Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Terveyskeskusmaksujen ”välikatto” on säilytettävä uudessa asiakasmaksulaissa

Jaa
Välikaton poistamisella olisi katastrofaalisia seurauksia pienituloisille kansalaisille, jotka käyttävät paljon terveyskeskuspalveluita.

Eduskunnan käsittelyssä on hallituksen esitys uudeksi asiakasmaksulaiksi. Laki koskee maakunnan järjestämisvastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja. Esityksen tavoitteena on, että maksut olisivat kohtuullisia eivätkä estäisi tarpeellisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä.

- Hallituksen esityksestä löytyvällä terveyskeskusmaksujen niin sanotun ”välikaton” poistamisella olisi kuitenkin katastrofaalisia seurauksia pienituloisille kansalaisille, jotka käyttävät paljon terveyspalveluitamme, sanoo Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassilta.

Tähän asti lääkärinvastaanoton kertamaksua (20,60 euroa) on peritty yhdessä terveyskeskuksessa enintään kolme kertaa kalenterivuodessa, eli palvelun käyttäjän vuosimaksu on ollut enintään 61,80 euroa. Uuden lain toteutuessa voitaisiin häntä laskuttaa jokaisesta lääkäri- ja hoitajakäynnistä terveyskeskuksessa aina maksukattoon eli 683 euroon asti.

- Jo nyt pienituloiset kansalaiset säästävät lääkkeistään ja muista terveydenhuollon kustannuksistaan, jotta rahat riittäisivät jokapäiväisiin menoihin. Välikaton poistuessa tilanne pahenee huomattavasti entisestään ja tällä olisi huomattavia vaikutuksia paitsi yksilölle niin myös koko yhteiskunnalle. Rahan puutteessa jätetään entistä useammin lääkkeet ostamatta tai sairauden seurantakäynnit toteuttamatta, toteaa Simo Paassilta.

- Puheet ja toiveet siitä, että maakunnalla on jatkossakin oikeus periä lainsäädäntöä alempia maksuja tai olla perimättä maksuja lainkaan, tai että maakunta voi päättää periä maksuja jatkossakin ainoastaan esimerkiksi kolmelta käyntikerralta ovat toiveunia ja eivät taatusti tule toteutumaan. Toteutuessaankin jonkun maakunnan osalta asia vain lisäisi alueellista epätasa-arvoa maassamme, Paassilta jatkaa ja viittaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon 10.1. kirjoittamaan STM:n kolumniin.

Luottotietoyhtiö Asiakastiedon tuoreen selvityksen (9.1.) mukaan maksuhäiriöt ovat lisääntyneet erityisen paljon eläkeikäisillä, joiden maksuhäiriömerkinnät ovat kasvaneet vuodessa yhdeksän prosenttia. Viime vuonna lähes 34 500:lla yli 65-vuotiaalla oli maksuhäiriömerkintä. Toteutuessaan laki tulisi vain edelleen lisäämään ikäihmisten maksuhäiriöitä tulevaisuudessa.

Terveyskeskusmaksuista tulisi luopua koko maassa. Vähintäänkin ns. ”välikatto” on säilytettävä. Palvelu-, matka- ja lääkemaksukatot tulee yhdistää yhdeksi maksukatoksi, jonka tason tulee olla korkeintaan 775 euroa. Erilliset maksukatot tulee kuitenkin säilyttää ja niitä tulee seurata myös jatkossa. Kunkin erillisen maksukaton täyttyessä asiakas ei maksaisi kyseistä palvelu-, matka- tai lääkekohtaista maksua seuraavan 12 kuukauden aikana.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
puheenjohtaja Simo Paassilta, puh. 050 522 1201
sosiaalipoliittinen asiantuntija Tarja Pajunen, puh. 040 574 7515

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry
Haapaniemenkatu 14
00530 Helsinki

09 612 6840, ekl@elakkeensaajat.fihttp://www.elakkeensaajat.fi

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry on eläkkeensaajien aktiivinen edunvalvoja. Se on perustettu vuonna 1962 ja sillä on takana jo yli 55 vuotta aktiivista toimintaa maamme eläkkeensaajien hyväksi.

Täyttä elämää hyvässä seurassa – EKL

www.elakkeensaajat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye