Oulun yliopisto

Väitös: Uusi leikkausmenetelmä vaivaisenluuhun

Jaa
Lääketieteen lisensiaatti Tero Klemolan väitöskirjatyössä kehitettiin uusi leikkausmenetelmä suomalaisilla yleiseen vaivaisenluuongelmaan.
LL Tero Klemola
LL Tero Klemola

Vaivaisenluulla (hallux valgus) tarkoitetaan I-varpaan ja I-jalkapöytäluun välistä virheasentoa, jossa isovarvas kääntyy ja kiertyy kohti pikkuvarpaita, jolloin sisäsyrjään muodostuu pattimainen pullistuma eli ”vaivaisenluu”.

Vaivaisenluu on etenevä häiriö ja yleisin isovarpaan virheasento. Lieväasteinenkin vaivaisenluu heikentää jalkaterän ponnistuskapasiteettia ja haittaa alaraajan toimintaa.

Uudessa lähestymistavassa huomiota kiinnitettiin vaivaisenluuvirheasennon joustavuuteen, jonka perusteella korjausmenetelmä valittiin.

Valitun korjausmenetelmän vaikutusta selvitettiin jalan toimintakykyyn potilaan kävellessä. Lihastoimintatestin (nk. peroneus longus-aktivaatiotesti) avulla todettiin, että osa vaivaisenluupotilaista pystyy korjaamaan vaivaisenluuvirheasennon omalla lihastoiminnallaan. Tällä tavoin korjautuvaa vaivaisenluuvirheasentoa kutsutaan joustavaksi vaivaisenluuksi. Joustavan vaivaisenluun korjaaminen on mahdollista tehdä ensimmäisen jalkapöytäluun tyvinivelestä, isovarpaan tyviniveleen koskematta.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa kehitetty leikkausmenetelmä, FTJDA (first tarsometatarsal joint derotational arthrodesis), poikkeaa aiemmin julkaistuista yli 130:sta vaivaisenluun korjausmenetelmästä siten, että siinä isovarpaan tyviniveleen ei kajota lainkaan. Lisäksi kolmiulotteinen virheasento korjataan kaikissa suunnissa. Leikkausmenetelmä lisää jalkaterän etu-sisäsyrjän ponnistustukevuutta ja parantaa jalkaholvin vakautta.

Väitöstutkimuksen toisessa osatyössä raportoitiin yli 5 vuoden aikana julkaistut radiologiset ja kliiniset tulokset, jotka liittyivät vaivaisenluukorjauksiin.

Uuden FTJDA-menetelmän tuloksia verrattiin myös yleisesti käytettyyn jalkapöytäluun kärkiosan katkaisu- ja siirtokorjausmenetelmään eli distaaliseen chevron-osteotomiaan. Myöhäisseurannan radiologiset ja kävelyanalyysitulokset olivat merkittävästi paremmat FTJDA-menetelmällä leikattujen ryhmässä, vaikka luista pattia ei poistettu eikä varvasniveltä avattu.

Väitöstutkimus lisää tietoa jalkaterän biomekaniikasta ja sen hyödyntämisestä vaivaisenluupotilaan tutkimisessa ja hoidossa. Lisäksi se tuo lisätietoa erilaisten korjausmenetelmien vaikutuksista vaivaisenluupotilaan kävelyyn.


----
Lääketieteen lisensiaatti Tero Klemola väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 18.5.2018. Ortopedian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: Flexible hallux valgus. Results of a new surgical technique (Joustava vaivaisenluu. Uuden leikkaustekniikan tulokset). Vastaväittäjänä toimii professori Ilkka Kiviranta Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Juhana Leppilahti. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 1 klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
LL Tero Klemola
tero.klemola@ppshp.fi

Kuvat

LL Tero Klemola
LL Tero Klemola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye