Akateemikko Risto Nieminen Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian jäseneksi ja fysiikan tutkimuksen näköalapaikalle

Akateemikko ja Aalto-professori emeritus Risto Nieminen on valittu Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian (NAS) ulkomaiseksi jäseneksi. Tiedeakatemian jäsenyys on erittäin arvostettu tunnustus merkittävistä tieteellisistä ansioista ja kuulumisesta maailman tutkijoiden parhaimmistoon.
”Jäsenyyden kautta voin päästä osallistumaan fysiikan alan vaikuttaviin ja mielenkiintoisiin ennakointiraportteihin, joissa luodaan katsausta tulevaan. Lisäksi luulen, että erilaisten kansainvälisten tieteellisten arviointitehtävien määrä lisääntyy. Niitä voivat olla esimerkiksi nanotieteiden ja tieteellisen laskennan tutkimushankkeiden arviointityö”, kuvailee Risto Nieminen.
Risto Nieminen toimii Suomalaisen Tiedeakatemian esimiehenä 2018–2019. Nieminen on Aalto-yliopiston fysiikan professori emeritus, joka on toiminut myös Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun dekaanina vuosina 2013–2016. Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi hänet on kutsuttu vuonna 1984.
Nieminen on edelläkävijä ja suunnannäyttäjä nanotieteiden ja materiaalifysiikan tutkimuksessa. Hän on erikoistunut materiaalifysiikan laskennallisiin menetelmiin.
”Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia on yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista tiedeakatemioista. Jäseneksi pääseminen tarkoittaa, että urani saavutukset on huomattu hyvin merkittävän tiedeyhteisön toimesta. Olen tunnustuksesta erittäin ilahtunut”, kertoo Nieminen.
Nieminen on toiminut tieteellisissä tehtävissä keskeisissä yliopistoissa ja tutkimuskeskuksissa kotimaassa ja ulkomailla, erityisesti Teknillisessä korkeakoulussa ja sittemmin Aalto-yliopistossa, Tieteen tietotekniikan keskus CSC:ssa ja Jyväskylän yliopistossa sekä NORDITAssa Ruotsissa, Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa ja Cambridgen yliopistossa Englannissa.
Niemiselle on myönnetty muun muassa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kunniapalkinto tunnustuksena merkittävistä ansioista tieteellisessä tutkimuksessa ja suomalaisen tieteen monipuolisena vaikuttajana. Akateemikon arvonimen Nieminen vastaanotti vuonna 2014.
Vuonna 1863 perustetussa Yhdysvaltain kansallisessa tiedeakatemiassa on nyt 2382 aktiivista jäsentä ja 484 kansainvälistä jäsentä, jotka eivät ole Yhdysvaltain kansalaisia. Noin 200 akatemian jäsentä on saanut Nobelin palkinnon. Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia kattaa kaikki tieteenalat.
Niemisen kanssa Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian kansainväliseksi jäseneksi on nyt nimitetty akateemikko Eva-Mari Aro Turun yliopistosta. Hän on maailman johtavia fotosynteesitutkijoita. Tiedeakatemian ulkomaisiksi jäseniksi on aiemmin valittu vain kuusi suomalaista: akateemikko Riitta Hari, akateemikko Olli V. Lounasmaa (1930–2002) ja professori Tuija Pulkkinen Aalto-yliopistosta sekä akatemiaprofessori Kari Alitalo, akateemikko Ilkka Hanski (1953–2016) ja akateemikko Irma Thesleff Helsingin yliopistosta
Lisätietoa:
Suomalainen Tiedeakatemia: https://www.acadsci.fi/ajankohtaista/548-risto-nieminen-ja-eva-mari-aro-yhdysvaltain-kansallisen-tiedeakatemian-jaseneksi.html
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkimus: Uusien rakennusten päästöistä 70 prosenttia tulee rakentamisesta – eikä sitä huomioida tarpeeksi30.6.2025 07:53:14 EEST | Tiedote
Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö ovat vähentäneet uudisrakennusten elinkaaripäästöjä, mutta rakentamisen päästöt eivät ole laskeneet. Viheralueiden vaaliminen ja puurakentamisen suosiminen tekisi rakentamisesta kestävämpää, korostavat tutkijat.
Tutkimus: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille myönteiset yritykset ovat selvästi innovatiivisempia18.6.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Yhdysvaltalaisia suuryrityksiä koskenut tutkimus kertoo, että patenttien määrä ja laatu kasvavat merkittävästi, jos yritys saa korkeat pisteet LGBTQ+-yhteisöä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevissa arvioinneissa.
Koneoppiminen tuo vallankumouksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen – uuden tekoälyinstituutin johtajalle merkittävä EU-rahoitus17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi projekti ratkoo koneoppimisen keskeistä pullonkaulaa ja muodostaa myös yhden uuden ELLIS-instituutin tutkimuksen kulmakivistä.
A revolution for R&D with the missing link of machine learning — project envisions human-AI expert teams to solve grand challenges17.6.2025 13:00:00 EEST | Press release
Robust, deployable and collaborative machine learning (ML) methods are needed for artificial intelligence (AI) to become truly useful. This ERC-funded research aims to solve a major ML bottleneck and will form a cornerstone of the newly established ELLIS Institute Finland.
Väitöstutkimus: Suomen väestönsuojajärjestelmä on kansainvälisesti poikkeuksellisen kattava – kuumenevat kesät voivat kuitenkin haastaa sen toimivuutta12.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Vuosikymmenten aikana rakennetun suomalaisen väestönsuojajärjestelmän hinta vastaa vain noin kolmen vuoden puolustusbudjettia – ja se suojaa lähes koko väestön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme