Osatyökyvyttömyyseläkkeiden osuus kaksinkertaistunut vuosikymmenessä

Viime vuonna työeläkejärjestelmästä jäi 18 600 henkilöä työkyvyttömyyseläkkeelle. Heistä lähes joka kolmas (5 600) jäi osatyökyvyttömyyseläkkeelle.
Osaeläkkeenä myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden osuus on kaksinkertaistunut vuosikymmenessä: vuonna 2007 osuus oli 14 prosenttia siirtyneistä ja vuonna 2017 osuus oli noussut jo 30 prosenttiin.
Tyypillinen osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyjä on 55-vuotias julkisella sektorilla työskentelevä nainen. Hänen työkykynsä on alentunut tuki- ja liikuntaelinsairauden takia, mutta hänen katsotaan selviytyvän osa-aikatöistä ja kevyemmistä työtehtävistä.
– Osatyökyvyttömyyseläkkeiden osuuden kasvu on positiivinen ilmiö. Jopa neljä viidestä osatyökyvyttömyyseläkeläisestä työskentelee eläkkeen rinnalla. Työssä jatkaminen kartuttaa lisää vanhuuseläkettä ja eläkekustannukset pysyvät maltillisempina, kertoo tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksesta.
Masennus vie joka päivä yhdeksän henkilöä eläkkeelle
Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen painottuu työuran loppupuolelle: siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta, ja yli puolet heistä on täyttänyt 55 vuotta.
Yleisimmät eläkkeelle siirtymisen syyt olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet (34 %) sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt (29 %).
Naiset jäivät miehiä useammin eläkkeelle mielenterveyssyistä. Miehillä verenkiertoelinten sairaudet sekä vammat ja myrkytykset ovat naisia yleisempiä.
Masennus on edelleen suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Viime vuonna masennuksen takia eläkkeelle jäi noin yhdeksän henkilöä päivässä. Heistä kaksi kolmesta oli naisia.
Työkyvyttömyyseläkkeellä 145 000 henkilöä
Työeläkejärjestelmän työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä 145 000 henkilöä. Heistä kaksi viidestä (42 %) on eläkkeellä mielenterveyssyistä. Toiseksi suurin ryhmä on tuki- ja liikuntaelinsairaudet, joiden perusteella eläkettä saa neljännes (26 %) työkyvyttömyyseläkeläisistä.
– Mielenterveyssyistä eläkkeelle siirrytään selvästi nuorempana kuin tuki- ja liikuntaelinsairauksien takia. Vuonna 2017 mielenterveyssyistä eläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 45 vuotta, kun tuki- ja liikuntaelinsairauksissa se oli 56 vuotta, kertoo Palotie-Heino.
Lisätietoja:
Tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino, p. 029 411 2147, tiina.palotie-heino(at)etk.fi
Tilastosuunnittelija Heidi Nyman, p. 029 411 2139, heidi.nyman(at)etk.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Mer än hälften av finländarna i arbetsför ålder sparar för pensionstiden – sparandet har ökat speciellt bland yngre28.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Privat sparande för pensionstiden har blivit klart vanligare under de senaste tio åren. Över hälften av 25–67-åringarna sparade eller hade sparat för pensionärstiden år 2024, framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande enkätundersökning.
Yli puolet työikäisistä säästää eläkeaikaa varten – etenkin nuorten säästäminen lisääntynyt28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yksityinen säästäminen eläkeaikaa varten on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Yli puolet 25–67-vuotiaista säästi tai oli säästänyt eläkeikää varten vuonna 2024, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) laajassa kyselytutkimuksessa.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Suomalaiset kipusivat kärkipaikoille23.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2024 oli yllättävän hyvä eri puolilla maailmaa. Eläketurvakeskuksen (ETK) tekemässä kansainvälisessä tuottovertailussa keskimääräinen reaalituotto nousi yli pitkän aikavälin lukemien. Suomalaiset eläkerahastot sijoittuivat omassa sarjassaan parhaimpien joukkoon.
Upp till 40 procent av årskullen tar ut partiell ålderspension före pensionsåldern3.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Partiell förtida ålderspension har ökat avsevärt i popularitet de senaste åren. Cirka 20 procent av dem som är födda 1956 tog ut pension före pensionsåldern, medan motsvarande andel av dem som är födda 1959 redan var 40 procent, visar Pensionsskyddscentralens nya undersökning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme