Influenssatilanne Uudellamaalla toistaiseksi edellisvuosia vaimeampi
Influenssaepidemia alkoi joulukuun lopulla, mutta sairastumishuippu näyttää ainakin tilapäisesti kääntyneen laskuun tammikuun puolessavälissä. HUS:n toiminta-alueella Uudenmaan sairaaloissa epidemia on ollut tähän mennessä vaimeampi kuin parina edelliskautena. Influenssahoitopäiviä on epidemiahuippuja verratessa ollut vain noin kolmasosa viime kauteen verrattuna.
HUS-alueen sairaaloissa teho- ja valvontahoidossa on viikkoon 3/2018 mennessä ollut kaikkiaan 33 henkilöä, joista 88 % perussairaita, lähes 70 % yli 65-vuotiaita ja 2/3-osa rokottamattomia. Eniten valvontahoitoa vaatineita potilaita on hoidettu Hyvinkään sairaalassa.
Liikkeellä on ollut kahta A- ja kahta B-virusta, yleisimpänä poikkeuksellisesti B-virus Yamagata. Tosin HUS:ssa tehohoitoon joutuneilla ja yli 75-vuotiailla A-virus on ollut yleisempi.
Henkilökunnasta 95 prosenttia rokotettu
HUS:n henkilökunnan influenssarokotuksen kattavuus on noussut tällä epidemiakaudella kaikkien aikojen korkeimmalle, peräti 95 prosenttiin. Tulokseen on päästy useita vuosia kestäneellä määrätietoisella panostuksella henkilökunnalle suunnattuun viestintään ja joustaviin rokotuskäytäntöihin.
B-virus Yamagata on puuttunut kansallisen rokotusohjelman kolmitehoisesta rokotteesta, mutta nyt liikkeellä olevien kiertävien neljän influenssaviruksen takia rokotteen kokonaisteho voidaan arvioida vasta kauden loputtua. Nelitehoisen influenssarokotteen saaminen kansalliseen rokotusohjelmaan on tärkeää huomioiden riskiryhmät ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Euroopan tautikeskus kehottaakin jäsenmaitaan harkitsemaan nelitehoisen rokotteen käyttöönottoa.
Rokotus on paras suoja influenssaa vastaan, sillä se estää jälkitauteina keuhkokuumeita, sydänlihastulehduksia sekä aivo- ja sydäninfarkteja. Perusterveillä työikäisillä on aina parempi rokotevaste kuin ikääntyneillä ja perussairailla. Varsinkin iäkkäillä kahtena vuotena peräkkäin otettu rokote vähentää sairaala- ja tehohoidon sekä kuoleman riskiä. Mikäli saisi influenssan rokotteesta huolimatta, taudinkuva on yleensä lievempi ja vakavien jälkitautien riski pienempi.
Lisätiedot:
Eeva Ruotsalainen
epidemiologi, apulaisylilääkäri
HUS Epidemiologian yksikkö
050 427 9117
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd15.7.2025 12:48:26 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.
Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea15.7.2025 12:48:26 EEST | Tiedote
Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.
Emergency care of victims of violence developed at HUS – new care chain brings clarity and support15.7.2025 12:48:26 EEST | Press release
The Emergency Departments of Peijas, Jorvi and Meilahti have introduced a new care model that improves the treatment of patients who have experienced violence. The model is aimed at ensuring a uniform practice for recognizing violence, examining the patients and referring them to support services. A practical and clear operating model ensures that everyone who has experienced violence receives the support they need, regardless of which emergency department they visit.
Graviditetskomplikationer ojämnt fördelade i Finland – mer blodtrycksproblem i östra och norra Finland8.7.2025 10:15:28 EEST | Pressmeddelande
Graviditetskomplikationer förknippade med högt blodtryck, såsom preeklampsi och blodtryckssjukdom under graviditeten, är vanligare i östra och norra Finland jämfört med resten av landet. Förhöjt blodtryck under graviditeten kan vara kopplat till för låg fiberhalt i livsmedelsinköpen.
Raskauskomplikaatiot eivät jakaannu Suomessa tasaisesti – Itä- ja Pohjois-Suomessa on enemmän verenpaineongelmia8.7.2025 10:15:28 EEST | Tiedote
Korkeaan verenpaineeseen liittyvät raskauskomplikaatiot kuten pre-eklampsia ja raskaudenaikainen verenpainetauti ovat yleisempiä Itä- ja Pohjois-Suomessa kuin muualla Suomessa. Raskaudenaikainen verenpaineen nousu saattaa olla yhteydessä vähäiseen kuidun määrään ruokaostoksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme