Kunnat rauhoittivat kymmeniä uusia luonnonmuistomerkkejä 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

Kuntaliitto tiedottaa
9.3.2018
Julkaistavissa heti
Kunnat rauhoittivat kymmeniä uusia luonnonmuistomerkkejä 100-vuotiaan Suomen kunniaksi
Kuntaliiton Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kampanja Luonnonmuistomerkki 100-vuotiaan Suomen kunniaksi johti 65 uuden luonnonmuistomerkin rauhoittamiseen.
Kuntaliitto kannusti Suomen kuntia perustamaan luonnonsuojelulain mukaisia luonnonmuistomerkkejä satavuotiaan Suomen kunniaksi. Yhteensä 22 kuntaa lähti kampanjaan mukaan.
– Olemme todella iloisia kampanjan saamasta vastaanotosta. Kunnat ympäri Suomea suojelivat arvokkaita luontokohteitaan ja useassa kunnassa tehtiin monia päätöksiä vuoden aikana, kertoo Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen.
Lisäksi kuudessatoista kunnassa luonnonmuistomerkin rauhoittaminen on laitettu vireille viime vuoden puolella, mutta lopullisia päätöksiä ei ole vielä olemassa. Mikäli päätös syntyy, myös nämä kohteet lasketaan osaksi Suomi100-kampanjaa.
Luonnonmuistomerkki on tyypillisesti puu, puuryhmä, siirtolohkare tai muu niitä vastaava luonnonmuodostuma, jota sen kauneuden, harvinaisuuden, maisemallisen merkityksen, tieteellisen arvon tai muun vastaavan syyn vuoksi on aihetta erityisesti suojella.
Luonnonmuistomerkkejä on perustettu jo 1920-luvulta lähtien, innokkaimmin 1960-1990-luvuilla. Yhteensä luonnonmuistomerkkejä on Suomessa rauhoitettu 2 963 kohdetta.
– Tämä kaunis tapa jättää muistoja ja maamerkkejä tuleville sukupolville oli jo unohtumassa, mutta Kuntaliitto halusi Suomi100-kampanjallaan olla elvyttämässä uudelleen luonnonmuistomerkkien suojelemisen, kertoo Miira Riipinen.
– Luonnonmuistomerkeissä yhdistyy monta suojeltavaa elementtiä. Luonnon lisäksi niiden kautta vaalitaan kulttuuria ja historiaa sekä luodaan yhteisöllisyyttä. Usein muistomerkkeihin liittyy tarinoita ja paikallishistoriaa ja ne saattavat olla tärkeitä kokoontumispaikkoja.
Pyhäjoella rauhoitettiin Aaro Hellaakosken suvun petäjä, Joensuussa ”dinosauruksen jalanjälki”, Askolassa Kotikuusi
Monissa kunnissa luonnonmuistomerkkien on oivallettu tuovan näkyvyyttä kunnalle ja ne onkin otettu mukaan edistämään matkailua tai nostettu tapahtumien vetonauloiksi tai opetuskohteiksi.
Joensuu oli vuoden aikana aktiivisin kunta luonnonmuistomerkkien suojelussa. Kaupungissa rauhoitettiin peräti 21 uutta kohdetta ja samalla saatettiin ajan tasalle tiedot aikaisemmin rauhoitetuista kohteista.
– Meillä oli tähän liittyen myös oma kampanjamme, sillä olemme huomanneet, että useat luontokohteet ovat paikallisille ihmisille merkittäviä. Halusimme kertoa, miten arvokas kohde voidaan suojella, sanoo ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen Joensuun kaupungilta.
– Suurin osa meidän luontomuistomerkeistämme on puita, mutta mukana on myös ”dinosauruksen jalanjälki” eli jääkauden aikainen kalliopainauma, joka todellakin muistuttaa dinosauruksen jälkeä, Leinonen toteaa.
Pyhäjoella suojeltiin 11 kohdetta eri puolilta kuntaa.
– Meillä syntyi jopa pienoinen kisa kylien välille, sillä toisten esimerkki innosti muitakin etsimään arvokkaita kohteita omasta kylästään, kertoo Pyhäjoen ympäristösihteeri Vesa Ojanperä tyytyväisenä.
Esimerkiksi runoilija Aaro Hellaakosken suvun asuinsijoilla Pyhäjoen rannassa kasvava erikoinen petäjä suojeltiin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Puun arvellaan olevan yli 300-vuotias ja vuonna 1903, kun tuleva runoilija kuvattiin sen juurella pikkupoikana, oli petäjä hyvin samanlainen, kuin nykyään.
– Kuntalaiset innostuivat asiasta, kun huomattiin, miten helppoa suojelu on. Luonnonmuistomerkin rauhoittaminen ei myöskään pääsääntöisesti rajoita isommin maankäyttöä, Ojanperä huomauttaa.
Askolassa rauhoitettiin kymmenen luonnonmuistomerkkiä.
– Meillä kiitos kuuluu erityisesti aktiiviselle kuntalaiselle, joka vei hanketta eteenpäin ja innosti kuntalaisia mukaan, kiittelee Askolan ympäristönsuojelusihteeri Tommi Maasilta.
– Hän teki luonnonmuistomerkeistä myös upean kuvakalenterin, jossa jokainen kohde pääsee esille.
Askolan uusia luonnonmuistomerkkejä ovat muun muassa Askolan Vahijärvellä sijaitseva Tassukiven siirtolohkare, kirjailija Johannes Linnankosken kotitalon pihassa sijaitseva koivu sekä kunnantalon pihaan Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi istutettu Kotikuusi.
Uusia luonnonmuistomerkkejä toivotaan myös jatkossa
Luonnonmuistomerkin suojeleminen on kunnille helppo tapa vaalia luontoa, sillä päätöksen suojelusta tekee kunnanvaltuusto maanomistajan suostumuksella. Jos suojeltavaksi esitetty muistomerkki sijaitsee valtion maalla, päätöksen tekee Metsähallitus.
Myös jatkossa luonnonmuistomerkkejä toivotaan rauhoitettavan lisää. Aloitteen asiassa voi kunnan lisäksi tehdä esimerkiksi maanomistaja, yksityishenkilö tai asukasyhdistys.
Ohjeet luonnonmuistomerkin suojelemiseen löytyvät Kuntaliiton verkkosivuilta.
Luettelo kunnista, joissa rauhoitettiin luonnonmuistomerkkejä vuonna 2017:
Asikkala 1
Askola 10
Hämeenlinna 2
Järvenpää 2
Joensuu 21
Joutsa 1
Kontiolahti 1
Koski TL 1
Kouvola 1
Lieksa 1
Lieto 1
Liperi 1
Nurmijärvi 1
Padasjoki 1
Pori 2
Porvoo 1
Pyhäjoki 11
Ruovesi 1
Siikajoki 1
Tampere 2
Tohmajärvi 1
Turku 1
Lisätietoja:
Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen, p. 040 824 4401
Joensuun ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen, p. 050 376 8584
Pyhäjoen ympäristösihteeri Vesa Ojanperä, p.040 359 6073
Askolan ympäristönsuojelusihteeri Tommi Maasilta, p. 040 763 9420
Liitteet:
Kuvat Aaro Hellaakosken sukutilan petäjästä Pyhäjoelta ja Neitikiven siirtolohkareesta Joensuusta
Yhteyshenkilöt
Terhi Pirilä-PorvaliTiedottaja
Puh:+358 50 576 7909terhi.pirila-porvali@kuntaliitto.fiMediapuhelin toimittajille arkisin klo 9-15 Medietjänstnummer för journalister vardagar kl. 9-15: 050 340 9977Kuvat



Tietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S
Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.
Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote
Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme