Pienyritys voi ratkaista työvoimatarpeensa muutenkin kuin rekrytoimalla

Henkilöstö ja onnistuneet rekrytoinnit ovat mikroyrityksen toiminnan ja kasvun kriittisiä tekijöitä. Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE:ssä tehdyt tutkimukset sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa yritysten kanssa tehty käytännön kehittämistyö ovat osoittaneet, että työntekijärekrytoinnissa tehty virheratkaisu johtaa helposti pienen työyhteisön kriisiytymiseen.
Osa mikroyrittäjistä on kokenut palkkaamisen niin suurena taloudellisena riskinä, että ne ovat hankkineet tarvittavan työvoimansa ostamalla palveluita toiselta yrittäjältä. Yritysverkostot tarjoavat resursseja ja kumppanuuksia, joiden avulla erikoistuvat tai toimintaansa keskittävät yritykset voivat tuottaa yhdessä jopa koko tuotantoketjun ilman varsinaista työnantajariskiä. Yksinyrittäjäkin voi muodostaa tuotannollisen yrityksen, kun hän hankkii valmistuksen muualta ja keskittyy itse tuotantoverkoston koordinointiin.
Muita tyypillisiä työvoiman hankintaan liittyviä vaihtoehtoja ovat vuokratyöntekijöiden ja liiketoimintaan liittyvien erilaisten alihankkijoiden käyttö. Erityisen hyvin yritysverkostot soveltuvat haja-asutusalueilla toimivien yritysten tarpeisiin.
Yritysverkostossa toimivien yritysten ei siis tarvitse palkata suoraan uusia työntekijöitä, mutta yritystoimintansa kautta ne luovat työtä yrityksen ulkopuolelle.
Tutkijoiden mukaan yrityskoon huomioiminen vireillä olevassa irtisanomissuojan uudistamisessa voi osaltaan madaltaa työllistämisen kynnystä. Mikroyritykselle epäonnistunut rekrytointi on suurempi riski kuin isolle yritykselle. Mikroyrityksillä ei ole suurten yritysten tapaan resursseja ulkopuolisen asiantuntijan käyttöön uuden työntekijän palkkaamisessa.
Mikroyritykset ovat viimeisen viidentoista vuoden aikana luoneet merkittävän osuuden uusista työpaikoista. Tilastokeskuksen mukaan mikroyritykset eli alle 10 henkilön yritykset työllistävät tällä hetkellä Suomessa 375 000 henkilöä. Vuodesta 2013 alkaen työpaikkojen määrä mikroyrityksissä on kuitenkin laskenut lievästi.
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa toimiva Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE koordinoimassa mikroyritysten kasvu- ja vientikokeiluverkostossa toimii yli 300 yrityspartneria Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla, Lapissa ja Pohjois-Savossa. Yrittäjät kokoontuvat kuukausittain ja toteuttavat yhdessä valittuja kasvu-, kansainvälistymis- ja vientikokeiluja. Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTRE on ainoa mikroyrityksiin keskittyvä tutkimusryhmä Pohjoismaissa ja Itämeren alueella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikroyrittäjyyden va. tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, puh. 0294 487 068, anna-mari.simunaniemi@oulu.fi
Projektitutkija Martti Saarela, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, puh. 040 559 6996, sposti martti.saarela@oulu.fi
viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme