Datatieteen tutkijat ja uudet menetelmät esillä Helsingin Tiedekulmassa tiistaina 29.5. kello 9-15

Helsinki Centre for Data Science eli HiData työstää ratkaisuja yhteiskunnan ja teollisuuden tarpeisiin yhdistämällä tietojenkäsittelytiedettä, matematiikkaa, tilastotiedettä ja koneoppimista muiden tieteenalojen tarpeisiin.
– Monitieteinen tekeminen on HiDatan ydintä. Tavoitteenamme on kehittää työkalupakkia, jossa sovellamme monitieteisessä ympäristössä ongelmanratkaisuun datatieteen ja tekoälyn välineitä. Sitten yritämme päästä soveltamaan tuloksia nopeasti käytäntöön, sanoo tietojenkäsittelytieteen osaston johtaja, professori Sasu Tarkoma Helsingin yliopistosta.
MegaSense tavoittelee reaaliaikaista ja tarkkaa ilmanlaadun seurantaa
Ensimmäisiä esimerkkejä HiDatan projekteista on Helsingin yliopiston ja Nokia Bell Labsin yhteinen tutkimusohjelma MegaSense. Se yhdistää ilmakehätieteitä, tietojenkäsittelytiedettä ja geotieteitä. Tuloksena syntyy reaaliaikainen ja tarkka ilmanlaadun seurantajärjestelmä.
– Haluamme, että MegaSensen kaltaisesta yhteistyöstä tulee vakiintunut tapa toimia. Yksi Tiedekulma-päivän tavoitteista onkin löytää uusia aihioita, joista löytyisi uusia synergioita eri tieteenalojen välille, Sasu Tarkoma sanoo.
Myös syöpätutkimuksessa, historiantutkimuksessa ja bio- ja ympäristötieteissä on jo saatu hyviä kokemuksia isojen datamassojen analysoinnista ja hyödyntämisestä. Näistä esimerkkinä digitaalinen uutissilmä.
Tervetuloa mukaan!
Päivän ohjelma
HiDATA kick off event on Tuesday 29th of May, 9:00–15:00, at Tiedekulma – Think Corner, Yliopistonkatu 4, Helsinki.
Part one 9.00–12.00
9.00–9.15 Opening Words
Kaarle Hämeri, Chancellor, University of Helsinki
9.15–9.45 HiDATA
Sasu Tarkoma, Director of HiDATA, University of Helsinki
9.45–10.00 Strategic collaboration between Aalto and UH
Ella Bingham, Head of Research Strategic Support, Aalto University
10.00–10.40 Supporting data sciences in Finland – CSC views for the future
Kimmo Koski, CEO of CSC
10.40–11.20 Data Science vs. AI: Are they the same thing
Aapo Hyvärinen, UCL, University of Helsinki
11.20–12.00 Machine learning in a complicated world
James Kwok,Hong Kong University of Science and Technology
Part two 13.00–15.00
13.00–13.15 Overview for Afternoon Programme
Indrė Žliobaitė, Assistant Professor, University of Helsinki
13.15–15.00 Themes discussing trends and challenges:
Data science for society
Place: Stage (main floor, Tiedekulma) Chair: Michael Mathioudakis, Assistant Professor, University of Helsinki (UH) Panelists: Pan Hui - UH, Mikko Kivelä - Aalto, Beata Mäihäniemi - UH, Johanna Sumiala - UH, Otto Toivanen - Aalto and Tuuli Toivonen - UH
Data science for biosciences
Place: Basement (one floor down K1, Tiedekulma) Chair: Jaakko Hollmen, Teaching Researcher, Aalto University Panelists: Lauri Aaltonen - UH, Keijo Heljanko - Aalto, Antti Honkela - UH, Markus Leskinen - Children's Hospital, Helsinki and Jacqueline Moustakas – UH
Data science for industry
Place: Think Lounge (one floor up, Tiedekulma) Chair: Matti Aksela, Vice President, Artificial Intelligence, F-Secure Panelists: Markus Ojala - Smartly.io, Ari Rantanen - Tieto, Jukka Remes - IBM, Jukka-Pekka Salmenkaita - Elisa and Peter Sarlin - Silo.ai
Data science for education
Place: Fönster (main floor, next to the shop, Tiedekulma) Chair: Minna Huotilainen, Professor of Educational Sciences, UH Panelists: Petri Ihantola - UH, Ari Korhonen - Aalto, Marianna Vivitsou - UH and Sari Ylinen – UH
Lisätiedot:
Tutkimuskeskuksen verkkosivut:https://www.helsinki.fi/en/helsinki-centre-for-data-science
Keskuksen johtaja Sasu Tarkoma, 040 506 2163, sasu.tarkoma@helsinki.fi
Viestinnän asiantuntija Minna Meriläinen-Tenhu, @MinnaMeriTenhu, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi
Yhteyshenkilöt
Minna Meriläinen-Tenhuviestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 415 0316minna.merilainen@helsinki.fiblogs.helsinki.fi/mmerilai/Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme