Pienyritys voi ratkaista työvoimatarpeensa muutenkin kuin rekrytoimalla

Henkilöstö ja onnistuneet rekrytoinnit ovat mikroyrityksen toiminnan ja kasvun kriittisiä tekijöitä. Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE:ssä tehdyt tutkimukset sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa yritysten kanssa tehty käytännön kehittämistyö ovat osoittaneet, että työntekijärekrytoinnissa tehty virheratkaisu johtaa helposti pienen työyhteisön kriisiytymiseen.
Osa mikroyrittäjistä on kokenut palkkaamisen niin suurena taloudellisena riskinä, että ne ovat hankkineet tarvittavan työvoimansa ostamalla palveluita toiselta yrittäjältä. Yritysverkostot tarjoavat resursseja ja kumppanuuksia, joiden avulla erikoistuvat tai toimintaansa keskittävät yritykset voivat tuottaa yhdessä jopa koko tuotantoketjun ilman varsinaista työnantajariskiä. Yksinyrittäjäkin voi muodostaa tuotannollisen yrityksen, kun hän hankkii valmistuksen muualta ja keskittyy itse tuotantoverkoston koordinointiin.
Muita tyypillisiä työvoiman hankintaan liittyviä vaihtoehtoja ovat vuokratyöntekijöiden ja liiketoimintaan liittyvien erilaisten alihankkijoiden käyttö. Erityisen hyvin yritysverkostot soveltuvat haja-asutusalueilla toimivien yritysten tarpeisiin.
Yritysverkostossa toimivien yritysten ei siis tarvitse palkata suoraan uusia työntekijöitä, mutta yritystoimintansa kautta ne luovat työtä yrityksen ulkopuolelle.
Tutkijoiden mukaan yrityskoon huomioiminen vireillä olevassa irtisanomissuojan uudistamisessa voi osaltaan madaltaa työllistämisen kynnystä. Mikroyritykselle epäonnistunut rekrytointi on suurempi riski kuin isolle yritykselle. Mikroyrityksillä ei ole suurten yritysten tapaan resursseja ulkopuolisen asiantuntijan käyttöön uuden työntekijän palkkaamisessa.
Mikroyritykset ovat viimeisen viidentoista vuoden aikana luoneet merkittävän osuuden uusista työpaikoista. Tilastokeskuksen mukaan mikroyritykset eli alle 10 henkilön yritykset työllistävät tällä hetkellä Suomessa 375 000 henkilöä. Vuodesta 2013 alkaen työpaikkojen määrä mikroyrityksissä on kuitenkin laskenut lievästi.
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa toimiva Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE koordinoimassa mikroyritysten kasvu- ja vientikokeiluverkostossa toimii yli 300 yrityspartneria Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla, Lapissa ja Pohjois-Savossa. Yrittäjät kokoontuvat kuukausittain ja toteuttavat yhdessä valittuja kasvu-, kansainvälistymis- ja vientikokeiluja. Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTRE on ainoa mikroyrityksiin keskittyvä tutkimusryhmä Pohjoismaissa ja Itämeren alueella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikroyrittäjyyden va. tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, puh. 0294 487 068, anna-mari.simunaniemi@oulu.fi
Projektitutkija Martti Saarela, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, puh. 040 559 6996, sposti martti.saarela@oulu.fi
viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Jukka Hakkolasta Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani28.5.2025 13:52:05 EEST | Tiedote
Jukka Hakkolan nelivuotiskausi lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina alkaa 1.8.2025. Hakkola on työskennellyt Oulun yliopistossa ja hänellä on sekä lääketieteen alan osaamista että johtamiskokemusta.
FINWOMAN-terveystutkimus antaa naisille äänen – tavoitteena paremmat hoitokäytännöt ja terveyspalvelut28.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Laaja kansallinen FINWOMAN-kyselytutkimus tarjoaa suomalaisille naisille mahdollisuuden kertoa kokemuksistaan naisten terveyteen liittyvistä haasteista. Tutkimuksen keskiössä on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), joka on naisten yleisin hormonaalinen häiriö ja vaikuttaa monipuolisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Kyselyllä selvitetään myös yleisesti naisten terveyttä.
Hyttysistä on paljon kokemusta, mutta vähän tieteellistä tietoa – laaja hyttystutkimus käynnistyy pohjoisessa, tavoitteena hyttysmäärien ennustaminen28.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomessa ja Ruotsissa käynnistyy ainutlaatuinen tutkimus, jolla ensi kertaa selvitetään eri hyttyslajien levinneisyyksiä ja vuosittaisia runsausvaihteluita. Tutkimuksessa käytetään uusimpia dna-menetelmiä, konenäköä ja mallinnusta hyttysten esiintymiseen vaikuttavien tekijöiden selvittämiseen. Hyttysiä arvioidaan myös hillan pölyttäjinä, ja perimätietoa hyttysistä kartoitetaan.
Valtaosa syksyn uusista opiskelijoista valittu26.5.2025 12:10:00 EEST | Tiedote
Ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavat uudet opiskelijat Oulun yliopiston suomenkielisiin kandidaatti- ja maisterikoulutuksiin on valittu. Kevään toisen yhteishaun todistusvalinta valmistui 26.5.2025, ja valitut saavat ilmoituksen valinnastaan Opintopolku-palvelussa. Valitun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 10.7. klo 15 mennessä.
Omaishoidossa hyötyä uusista käytännöistä – kinestetiikka tukee sujuvampaa hoitoa23.5.2025 05:28:00 EEST | Tiedote
Vanhuksia pyritään hoitamaan yhä pidempään kotona, mutta miten varmistetaan, että omaishoitajat ja -hoidettavat jaksavat? Kinestetiikka eli liikkumista ja toimintakykyä tukeva avustamisen tapa voi kehittää sekä omaishoitajan osaamista että omaishoidettavan osallisuutta avustustilanteissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme