Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Helsingissä etsitään uusia ratkaisuja ruoka-avun tarjoamiseen

Jaa
Helsingin kaupunki ryhtyy aktiivisesti etsimään uusia ratkaisuja ruoka-avun järjestämiseen yhdessä järjestöjen ja seurakunnan kanssa. Yhteistyö aloitettiin työpajalla 1.3.

Helsinki haluaa selvittää ja etsiä uudenlaisia ruoka-avun jakamisen tapoja niin, että järjestöt voisivat esittää uudenlaisia elintarvikeavun toteuttamisen muotoja, kun ne hakevat ensi vuoden järjestöavustuksia.

Kaupunki on kutsunut yhteiseen työhön ja suunnitteluun mukaan sosiaali- ja työllisyyspalvelujen lisäksi järjestöjen ja seurakuntien diakoniatyön edustajat. Työskentely aloitettiin 1.3. yhteisellä työpajalla. Työpajoja fasilitoidaan Helsingin Diakonissalaitoksen vetämällä Leipäjonoista yhteisöihin –valmennuksella.

" Pakkasessa ruoka-avun jonottaminen ei ole ihmisarvon mukaista. Leipäjonoja on ollut Suomessa 1990-luvun alusta lähtien ja kuten olemme nähneet, ne eivät ole auttaneet vähentämään köyhyyttä. Tarvitsemme nyt yhteistoimin uusia tapoja nostaa ihmisiä ylös jonoista ja ennaltaehkäistä ruoka-avun tarvetta", sanoo apulaispormestari Sanna Vesikansa.

Kohti toimijuutta ja yhteisöjä

Suomessa on viime vuosina kehitetty elintarvikeavun muotoja, jotka vastaisivat paremmin sosiaalipolitiikan ja myös kiertotalouden tavoitteita. Näitä ovat muun muassa Vantaan Yhteinen Pöytä, hallituksen kärkihanke Yhteinen Keittiö ja erilaiset hävikkiravintolat.

"Suuntana on selvästi ollut, että passiivisista jonoista päästäisiin aktiivisiin, osallistujien toimijuutta vahvistaviin yhteisöihin", sanoo diakoniajohtaja Matti Helin Helsingin Diakonissalaitokselta.

Tätä suuntaa jatkaa torstaina 1.3. alkanut Leipäjonoista yhteisöihin -työskentely, jossa elintarvikeavun toimijat yhdessä tuottavat ehdotukset leipäjonoja korvaaviksi ruoka-avun jakamisen muodoiksi. Työskentely jatkuu huhtikuuhun asti.

"Järjestöjen ja seurakuntien leipäjonotoiminta tapahtuu vahvasti hyvää tarkoittaen, mutta monesti erillään sosiaali- ja työllisyyspalveluista sekä paikallisista yhteisöistä. Tätä yhteyttä haemme nyt, sillä sen avulla on mahdollista paitsi koota resursseja, myös luoda uusia yhteisöjä ja kestäviä polkuja ihmisarvoisempaan elämään”, Helin jatkaa.

Leipäjonoissa Helsingissä asioi arviolta noin 10 000 henkilöä. Yhteisestä toimintamallista sovitaan elokuuhun 2018 mennessä.

Lisätiedot:

Leena Luhtasela, nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja, puh. 09 310 23178, leena.luhtasela@hel.fi

Matti Helin, diakoniajohtaja, Helsingin Diakonissalaitos, p 050 432 7660, matti.helin@hdl.fi

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240


Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sotepe

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye