DNA Nextfourin mukana toteuttamassa ensimmäistä Suomessa kehitettyä NB-IoT- ja LTE-M-yhteyksiä tukevaa IoT-sovellusalustaa
Alustan sovelluskehitys oli osa Nextfourin johtamaa tutkimushanketta, joka alkoi talvella 2017 ja päättyi keväällä 2018. DNA tarjosi Nextfourin tiimille testiverkon, joka mahdollisti nopean kehitys- ja testausaikataulun.
Nextfourin tutkimus kattoi Narrowband-IoT (NB-IoT) ja LTE Cat M1 (LTE-M) -tekniikat, jotka kumpikin ovat osa 4G LPWAN (Low-Power Wide-Area Network) -konseptia. 4G LPWAN-tekniikat standardoi 3GPP (3rd Generation Partnership Project), joka on usean standardointijärjestön yhteistyöorganisaatio, joka pyrkii luomaan mobiiliverkkojärjestelmille maailmanlaajuisia teknisiä määrittelyjä.
Tutkimusprojektia Nextfourilla johtanut Teemu Peltola kuvailee projektin taustoja: “Autonomisten laitteiden kysyntä on kasvanut merkittävästi viime vuosina ja trendi todennäköisesti vain jatkaa kasvuaan. Tämä tarkoittaa, että laitteissa käytettävien sensoreiden ja niiden välisen kommunikaation on myös kehityttävä. Nextfourilla haluamme pysyä Machine to Machine (M2M) ja IoT-teknologioiden kärjessä, joten päätimme aloittaa DNA:n kanssa merkittävän tutkimushankkeen näistä kahdesta mielenkiintoisesta teknologiasta, LTE-M:stä ja NB-IoT:sta. Tuloksena pystymme laajentamaan ja optimoimaan toimintaamme tällä alalla.”
Tuloksena on myös skaalautuva sovellusalusta, johon liittyy pilvipohjainen palvelinratkaisu. Tätä alustaa Nextfour aikoo käyttää tulevaisuudessa asiakasprojektien pohjana.
”On hienoa olla tukemassa IoT-ekosysteemin laajenemista Suomessa. DNA haluaa tarjota eri toimijoille mahdollisuuden testata aikaisessa vaiheessa uusia 4G-IoT-tekniikoita oikeassa tuotantoympäristössä. Tämä mahdollistaa uusien palveluiden nopean markkinoille tuottamisen, mikä puolestaan tukee IoT-toimialan kasvua Suomessa,” toteaa DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
Sekä NB-IoT ja LTE-M käyttävät jo olemassa olevaa matkapuhelinverkkoinfrastruktuuria. Suurimmat erot tekniikoiden välillä ovat liikkuvuudessa: NB-IoT soveltuu hyvin paikallaan oleviin sensoreihin kuten rakennuksien kosteussensoreihin ja LTE-M soveltuu parhaiten liikkuviin kohteisiin, kuten ajoneuvoihin.
Tekniikoiden pääpiirteet on kuvattu tarkemmin alla:
NB-IoT
• Kattaa laajan alueen myös vaikeissa olosuhteissa, joissa tavalliset matkapuhelinverkot eivät toimi
• Matalat laitekustannukset
• Matala virrankulutus (akun kesto 10+ vuotta)
• Helposti skaalautuva teknologia, joka mahdollistaa useamman IoT-laitteen kytkennän kuin tavalliset matkapuhelinverkot
• Ei tue Voice over LTE -tekniikkaa tai täyttä liikkuvuutta
• Soveltuu hyvin paikallaan oleviin sensoreihin, joiden akun on kestettävä useita vuosia
LTE-M
• Kattaa perinteisiä matkapuhelinverkkoja laajemman alueen
• Matalat laitekustannukset
• Perinteisiä matkapuhelinverkkoja matalampi virrankulutus (akun kesto 5-10 vuotta)
• Tukee Voice over LTE -tekniikkaa sekä täyttä liikkuvuutta
• Sopii hyvin sovelluksiin, jotka vaativat liikkuvuutta ja perinteisiä matkapuhelinverkkoja matalampaa virrankulutusta
Lisätietoja medialle:
Johan Wessberg, CTO, Nextfour Group Oy, puh.+358 50 501 6308, johan.wessberg@nextfour.com
Jarkko Laari, johtaja, radioverkot, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, Jarkko.laari@dna.fi
DNA:n viestintä: puh 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Vuonna 2007 perustettu Nextfour Group on korkean teknologian tuotekehitystoimisto, jolla on alalta yli 10 vuoden kokemus. Nextfour on erikoistunut vaativien ympäristöjen, kuten lääkinnällisten ja merenkulun laitteiden tuotekehitykseen.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2017 oli 886 miljoonaa euroa ja liiketulos 124 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3,9 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Päijät-Hämeen hyvinvointialue valitsi DNA:n tietoliikennepalvelujensa toimittajaksi7.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
DNA toimittaa Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle suljetun tietoliikenneverkon, internetyhteydet sekä lähiverkon palvelut. DNA voitti palvelukokonaisuuden kilpailutuksen kattavalla palvelunhallinnallaan ja laadukkaalla ja laajamittaisella verkollaan.
The Päijät-Häme wellbeing services county has selected DNA as its telecommunication service provider7.5.2025 08:30:00 EEST | Press release
DNA will provide the Päijät-Häme wellbeing services county with a closed telecommunications network, internet connections and LAN services. DNA won the tender for this service package thanks to its comprehensive service management and high-quality, extensive network.
DNA Oyj:n tammi–maaliskuun 2025 liiketoimintakatsaus: Liikevaihto ja kannattavuus kehittyivät suotuisasti6.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
DNA:n liiketoimintavuosi 2025 on alkanut myönteisesti. Tammi–maaliskuussa niin liikevaihto, palveluliikevaihto kuin käyttökatekin kasvoivat, kuten myös matkaviestinverkon sekä kiinteän laajakaistan liittymämäärätkin.
DNA Plc’s Business Review for January–March 2025: Favourable developments in both total revenues and profitability6.5.2025 08:30:00 EEST | Press release
DNA's business year 2025 started favourably. Total revenues, service revenue and EBITDA increased in January–March, as did mobile network and fixed broadband subscription volumes.
DNA:n huhtikuun 2025 myydyimmät puhelimet ja älykellot2.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Applen iPhone 13 5G nappasi ensimmäisen sijan sekä kuluttajien että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla huhtikuussa. Apple piti kärkipaikkaa myös käytettyjen puhelinten listalla iPhone 12 5G -mallillaan. Huhtikuun myydyin älykello oli OnePlus Watch 3, ja Xploran mallit olivat puolestaan suosituimpia kellopuhelimia huhtikuussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme