Hämeenkylmänkukka talletettiin ensimmäisenä siemenpankkiin

Siemenpankki on osa maamme uhanalaisten kasvilajien ex situ -suojelua – eli luonnollisen elinpaikan ulkopuolella tapahtuvaa suojelua – edistävää ESCAPE -hanketta (Ex-Situ Conservation of Finnish Native Plant Species), jota EU rahoittaa.
Hämeenkylmänkukka oli ensimmäinen
Erittäin uhanalainen hämeenkylmänkukka (Pulsatilla patens) sai kunnian olla ensimmäinen kasvi, jonka siemeniä talletettiin pankkiin. Professori emeritus Pertti Uotila on kerännyt ensimmäiset siemenet, jotka nyt päätyivät pakastimeen.
Hämeenkylmänkukka on Kanta-Hämeen maakuntakukka, ja sitä tavataan etenkin Suur-Hämeenlinnan alueella. Lajin tunnetuista esiintymistä yli puolet on hävinnyt ja jäljellä olevista monet pienentyneet ja heikentyneet. Hämeenkylmänkukka on kevään ensimmäisiä kukkijoita ja sen kauniit siniset kukat ja tupsumaiset hedelmystöt herättävät ansaittua ihailua metsäisillä kasvupaikoillaan.
Siemenpankki kuuluu suojelukeinovalikoimaan
Kasveja voidaan suojella niiden luontaisen elinympäristön ulkopuolella siemenpankeissa eli varastoimalla kuivattuja siemeniä alhaisessa lämpötilassa. Näin kasvien geenivarat säilyvät mahdollisista luonnonvaraisten kasvupaikkojen tuhoutumisista huolimatta. Siemenpankit myös tukevat luonnonkantojen suojelua, koska niiden avulla voidaan vahvistaa luonnonvaraista kantaa tai lisätä kasveja luonnosta jo hävinneiden tilalle.
Kasvien varmuusvarastointia varten on Helsingin yliopiston Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan perustettu kansallinen luonnonvaraisten kasvien siemenpankki.
Ex situ -suojelua siemenpankissa
Luonnonvaraisten eliöiden ex situ -suojelu tarkoittaa suojelua luonnollisen elinpaikan ulkopuolella. Se täydentää in situ -suojelua, joka tarkoittaa lajin elinkyvyn turvaamista sen alkuperäisellä elinalueella. Ex situ -suojelua tekevät esimerkiksi eläintarhat, akvaariot, kasvitieteelliset puutarhat ja erilaiset geenipankit. Ex situ -suojeltua kasvimateriaalia voidaan myös palauttaa luontoon, yleensä alkuperäiselle kasvupaikalle vahvistamaan vielä jäljellä olevaa kantaa.
Lisätietoa:
Projektikoordinaattori
Sanna Laaka-Lindberg
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS
p. 040-5237251
sanna.laaka-lindberg@helsinki.fi
Museomestari Mari Miranto
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS
p. 050-3183424
mari.miranto@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedottaja, LUOMUS
Puh:+358 50 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme