Ruusukaali parhaimmillaan

Kotimaisten ruusukaalien puhtauden ja laadun salaisuus on se, että ruusukaalit viljellään pientuotantona, ne kerätään pelloilta käsityönä ja ne lajitellaan käsin. Ruusukaalit pakataan 300 tai 400 gramman rasioihin, jolloin ne säilyvät kolhiintumattomina. Lähellä tuotetun ruusukaalin sesonki jää helposti huomaamatta. Se kestää loka-, marras- ja joulukuun.
Suosio hienoisessa kasvussa
Kuten muutkin avomaan kasvikset, myös ruusukaali joutui tänä vuonna sinnittelemään kuivuuden ja kuumuuden kanssa, mutta kastelujärjestelmät tiloilla toimivat ja sato on valmistunut. Ruusukaalia viljellään Suomessa vain noin 30 hehtaarin alalla. Ruusukaalia ei vielä osata riittävästi arvostaa. Kotimaisen ruusukaalin kulutus on viimeisen 10 vuoden aikana lisääntynyt hyvin vähän.
Hyvä ravintoarvo
Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali, mutta se sisältää monipuolisesti kivennäis- ja hivenaineita, muun muassa kaliumia. Kuitua ruusukaalista saa hyvin, samoin C- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineista varsinkin folaattia. Muiden kaalikasvien tavoin myös ruusukaalissa on ihmisen terveydelle hyödyllisiä, elimistöä suojaavia yhdisteitä.
Käytä syyskauden ruokiin
Ruusukaali sopii hyvin syyskauden lammasruokien, riistan, poron ja paistien seuraan. Hirvi-, peura- ja sorsaruokien lisäkkeenä ruusukaalilla on totuttu herkuttelemaan. Maukas kasvisruoka ruusukaalista valmistuu niin, että ruusukaalit paahdetaan kevyesti öljyttyinä uunissa, lisätään pähkinöitä tai siemeniä ja kuivattuja karpaloita. Jos haluaa, tämän ruoan voi makeuttaa kevyesti hunajalla ja lisätä pintaan mozzarellajuustoa.
Helppo valmistaa
Ruusukaaleista leikataan pois kannat ja kantaosaan voi tehdä ristiviillon ennen kypsentämistä. Jos kaaleissa on kokoeroja, isoimmat kaalinnuput kannattaa halkaista, jotta kaikki kypsyvät samassa ajassa. Uunissa paahtaminen, pannussa paistaminen tai höyrykypsennys sopivat ruusukaalille. Tarjolle tuotaessa voi irrotella kaalien uloimpia lehtiä, jotka näyttävät houkuttavilta ja kauniilta.
Ruusukaalille on nimetty viikko 41 (8. – 14.10.2018)
Lisätiedot: Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544728
Kokeillut ruokaohjeet:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Valkoposkihanhiongelma kärjistyy – kansalliset ratkaisut tarvitaan heti27.5.2025 10:27:55 EEST | Tiedote
Ennakkoarvioiden mukaan keväällä 2025 valkoposkihanhien aiheuttamat maatalousvahingot saattavat kasvaa ennätyksellisen suuriksi. Vakavia vahinkoja syntyy jälleen aiempaa laajemmalla alueella. Pohjois-Karjalassa herää jo huoli karjankasvatuksen tulevaisuudesta: mitä tehdään, jos hanhet syövät kaiken rehuksi tarkoitetun sadon? Viljelijöiden sietokyky on ollut koetuksella jo pitkään.
Mediakutsu: Retki maalle Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan seurassa 3.6.21.5.2025 14:54:29 EEST | Kutsu
Lähde mukaan tutustumaan suomalaiseen maatalouteen Vuoden Kokin Simo Harrivaaran ja Vuoden Tarjoilijan Janika Tiensuun seurassa! Ravintola-alan kirkkaimmat tähdet kohtaavat maatalouden huippuammattilaiset aidossa ja elämyksellisessä ympäristössä. Retken aikana sukelletaan Sastamalassa monipuolisten maatilojen ja kotimaisen ruoantuotannon ytimeen.
MTK: Karhun ihmisarkuutta ei vahvisteta ilman laajaa kannanhoidollista metsästystä21.5.2025 10:02:22 EEST | Tiedote
MTK pitää maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaa karhukannan hoitosuunnitelman luonnosta puutteellisena ja osin ristiriitaisena. Vaikka tavoitteet karhukannan ihmisarkuuden ylläpitämisestä ja alueellisten vaikutusten huomioimisesta ovat kannatettavia, jäävät esitetyt toimenpiteet riittämättömiksi. MTK vaatii suunnitelmaan muutoksia, erityisesti kannanhoidollisen metsästyksen laajentamista.
MTK lähetti kirjelmän EU-budjetista päättäjille20.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
MTK on lähettänyt kirjelmän pääministeri Petteri Orpolle, eduskuntapuolueiden puheenjohtajille sekä EU-komission Suomen edustustolle koskien tulevien vuosien EU-budjettia. Kirjelmässä korostetaan maatalous- ja maaseutupolitiikan rahoituksen tärkeyttä ja esitetään konkreettisia vaatimuksia rahoituksen turvaamiseksi. On muistettava, että oma ruoka on keskeinen osa puolustusta ja turvallisuutta.
Suoma ry selvitti: suomalaiset haluavat tänä kesänä helppoa matkailua – maaseutumatkailu tarjoaa juuri sitä, ja enemmän20.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset aikovat viettää kesälomansa kotimaassa. Lomakohteen valintaan vaikuttavat helppouden lisäksi myös turvallisuus, edullisuus, kiinnostavat kohteet ja ilmastosyyt. Maaseutumatkailuyrittäjät eri puolilla Suomea vastaavat kasvavaan kysyntään tarjoamalla kiireettömiä, luonnonläheisiä ja tunnelmallisia lomia, jotka houkuttelevat niin lapsiperheitä kuin aikuisia matkailijoita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme