Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan SDP:n ryhmä: Työkyvyttömyyseläkkeellä töihin tai opiskelemaan?

Vuoden 2017 lopussa työkyvyttömyyseläkettä sai Suomessa 203 000 henkilöä, mikä on kuusi prosenttia 16–64-vuotiaasta väestöstä. Työkyvyttömyyden aiheuttaneen sairauden suurin ryhmä on ollut vuodesta 2000 lähtien mielenterveyden häiriöt (42 %).
– Työkyvyttömyyseläkettä pitäisi voida käyttää palkkatukena, että olisi mahdollisuus työn tekoon esimerkiksi välityömarkkinoilla. Esimerkiksi nuoria ihmisiä on työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveyssyistä. Jaksaminen ei välttämättä riitä koville, avoimille työmarkkinoille, mutta pehmeämmillä välityömarkkinoilla työtä voitaisiin räätälöidä henkilön jaksamisen mukaan, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Filatov.
– Siitä avautuisi mahdollisuus, jossa kaikki voittaisivat. Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin ja ylikin, vaati kaikkien mahdollisten keinojen käyttöönottoa. Tässä työssä on valitettavasti otettu Sipilän hallituksen aikana takapakkia, etenkin järjestöjen toimintaan, jotka luovat sopivia työpaikkoja välityömarkkinoille, Filatov perustelee.
Työkyvyttömyyseläkkeiden syyt vaihtelivat ikäryhmittäin: 18–34-vuotiaiden yli 20 000 työkyvyttömyyseläkeläisen joukossa yleisin diagnoosi on mielenterveyden häiriöt.
–Etenkin nuorille mahdollisen työn teon lisäksi tulisi mahdollistaa myös opiskelu, mikäli rahkeet vain sallisivat ja motivaatiota riittäisi, sanoo Nurminen.
– Sekään ei olisi keneltäkään pois, päinvastoin. Masennusperustein eläkkeelle siirtyi vuonna 2015 kahdeksan ihmistä päivässä. Se on liikaa. Mielenterveyden häiriöiden edessä ei pidä nostaa käsiä ylös, mutta osaamista ja ammattiapua se vaatii, kuten kaikki sairaudet. Hallituksen sote-esityksessä mielenterveyden edistäminen ja ehkäisy olivat hataria, ei-velvoittavia sote-keskuksille, Nurminen jatkaa.
Työeläkekuntoutujien lukumäärä ja kuntoutuksen kokonaiskustannukset ovat kasvaneet 2018 alkuvuodesta 8 prosenttia. Jos kuntoutujien lukumäärän kasvu pysyy tällä tasolla, on kuntoutujia tämän vuoden lopussa kaikkiaan yli 18 000.
Viime vuonna päättyi 6 871 kuntoutusta. Kuntoutujista lähes 70 prosenttia palasi takaisin työelämään tai jatkoi opiskelua ja kuusi prosenttia siirtyi täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle. Kuntoutusta pidetään onnistuneena, jos henkilö työllistyy tai jatkaa opiskelua. Tavoitteena on, että työkyvyttömyyseläke voidaan estää tai siirtää myöhemmäksi.
– Vaikka kuntoutus ei toimi kaikille, ei senkään tarvitse olla viimeinen askel. Esimerkiksi masentuneelle eläkeläiselle, voi ”mitään tekemättömyys” olla juuri se viimeinen niitti, siksi syytä tarkkaan luoda, räätälöidä yksilöllisiä polkuja eteenpäin, sanoo Mäkisalo-Ropponen.
– Kopin ottaminen vaikeuksissa olevasta masentuneesta auttaa myös sairastuneen lähipiiriä ja muuta elinpiiriä selviytymään tilanteesta, joka usein koetaan hämmentäväksi, vaikeasti kohdattavaksi ja häpeälliseksi – tosin aivan turhaan, muistuttaa Mäkisalo-Ropponen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmari Nurminen
Puh:050 512 2189Merja Mäkisalo-Ropponen
Puh:050 357 9090Tarja Filatov
Puh:050 511 3112Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Kim Berg: Hallitus polkee jälleen heikoimmassa asemassa olevia ja kaataa samalla rahaa yksityisille terveysjäteille18.7.2025 11:41:12 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Kim Berg hämmästelee, kuinka paljon hallitus on valmis leikkaamaan heikossa asemassa olevilta samalla kun yksityinen terveysbisnes ottaa entistä suurempia voittoja.
SDP:n Kumpula-Natri: Hallitukselle jäi iso urakka EU:n rahoituskehyksessä18.7.2025 09:06:55 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Kumpula-Natri nostaa esiin kolme ongelmaa, jotka Suomen on tulevissa EU:n budjettineuvotteluissa selätettävä.
SDP:n Kumpula-Natri: Suomen Vasemmistoliiton linja pitäisi kuulla selkeämmin12.7.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri kritisoi Euroopan vasemmiston linjaa aseellisessa tuessa Ukrainalle. Hänen mukaansa aatteellinen vastustus puolustustuelle vaarantaa ihmishenkiä ja horjuttaa Euroopan turvallisuutta. Kumpula-Natri peräänkuuluttaa yhtenäistä EU-linjaa ja pitkäjänteistä tukea Ukrainalle Venäjän brutaalin hyökkäyssodan keskellä.
SDP:n Niina Malm: Vasemmistoliitolta realismi hukassa12.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm kommentoi Vasemmistoliiton viimeaikaisia talous- ja turvallisuuspoliittisia irtiottoja. Malm muistuttaa, että SDP on ollut keskeinen toimija Suomen turvallisuuden vahvistamisessa.
SDP:n Aki Lindén: Työttömyyden kasvu ja sosiaaliturvan leikkaukset rapauttavat luottamusta11.7.2025 15:38:06 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Aki Lindénin mukaan johtavat hallituspuolueet kokoomus ja perussuomalaiset ovat hermostuneet SDP:n esitettyä perusteltua kritiikkiä hallituksen talouslinjasta. Tämä on näkynyt kiivaina vastakommentteina, jotka eivät muuta sitä tosiasiaa, että hallituksen talouspolitiikka on epäonnistumassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme