30-vuotias Simpukka ry: Tahattomasti lapsettomien asema vaatii edelleen työtä
Tahattomasti lapsettomia edustava Simpukka juhlii 30-vuotista taivaltaan näyttävästi toukokuussa järjestettävän Simpukka-viikon (7.-13.5.2018) aikana. Juhlinta huipentuu Lapsettomien lauantaina 12.5.2018.
- Lapsettomuutta on aina leimannut hiljainen suru, josta viime vuosien rohkeat ulostulot ovat raapaisseet vasta pintaa. Suunta on oikea ja hiljalleen myös tahattoman lapsettomuuden moninaisuudelle on löytynyt tilaa julkisessa keskustelussa. Haluamme kuitenkin hyödyntää tämän juhlavuoden, sillä yhä edelleen on paljon tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä, sanoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Minna Wikström.
Tahattoman lapsettomuuden historiassa erilaisilla hedelmöityshoidoilla on tärkeä rooli. Esimerkiksi koeputkihedelmöityshoidot ovat auttaneet lapsettomia nyt 40 vuotta. Simpukan vuosikymmenien aikana tilanne Suomessa on kehittynyt paljon.
- Tahattomasti lapsettomien asema ja pääsy hedelmöityshoitoihin on parantunut. Hoidot ovat kehittyneet ja voivat auttaa yhä useampia lapsettomia. Silti kokonaan lapsettomaksi jääminen yleistyy. Hedelmällisen iän ohittaneista naisista viidennes ja miehistä neljännes jää kokonaan lapsettomiksi. Isolle osalle heistä lapsettomuus on suuri suru, kertoo toiminnanjohtaja Johanna Repo.
Vaikka moni asia on hyvin, parannettavaa löytyy. Lapsettomat eivät ole yhdenvertaisessa asemassa esimerkiksi lapsettomuushoitojen suhteen. Pitkät matkat hoitoihin, vaikeus sovittaa hoitoja yhteen työn kanssa ja hedelmöityshoitojen hintaerot julkisen ja yksityisen välillä asettavat ihmiset eriarvoiseen asemaan.
- Julkisista hoidoista jäävät paitsi esimerkiksi naisparit, itselliset naiset sekä muut, jotka tarvitsevat hoidoissa lahjoitettuja sukusoluja. Myös sijaissynnytykseen tähtäävät hoidot ovat Suomessa kiellettyjä, mikä rajaa mahdollisuuksia osalta lapsettomista, kuvailee Repo.
Työn ja lapsettomuushoitojen yhdistämisessä on edelleen paljon parantamisen varaa. Tulisi muistaa, että myös lapsettomalla työntekijällä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun esimerkiksi työajoista ja lomista sovittaessa.
- Me haluamme muistuttaa, että tarvitaan lisää puhetta lapsettomuuden kokemuksesta, jotta lapsettomat saavat ajoissa tietoa ja tukea, mutta myös ymmärrystä ympäröivältä yhteiskunnalta. Tarvitaan myös perhepolitiikkaa, joka vähentää perheellistymisen rakenteellisia esteitä, summaa Wikström.
Tietoa Simpukka-viikon ja Lapsettomien lauantain tapahtumista löytyy osoitteesta: https://www.simpukka.info/simpukka-viikko-2018/
Lisätietoja: Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Johanna Repo, toiminnanjohtaja, johanna.repo@simpukka.info, 040 480 8676
Minna Wikström, hallituksen puheenjohtaja, minna.wikstrom@simpukka.info, 041 443 3000
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Repo, toiminnanjohtaja, johanna.repo@simpukka.info, 040 480 8676
Minna Wikström, hallituksen puheenjohtaja, minna.wikstrom@simpukka.info, 041 443 3000
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampellan Esplanadi 8 B LH 35
33100 TAMPERE
+358 400 844 823http://www.simpukka.info/
Lapsettomien yhdistys Simpukka on valtakunnallinen tahattomasti lapsettomien yhteisö, jonka tehtävänä on edistää tahattomasti lapsettomien hyvinvointia. Yhdistys tarjoaa tietoa ja tukea ja vaikuttaa tahattomasti lapsettomien asemaan yhteiskunnassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Sijaissynnytyksen hinta jopa 200 000 euroa - sijaissynnytysperheet jätetään Suomessa täysin yksin18.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukan kyselyraportin mukaan ulkomailla sijaissynnytyksellä lapsen saaneet kohtaavat Suomen viranomaisilta asiatonta kohtelua. Suomeen tarvitaan ei-kaupalliset sijaissynnytykset salliva lainsäädäntö yhdenvertaisen lapsiperheellistymisen mahdollistamiseksi.
Lapsettomien yhdistys Simpukka: Lapsettomuushoidot kaupan alan TESissä kertovat perhemyönteisyydestä6.3.2025 15:42:22 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry pitää lapsettomuushoitojen nostamista kaupan alan työehtosopimukseen ilahduttavana. Lapsettomuushoitojen läpikäyminen on usein raskas prosessi henkisesti ja fyysisesti. Työnantajan perhemyönteisyys voi vaikuttaa merkittävästi työntekijän hyvinvointiin.
Lapsettomien yhdistys Simpukan vuoden vapaaehtoinen 2024 Roosa Reponen: “Kokemuksemme tarjoaa arvokkaita näkökulmia.”5.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry valitsi Roosa Reposen Simpukan vuoden 2024 vapaaehtoiseksi. Reponen on koulutettu kokemusosaaja, -asiantuntija ja -toimija, jonka arjen keskiössä ovat erityisesti tahattoman lapsettomuuden ja harvinaisten sairauksien teemat.
Ammattilaiset: Syntyvyyskriisin ratkaisemiseksi tarvitaan hedelmällisyyden ja syntyvyyden osaamiskeskus14.11.2024 08:46:30 EET | Tiedote
Hedelmällisyyden ja syntyvyyden osaamiskeskus, hedelmällisyystieto koulujen opetussuunnitelmaan, lisää rahaa hedelmöityshoitoihin, kampanja sukusolujen luovuttamisesta, Kela-korvaukset koskemaan kaikkia hedelmöityshoidoissa käyviä? Suomalaisten lapsitoiveen tukeminen -keskustelutilaisuus kokosi 12.11. Eurooppasaliin ammattilaisia ja päättäjiä keskustelemaan syntyvyydestä, hedelmöityshoidoista ja lapsitoiveesta.
Kun machomies astuu huoneeseen, kaikki naiset tulevat raskaaksi - onko lisääntymiskyvytön mies muiden silmissä vähemmän mies?8.11.2024 10:41:43 EET | Tiedote
Miehen lapsitoive ja tahaton lapsettomuus ovat yhteiskunnassa yhä huonosti tunnistettuja. Yhdenvertaisen lapsitoiveen mahdollistamisen eteen tarvitaan asennemuutos, miehen lapsettomuussurun ja tuen tarpeen huomioiminen sekä sijaissynnytyksen salliminen. Lapsettomien yhdistys Simpukan paneelissa 6.11.2024 keskustelivat Ville Niinistö, Niko Uusi-Simola, Mio Kivelä ja Tuomas Keski-Kuha.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme