18 Helsingin yliopiston tutkijaa omilla aloillaan maailman siteeratuimpien joukossa
Yhteensä 18 Helsingin yliopiston tutkijaa on nimetty maailman siteeratuimpien tutkijoiden Highly Cited Researchers -listalle, kun edelliseen listaukseen nousi 10 Helsingin yliopiston tutkijaa. Listaukseen pääsevät ne tutkijat, joiden artikkeleihin muut tutkijat ympäri maailmaa ovat viitanneet eniten. Tämänvuotinen lista perustuu vuosina 2006–2016 julkaistuihin artikkeleihin.
Helsingin yliopiston viitatuin tieteenala on ilmakehätutkimus. Lähes puolet yliopiston viitatuimmista tutkijoista työskentelee akateemikko Markku Kulmalan johtamassa Ilmakehätieteiden keskuksessa (INAR). Listalle nousi tänä vuonna neljä uutta INARin tutkijaa. INARissa työskentelee viisi prosenttia geotieteiden siteeratuimmista tutkijoista maailmassa.
– Tämä osoittaa merkittävää kansainvälistä tieteellistä vaikuttavuutta ja johtajuutta. Olen tähän saavutukseemme erittäin tyytyväinen, Kulmala sanoo.
Kulmalan mukaan INARin tutkijoiden suurta osuutta selittää pitkäjänteinen tieteellinen työ ja infrastuktuurien kuten Hyytiälän SMEAR II -aseman kehittäminen sekä merkittävät uudet tutkimustulokset.
Highly Cited Researchers -listalle yksi Suomesta kaikkiaan 36 tutkijaa. Vain viitatuin prosentti maailman tutkijoista pääsee listalle. Tieteen laatua ja voimaa arvioidaan yhä useammin laskemalla ja analysoimalla tutkijoiden toistensa töihin tekemiä viittauksia tai vertailemalla yliopistoja kansainvälisesti.
Helsingin yliopiston tutkijat Highly Cited Researchers -listalla
Ilmakehätieteet
Markku Kulmala
Tuukka Petäjä
Veli-Matti Kerminen
Douglas Worsnop
Ari Laaksonen
Mikael Ehn
Mikko Sipilä
Heikki Junninen
Jonathan Duplissy
Mikael Ehn
Lääketiede
Johan G. Eriksson
Mika Kivimäki
Pertti Neuvonen
Mikko Niemi
Jaakko Tuomilehto
Elämäntieteet (life sciences)
Jaakko Kangasjärvi
Jaakko Kaprio
Samuli Ripatti
Biotieteet
Willem de Vos
Lisätietoja:
- tutkimuksesta vastaava vararehtori Paula Eerola p.02 941 22237, paula.eerola@helsinki.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Alkoholi muuttaa alkion ensimmäisten solujen geenien toimintaa19.6.2025 09:02:38 EEST | Tiedote
Alkoholialtistus alkionkehityksen ensimmäisten viikkojen aikana muuttaa geenien toimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Maljakasvatuksessa selvisi, että herkimpiä alkoholille ovat hermoston ensimmäiset solut. Tutkimustulos tukee nykyistä suositusta lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunniteltaessa.
Uusi työkalu auttaa tunnistamaan koiran epilepsiakohtauksen17.6.2025 14:07:14 EEST | Tiedote
Uusi, uraauurtava työkalu auttaa koiranomistajia tunnistamaan lemmikkinsä kohtaukset tarkemmin ja voi nostaa koirien epilepsian tutkimuksen, diagnostiikan ja hoidon uudelle tasolle.
Miksi elintapamuutosten ylläpitäminen on niin vaikeaa? Psykologiset tekijät selittävät paljon17.6.2025 12:55:18 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, että jo 10-vuotiailla lapsilla tunnesyöminen on yhteydessä epäterveelliseen ruokavalioon. Aikuisilla puolestaan stressi ja hallitsematon syöminen vaikeuttavat elintapamuutosten ylläpitämistä, kun taas syömisen tietoinen rajoittaminen näyttää tukevan painonhallintaa.
Tutkimus paljastaa haasteet inklusiivisten arvojen toteutumisessa perusopetuksessa16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Oppimisen tuen uudistukseen lähdetään tilanteessa, jossa vastuu inkluusion tulkinnasta ja toteutuksesta uhkaa valua kunnille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme