Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Hallitus halusi hukata mahdollisuuden tehdä oikeudenmukaisempaa politiikkaa

Jaa
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry on pettynyt siihen, että hallitus päätti pitää härkäpäisesti kiinni vuodelle 2019 kaavailemastaan kansaneläkeindeksin jäädytyksestä. Lisäksi hallitus ei kompensoinut aiempia kansaneläkeindeksiin tekemiään leikkauksia ja indeksin jäädytyksiä. Nyt ne tuntuvat eläkkeensaajien tulotasossa hautaan asti.

-          Valtion ensi vuoden budjettia valmisteltiin suotuisan taloustilanteen vallitessa ja tilannetta vielä helpotti juuri ennen budjettiriihtä työmarkkinajärjestöjen päättämä reipas alennus työttömyysvakuutusmaksuun. Tilanne loi hallitukselle hyvän mahdollisuuden muistaa nyt niitä heikoimpia, joilta se on suhteessa hallitustaipaleensa aikana eniten leikannut. Valittaen täytyy todeta, että hallitus halusi hukata tämä mahdollisuuden, sanoo EKL:n puheenjohtaja Simo Paassilta.

Hallitus tekee 300 miljoonan euron työttömyysvakuutusmaksun alennuksen lisäksi 130 miljoonan euron veroalen korottamalla kolmea vähennystä: kunnallisveron perusvähennystä (60 milj. eur), työtulovähennystä (40 milj. eur) sekä valtion- ja kunnallisverotuksen eläketulovähennyksiä (30 milj. eur).

-          Edellä mainitut vähennykset ovat tietysti hyvä asia heille, kenelle ne kohdentuvat. Ne eivät kuitenkaan millään tavalla helpota niitä köyhiä ja huono-osaisimpia, joilla on niin pienet tulot, ettei niistä peritä veroa. Lisäksi kunnallisverotukseen luvatuilla vähennyksillä hallitus on kuntien kukkarolla. Sieltä vähenevät rahat ovat osaltaan pois mm. tärkeistä paikallisistavanhuspalveluista, jatkaa puheenjohtaja Paassilta.


Pientä positiivisuutta EKL näkee täyden takuueläkkeen nostamisessa 9 eurolla (satsaus yhteensä 10 milj. eur), lääkkeiden vuosiomavastuurajan alentamiseen kohdennettavasta 5 miljoonasta eurosta,ylivelkaantuneiden aseman kohentamiseen suunnattavasta 8 miljoonasta eurosta sekä ikääntyneiden työttömien kertaluonteisen eläketuen toistamisesta. Tuen piiriin pääsisi halutessaan 60 vuotta täyttänyt ja viisi vuotta työttömänä ollut henkilö odottamaan siirtymistään vanhuuseläkkeelle.

-          Haluamme kuitenkin korostaa, että nyt takuueläkkeeseen suunnattu 9 euron kuukausikorotus, joka koskettaa reilua 100 000 henkeä, on mitätön toimi koko hallituskaudella eläkkeensaajien selkänahasta revittyjen säästötoimien sekä indeksien leikkausten ja jäädytysten rinnalla, päättää puheenjohtaja Paassilta. 

Hyvänä asiana EKL pitää kaikkien eduskuntaryhmien yhteisen toiveen toteutumista siitä, että rintamaveteraaneille mahdollistetaan uuden lainsäädännön kautta samat kotona asumista tukevat palvelut kuin sotainvalideille. Näin ollen rintamaveteraanien palveluiden yhdenvertaisuus varmistuu kotipaikasta riippumatta. 

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Lisätietoja

puheenjohtaja Simo Paassilta, 050 522 1201

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Haapaniemenkatu 14
00530 Helsinki

09 612 6840, ekl@elakkeensaajat.fihttp://www.elakkeensaajat.fi

MIKÄ ON EKL?

– Eläkkeensaajien aktiivinen edunvalvoja

– Perustettu 1962, takana jo yli 55 vuotta aktiivista toimintaa

– Reilu 80 000 jäsentä 323 yhdistyksessä

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye