Uima-allas- ja märkätilojen puhtaanapidossa parannettavaa

Selvityksessä oli mukana neljä hotellia ja kuusi kuntoutuslaitosta, joista jokaisesta otettiin pintasivelynäytteitä kahdeksasta näytteenottopisteestä. Näytteenottopisteitä olivat pukuhuoneen istuintaso, kulkuväylät pesu- ja allastiloissa, lattiakaivon välitön läheisyys pesutiloissa ja saunan alin laude. Tutkittuja näytteitä oli 80, joista 32 otettiin hotelleista ja 48 kuntoutuslaitoksista.
Tulosten perusteella allas- ja märkätilojen hygienia oli puutteellista ja siksi tilojen pintahygieniaa tulee parantaa. Otetuista näytteistä 70 prosentissa (56 kpl) pintahygienia oli huono tai välttävä.
Tilojen pintahygieniaa heikensivät erityisesti suuret kokonaisbakteerimäärät eli aerobisten mikrobien pitoisuudet. Aerobisten mikrobien osalta huonoiksi luokiteltiin 33 prosenttia (26 kpl) näytteistä, välttäviksi 36 (29 kpl) ja hyviksi 31 prosenttia (25 kpl). Kohonneita hiivapitoisuuksia oli 18 prosentissa näytteistä (14 kpl) ja hometta esiintyi 10 prosentissa näytteistä (8 kpl). Muun muassa korva-, silmä- ja ihotulehduksia aiheuttavaa Pseudomonas aeruginosa -bakteeria ei näytteissä todettu.
Puhtaanapidon kannalta kriittisimmiksi kohteiksi todettiin pesutilojen lattiakaivojen ympäristöt ja saunojen alimmat lauteet, kuten myös vuoden 2017 selvityksessä. Näistä paikoista otetuista näytteistä 80 prosenttia oli hygienialtaan heikentyneitä. Pesu- ja allastilojen kulkuväylien näytteistä noin 70 prosenttia oli hygienialtaan heikentyneitä, joten myös näiden alueiden hygieniassa on parantamisen varaa. Puhtaimpia tutkittuja pintoja olivat pukuhuoneiden istuintasot, joiden näytteistä 30 prosenttia oli hygienialtaan heikentyneitä.
Hotellien allas- ja märkätiloista saatiin hieman heikompia tuloksia kuin kuntoutuslaitoksista. Hotellien näytteistä 75 prosenttia (24 kpl) oli hygienialtaan heikentyneitä, kuntoutuslaitoksissa 67 prosenttia (32 kpl).
Yksittäisten kuntoutuslaitosten ja hotellien välillä oli merkittäviä eroja mikrobien määrissä ja siten puhtaanapidon tasossa. Yhdessä kuntoutuslaitoksessa vain yhden näytteen hygienia oli heikentynyt, kun taas kahdessa kohteessa kaikki näytteet olivat hygienialtaan heikentyneitä. Näistä kohteista toinen on hotelli ja toinen kuntoutuslaitos. Muissa hotelleissa ja kuntoutuslaitoksissa hygienialtaan heikentyneitä oli 38–89 prosenttia otetuista näytteistä.
Näytteenoton yhteydessä selvitettiin puhtaanapitoa ja siivouskäytäntöjä. Erityisesti siivoustilojen kunnossa ja siisteydessä todettiin paljon puutteita. Kyselyn ja näytteistä saatujen tulosten perusteella voidaan myös todeta, että perusteellinen siivous tulisi tehdä päivittäin vaikeasti poistettavan biofilmin muodostumisen estämiseksi.
Vain muutamassa selvityksessä mukana olleista hotelleista ja kuntoutuslaitoksista otettiin pintahygienianäytteitä suunnitelmallisesti ja säännöllisesti. Hyvä pintahygienia näytti kuitenkin olevan yhteydessä kohteen siivouksen laadunvalvontaan. Siivouksen laadunvalvontaan ja kehittämiseen tarvitaankin säännöllistä pintahygienianäytteiden ottoa. Tämän vuoksi allastilojen ylläpitäjiä tullaan ohjeistamaan säännöllisiin näytteenottoihin pintahygienian seuraamiseksi.
Selvityksessä mukana olleita kuntoutuslaitoksia ja hotelleja on ohjeistettu tilojen pintahygienian parantamiseen. Huonoimpia tuloksia saanneilta kuntoutuslaitoksilta ja hotelleilta on pyydetty lisäksi selvitystä toimenpiteistä pintahygienian parantamiseksi. Projekti jatkuu vuonna 2019, jolloin otetaan uusintänäytteitä jo mukana olleista kohteista ja mukaan otetaan myös uusia kohteita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
ympäristötarkastaja
Lotta Kivikoski
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
puhelin: 09 310 31595
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 13.5.202513.5.2025 20:21:27 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 13.5.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Teollisuuskadun tunneli sekä Veturitie Triplan kohdalla suljettu autoliikenteeltä yöaikaan 13.–16.5.9.5.2025 14:56:30 EEST | Tiedote
Sulku on voimassa päivittäin kello 22–6, ja se johtuu huoltotöistä ja pesuista.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 8.5.20258.5.2025 18:45:20 EEST | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 8.5.2025 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 22.5.2025
Gräsvikens metrostation utvecklas7.5.2025 14:50:45 EEST | Pressmeddelande
Vi vill utveckla kvarteret kring Gräsvikens metrostation och Gräsvikstorget. I kvarteret planeras nya tjänster, affärslokaler och bostäder för ca 700 personer. En reservation för utveckling söks för området. Stadsborna kan säga vad de tycker om planeringen med en Säg din åsikt -enkät fram till 21. maj.
Ruoholahden metroasemaa kehitetään7.5.2025 14:50:45 EEST | Tiedote
Ruoholahden metroaseman korttelia sekä Ruoholahdentoria halutaan kehittää. Kortteleihin suunnitellaan uusia palveluja, liiketiloja ja asuntoja noin 700 asukkaalle. Alueelle haetaan kehittämisvarausta. Kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä suunnittelusta Kerro kantasi -kyselyssä 21. toukokuuta asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme