Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAElinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Digitaalinen työnvälitys yhä vaatimatonta Suomessa, mutta käyttäjät tyytyväisiä virtuaalisiin työmarkkinoihin

Jaa
Kasvava digitaalinen työnvälitys on yksi tärkeimmistä nykytrendeistä työmarkkinoilla. Projektiluontoisesti digitaalisen työnvälityksen kautta työllistyvät Suomessa jo mm. kielenkääntäjät, graafiset suunnittelijat sekä ohjelmistokehittäjät. Tyypillisesti digialustaa käyttävät alle 30-vuotiaat koulutetut kaupunkilaiset, jotka pitävät yrittäjyyttä parempana tapana työllistyä kuin palkkatyötä. Digitaalisen työnvälitysalustan kautta ilmoittavat työllistyneensä myös maahanmuuttajat sekä muut kuin suomen- tai ruotsinkieliset.

Nykyajan digitaaliset työmarkkinat jaetaan tyypillisesti kahteen osaan: täysin virtuaalisiin online-markkinoihin (OLMs) ja mobiilimarkkinoihin (MLMs). Työntekijän fyysistä läsnäoloa vaaditaan vain jälkimmäisessä, kun taas virtuaalimarkkinoilla työntekijä voi tehdä työnsä vaikkapa toisessa maassa – tai maanosassa - kuin toimeksiantaja. Maailman suurinta virtuaalista työnvälitysalustaa edustaa yhtiönä Upwork, jonka käyttäjien kokemuksia on nyt kartoitettu Etlan, Turun yliopiston ja Työterveyslaitoksen tänään julkistamassa selvityksessä.

Kysely suunnattiin kaikille niille Upwork-työnvälitysalustalle rekisteröityneille, Suomen sijaintipaikakseen ilmoittaneille, jotka olivat myös ansainneet sen kautta rahaa. Yli kahdesta sadasta kriteerit täyttäneestä henkilöstä kyselyyn vastasi liki 60 prosenttia. Vastaajat olivat yleisesti varsin tyytyväisiä sekä alustaan että työjärjestelyihinsä. Erittäin moni piti yleisesti ottaen yrittäjyyttä palkkatyötä parempana tapana työllistyä; alustatyöhön siis valikoituu poikkeuksellisen yrittäjähenkinen osa työllisistä. Digitaalisen työnvälitysalustan käytön motiiveina korostuivat itsenäisyys, joustavuus ja lisäansiot.

Valtaosa Suomessa toimivista upworkereista on kielenkääntäjiä (39%) sekä graafisia suunnittelijoita (25%) ja ohjelmistokehittäjiä (14%). Tyypillisesti digitaalista työnvälitystä käyttivät alle 30-vuotiaat korkeakouluopiskelijat tai vähintään keskiasteen tutkinnon suorittaneet freelancerit. Noin joka kolmas heistä on maahanmuuttaja tai jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia puhuva.

Upwork-työnvälitysalusta ei ollut juuri kenellekään kyselyyn vastanneista merkittävä tulonlähde, keskimääräinen digialustoilta saatu vuositulo jäi viime vuonna alle 6000 euroon. Liki joka toinen (45%) vastanneista ilmoittikin digitaalisen työnvälitysalustan kautta saamansa tulon muodostavan vain alle 10 prosenttia henkilön kokonaistuloista. Tämä selittyy osa-aikatyöllä: kyselyyn vastanneet freelancerit työskentelivät keskimäärin parikymmentä tuntia viikossa.

-        Digitaaliset työmarkkinat ovat vielä pieni, mutta koko ajan kasvava osa Suomenkin työmarkkinoita. Täysin virtuaaliset työmarkkinat, mitä Upwork firmana edustaa, ovat kiintoisa tutkimuskohde, koska niiden kautta toteutuu samalla ns. virtuaalinen muuttoliike. Toisin sanoen, työntekijä voi antaa työpanoksensa missä vain ja milloin vain. Suomen kannalta kiinnostavaa on myös, heijastuvatko globaali palkkakilpailu ja lyhyet toimeksiannot jatkossa tavalliseen työelämään ja toimistotyöhön yleisemminkin, pohtii Etlan tutkimusjohtaja ja Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen.

Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan SWiPE (Smart Work in Platform Economy) hankkeen jatkotutkimuksissa.

  
Upworkers in Finland -raportti on osa Turun yliopiston, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ja Työterveyslaitoksen SWiPE-hanketta (303667, http://www.smartworkresearch.fi/), jota rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimivia strategisen tutkimuksen neuvosto.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kutsu medialle: Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa?27.5.2025 09:44:00 EEST | Kutsu

Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Ilmoittaudu mukaan Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta paikan päällä tai livestriimin kautta. Livestriimiin ilmoittautuneille

Etla: Tuottavuuskasvu hyytynyt eurooppalaisten yritysten arvoketjuissa26.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan tuottavuuskasvu eurooppalaisten yritysten arvoketjuissa on hyytynyt vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen - nopeasta teknologisesta kehityksestä huolimatta. Tutkimus osoittaa uuden laskentamenetelmän ja Kiinan kanssa tehtyjen kauppasopimusten vaikutusten avulla, että arvoketjujen kansainvälistyminen 2000-luvun alkupuolella johti tuottavuuden parantumiseen. Samalla aineettomat investoinnit ovat korostuneet. Nykyinen globalisaatiokehitys pakottaa pohtimaan aikaisempien eurooppalaisten kasvustrategioiden kestävyyttä.

Eurooppalaiset taloustutkimuslaitokset ennustavat hitaan talouskasvun jatkuvan EU-alueella vielä ensi vuonnakin23.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

AIECEn jäseninä olevat tutkimuslaitokset ennustavat EU:n bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna keskimäärin 1,2 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2026. Euroalueelle BKT:n kasvuennuste on 1,0 prosenttia tänä vuonna ja 1,3 prosenttia ensi vuonna. Nyt julkaistut ennusteet ovat hieman optimistisempia kuin OECD:n maaliskuun väliraportissa ja IMF:n kevään World Economic Outlookissa esitetyt ennusteet.

Etla: Suomessa palvelualojen työn tuottavuus laahaa verrokkimaiden jäljessä – investoinnit lisäisivät kasvuvauhtia21.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Työn tuottavuus palvelualoilla on Suomessa alempi kuin vertailumaissa keskimäärin, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Tuottavuus on korkeampi toimialoilla, joilla käytetään enemmän pääomaa suhteessa työpanoksen määrään. Myös työvoiman koulutustasolla havaittiin olevan yhteys tuottavuuteen. Tulokset korostavat politiikkatoimia, jotka kannustavat yrityksiä pitkäjänteisiin pääomainvestointeihin sekä edistävät kilpailun toimivuutta ja koulutason nousua.

Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään 14.5. Etla-seminaariin "Cartagena – muutosta kartoittamassa"14.5.2025 09:45:00 EEST | Kutsu

Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa tänään Etla-seminaariin, jossa käydään läpi tuloksia osatutkimuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye