Meriteollisuuden työllistämisvaikutus tuplaantuu lähivuosina – laivanäyttelyn vetonaulana uusimmat laivakonseptit

Suomen meriteollisuuden yritykset ja tulevaisuuden osaajat kohtasivat 14. maaliskuuta Aalto-yliopistossa järjestetyssä matchmaking-tapahtumassa, jossa samalla juhlistettiin Innovative marine technology for challenging seas -laivanäyttelyn avajaisia. Tapahtumassa esittäytyi myös tekniikan alan tuore verkostoyliopisto Finnish Institute of Technology FITech, jonka tavoitteena on joustavasti kouluttaa tekniikan osaajia niitä tarvitseville aloille.
Yksi näistä aloista on meriteollisuus, jolla on edessään nopeita kasvun vuosia. Suuret alukset ovat kuin pieniä kaupunkeja, ja alalla toimiikin hyvin monenlaisia yrityksiä: suunnittelutoimistoja, ohjelmisto- ja järjestelmätoimittajia sekä laivanrakennus-, korjaus- ja offshore-telakoita.
”Alalle tarvitaankin uusia osaajia lukuisilta eri osaamisalueilta”, Meriteollisuus ry:n toimitusjohtaja Elina Vähäheikkilä kertoo.
”Aalto-yliopiston monipuolinen opetustarjonta vastaa erinomaisesti näihin tulevaisuuden osaamistarpeisiin, sanoo professori Pentti Kujala. Kujalan mukaan pienoismallinäyttely luo myös erinomaiset puitteet opiskelijoiden, opetushenkilökunnan ja elinkeinoelämän kohtaamiseen.
Laajaan osaamistarpeeseen on havahduttu myös Meyer Turku Oy:ssä – laivansuunnittelun ja -rakentamisen osaajien lisäksi tarvitaan paljon muitakin.
”Meidän ja verkostomme pitää osata sekä suunnitella että rakentaa laivoihin kaikki ravintoloiden sisustuksista sairaaloihin, vedenpuhdistamoihin ja tuhannen ihmisen teattereihin”, kertoo Meyer Turku Oy:n viestintäpäällikkö Tapani Mylly ja painottaa, että kaikkia osaajia ei missään tapauksessa saada Turun alueelta. Meyer Turku rekrytoi vuosittain noin 200 ihmistä, mutta verkostossa kasvu on vielä suurempaa.
”Kokonaistyöllistämisvaikutuksemme kasvaa muutaman seuraavan vuoden aikana noin 8000:sta ainakin 15 000:een. Tästä Meyer Turun kasvua on noin 500”, Mylly kertoo.
FITech – lisää osaajia meri- ja autoteollisuuden tarpeisiin
Laivanäyttelyn yhteydessä sekä opiskelijoilla että yritysten edustajilla oli mahdollisuus tutustua yhteistyöyliopisto Finnish Institute of Technologyn toimintaan. FITechissä ovat mukana Suomen kaikki tekniikan yliopistot. Yhteistyöyliopiston toimintamalli on joustava: opiskelijat kirjautuvat sisälle johonkin hankkeessa mukana olevista seitsemästä yliopistosta mutta voivat valita kursseja myös muista. Lisäksi yhä suurempi osuus koulutuksista järjestetään etänä. Näin luennot voi katsoa netin kautta striimattuna tai tallenteelta, jolloin opiskelu onnistuu paremmin myös työn ohella.
Toimintamallissa on erityistä myös yliopistojen aktiivisempi vuorovaikutus alan yritysten kanssa, mikä auttaa kohdentamaan koulutuksen paremmin niille tekniikan aloille, joilla on pulaa osaajista. Esimerkiksi Lounais-Suomen kasvavilla teollisuudenaloilla, kuten meriteollisuudella, on lähivuosina tarjota työpaikkoja sadoille eri alojen diplomi-insinööreille vuosittain.
”Alueella avautuu valtavasti mahdollisuuksia myös muiden kuin tekniikan alan osaajille”, sanoo projektipäällikkö Heikki Koponen.
FITechin tarjoamat opiskelumahdollisuudet ovat olleet suosittuja. Tapahtumassa lanseerattiin kevään ja kesän uutta koulutustarjontaa, joka on kehitetty erityisesti meri- ja autoteollisuuden osaamistarpeisiin.
Suomessa on kehitetty ja rakennettu vuosien varrella lukuisia edistyksellisiä laivakonsepteja, joista näyttelyyn on koottu erityisesti uusimpia. Mukana on sekä matkustajalaivoja, jäänmurtajia, rahtilaivoja että tutkimusaluksia.
Yksi näyttelyn avajaisten vetonauloista oli virtuaalihyttidemonstraatio. Se on numeerinen 3D-malli, jossa virtuaalilasien avulla voidaan tarkastella uudentyyppistä risteilylaivan hyttiratkaisua. Demonstraatio edustaa uudentyypistä visuaalista suunnitteluympäristöä, jota oppilaat opettelevat ja hyödyntävät osana laivaprojektikurssia. Virtuaalitodellisuus mahdollistaa suunnittelutyön visualisoinnin aivan uudella tavalla.
”Virtuaalihyttimodulin avulla voidaan käytännössä havainnollistaa, millainen suunnittelemamme ratkaisu voisi todellisuudessa olla”, Aalto-yliopiston opiskelija Eetu Kivelä kertoo.
Kivelän mukaan työkalu tuo projekteihin lisää konkretiaa ja auttaa havaitsemaan tärkeimpiä kehityskohteita jo konseptivaiheessa.
Virtuaalihytin demonstraation ovat tehneet Aalto-yliopiston opiskelijat Sami Markkula, Iiro Vanne ja Eetu Kivelä.
Näyttely on tuotettu yhteistyössä Suomen merimuseon ja Suomen kansallismuseon kanssa, ja se on avoinna Dipolissa (Otakaari 24, Espoo) 14. maaliskuuta–26. huhtikuuta rakennuksen aukioloaikoina (arkisin klo 7.45–21.30 ja lauantaisin klo 9.30 – 21.30).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestinnän projektipäällikkö Tiina Hartikainen
p. 050 512 4735
tiina.hartikainen@fitech.io
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkimus: Uusien rakennusten päästöistä 70 prosenttia tulee rakentamisesta – eikä sitä huomioida tarpeeksi30.6.2025 07:53:14 EEST | Tiedote
Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö ovat vähentäneet uudisrakennusten elinkaaripäästöjä, mutta rakentamisen päästöt eivät ole laskeneet. Viheralueiden vaaliminen ja puurakentamisen suosiminen tekisi rakentamisesta kestävämpää, korostavat tutkijat.
Tutkimus: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille myönteiset yritykset ovat selvästi innovatiivisempia18.6.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Yhdysvaltalaisia suuryrityksiä koskenut tutkimus kertoo, että patenttien määrä ja laatu kasvavat merkittävästi, jos yritys saa korkeat pisteet LGBTQ+-yhteisöä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevissa arvioinneissa.
Koneoppiminen tuo vallankumouksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen – uuden tekoälyinstituutin johtajalle merkittävä EU-rahoitus17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi projekti ratkoo koneoppimisen keskeistä pullonkaulaa ja muodostaa myös yhden uuden ELLIS-instituutin tutkimuksen kulmakivistä.
A revolution for R&D with the missing link of machine learning — project envisions human-AI expert teams to solve grand challenges17.6.2025 13:00:00 EEST | Press release
Robust, deployable and collaborative machine learning (ML) methods are needed for artificial intelligence (AI) to become truly useful. This ERC-funded research aims to solve a major ML bottleneck and will form a cornerstone of the newly established ELLIS Institute Finland.
Väitöstutkimus: Suomen väestönsuojajärjestelmä on kansainvälisesti poikkeuksellisen kattava – kuumenevat kesät voivat kuitenkin haastaa sen toimivuutta12.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Vuosikymmenten aikana rakennetun suomalaisen väestönsuojajärjestelmän hinta vastaa vain noin kolmen vuoden puolustusbudjettia – ja se suojaa lähes koko väestön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme