodin rakentaminen alkaa14.7.2025 10:16:41 EEST | Tiedote
Riihenkulman uuden lastenkodin rakentamiseen liittyvät työt on aloitettu kesäkuussa, ja uusien tilojen arvioidaan valmistuvan vuoden 2026 joulukuussa.
Construction of new children's home in Riihenkulma begins14.7.2025 10:16:41 EEST | Press release
Construction work on the new children's home in Riihenkulma started in June, and the new premises are expected to be completed in December 2026.
Suomenlinnan vilkkaimman sillan korjaus siirtyy vuodelle 202610.7.2025 10:13:53 EEST | Tiedote
Susisaaren silta Suomenlinnassa oli alun perin tarkoituksena peruskorjata kesän ja syksyn 2025 aikana.
Helsinki pyrkii eroon vaarallisista suojateistä – ensimmäiset suojatiettömät kadunylityspaikat käyttöön8.7.2025 11:26:59 EEST | Tiedote
Yhtenä keinona on muuttaa vaarallinen suojatie kadunylityspaikaksi, jossa jalankulkija väistää autoja ja muuta liikennettä. Muita keinoja ovat muun muassa hidasteet, kavennukset ja liikennevalot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme