Saturnuksen Enceladus-kuun pinnanalaisessa valtameressä orgaanisia molekyylejä

Jaa
Cassini-luotain on löytänyt Saturnuksen jäisestä Enceladus-kuusta peräisin olevista hiukkasista monimutkaisia orgaanisia yhdisteitä. Löytö tukee käsitystä, jonka mukaan kuun jäänalaisessa vesikerroksessa voi vallita elämälle suotuisat olosuhteet.

Saturnusta vuosina 2004–2017 kiertäneen Cassini-luotaimen tieteelliset mittaukset osoittivat, että Enceladus-kuussa on paksun jäisen kuoren alla valtameri, josta purkautuu materiaa avaruuteen geysir-aktiivisuuden kautta.

Nature-lehdessä 28.6.2018 julkaistu artikkeli osoittaa, että purkautuva materiaali sisältää monimutkaisia orgaanisia yhdisteitä. Professori Juergen Schmidt Oulun yliopiston Tähtitieteen tutkimusyksiköstä on yksi artikkelin kirjoittajista.

Kyseessä on ensimmäinen havainto orgaanisesta materiaalista, joka on peräisin Maan ulkopuolisesta vesiympäristöstä. Löydetyt ainekset ovat peräisin suuremmista orgaanisista molekyyleistä, jotka ovat pilkkoutuneet osuessaan Cassinin mittausinstrumenttiin yli 30 000 kilometrin tuntinopeudella. Aiemmin Cassini on havainnut ainoastaan huomattavasti nyt löydettyjä pienempiä molekyylejä.

Yhdessä aiempien löytöjen kanssa uudet mittaukset viittaavat siihen, että Enceladuksen pinnanalainen valtameri voi olla periaatteessa elinkelpoinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juergen Schmidt, tähtitieteen professori, Oulun yliopisto, puh. 050 4318 047, sähköposti: Jurgen.A.Schmidt@oulu.fi ja jrschmid@sun3.oulu.fi


Tiina Pistokoski, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa15.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.

Tutkijat kehittävät uuden menetelmän metaanipäästöjen havaitsemiseen13.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote

Metaani on yksi ilmakehän voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Uudessa projektissa Oulun yliopiston Optoelektroniikan ja mittaustekniikan -tutkimusyksikön tutkijat yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Keski-Ruotsin yliopiston FSCN- ja STC-tutkimuskeskuksien tutkijoiden kanssa kehittävät menetelmän päästöjen havaitsemiseksi ja määrän arvioimiseksi jätehuollossa, biokaasun tuotannossa, maataloudessa ja kosteikkojen ennallistamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye