Väitös: Lääkitys voi vaikuttaa aivojen rakenteellisiin muutoksiin skitsofreniassa
Psykoosilääkitys on tärkeä osa skitsofrenian ja muiden psykoosien hoitoa. Lääkehoito on yksilöllistä ja sitä tulee muokata potilaan sairaudenkulun vaihdellessa. Psykoosilääkityksen tehokkuus hoidon alussa ja ensimmäisten vuosien aikana on kiistatonta, mutta useita vuosia kestäviä kliinisiä kokeita lääkkeiden tehosta ja mahdollisista haitoista ei ole tehty.
Psykoosilääkityksen yhteyttä skitsofreniassa tapahtuviin aivomuutoksiin on tutkittu paljon vastasairastuneiden potilaiden osalta, mutta yhteys on edelleen epäselvä. Pitkään sairastaneiden ja näin ollen myös psykoosilääkkeitä pitkään käyttäneiden henkilöiden aivojen rakenteita ja niissä tapahtuvia muutoksia ei aiemmin ole juurikaan tutkittu. Näin ollen myöskään psykoosilääkityksen yhteydestä aivomuutoksiin tässä potilasryhmässä ei ole riittävästi tietoa. Bentsodiatsepiinien käyttö on kohtalaisen yleistä skitsofreniassa. Vaikka bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on yhdistetty heikompaan kognitiiviseen suoriutumiseen, aiemmissa kuvantamistutkimuksissa ei ole selvitetty bentsodiatsepiinien yhteyttä aivojen rakenteisiin.
Väitöstutkimuksessa tehdyn laajan kirjallisuuskatsauksen perusteella suurempi psykoosilääkeannos liittyi päälakilohkon tilavuuden pienenemiseen ja tyvitumakkeiden suurenemiseen skitsofreniaa sairastavilla. Pohjois-Suomen syntymäkohortissa yhdeksän vuoden seurannan aikainen suurempi psykoosilääkeannos liittyi aivokammioiden koon kasvuun, kun huomioon otettiin myös sairauden vakavuus ja yhtäaikainen bentsodiatsepiinien käyttö. Suurempi bentsodiatsepiiniannos taas puolestaan liittyi tilavuuden pienenemiseen tyvitumakkeiden alueella.
Syntymäkohorttiaineistossa 43 vuoden iässä tehdyssä poikkileikkaustutkimuksessa suurempi elinaikainen psykoosilääkeannos liittyi pienempään tilavuuteen tyvitumakealueella skitsofreniaa sairastavilla, mutta mielialapsykooseja sairastavilla vastaavaa yhteyttä ei löydetty. Elinaikainen bentsodiatsepiinilääkitys ei liittynyt aivoalueiden tilavuuksiin skitsofreniassa, kun huomioon otettiin myös psykoosilääkitys ja sairauden vakavuus. Mielialapsykooseja sairastavilla suurempi elinaikainen bentsodiatsepiiniannos liittyi suurempiin tilavuuksiin harmaassa aineessa ja talamuksessa.
Ei ole vielä selvää, miten havaitut aivojen rakenteelliset muutokset vaikuttavat aivojen toimintaan ja ennen kaikkea ihmisen toimintakykyyn. Monien eri tekijöiden on havaittu liittyvän aivorakenteiden muutoksiin, eikä lääkityksen itsenäinen vaikutus todennäköisesti ole kovin suuri. Merkittävää on, että psykoosilääkityksen lisäksi myös bentsodiatsepiinien käyttö voi liittyä aivojen rakenteen muutoksiin, mikä antaa aihetta lisätutkimuksille.
---
Lääketieteen lisensiaatti Sanna Huhtaniska väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 12.1.2018. Psykiatrian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: The association between antipsychotic and benzodiazepine use with brain morphology and its changes in schizophrenia (Psykoosilääkkeiden ja bentsodiatsepiinien yhteys aivojen rakenteellisiin muutoksiin skitsofreniassa). Vastaväittäjänä toimii professori (emeritus) Raimo Salokangas Turun yliopistosta ja kustoksena professori Jouko Miettunen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopiston Lääketieteellisen tiedekunnan luentosalissa F202 kello 12.
---
Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Sanna Huhtaniska
Syntymäaika ja -paikka:
1987 Rautavaara
Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2006 Tornion yhteislyseon lukio
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väittelijän yhteystiedot:
Sanna Huhtaniska
sanna.huhtaniska@oulu.fi
p. 0408250385
Meri Rova
viestintäasiantuntija, tiedeviestintä
meri.rova(at)oulu.fi
puh. 0294 485 478
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme